Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: AdobeRGB czy sRGB - e500 + RAW + PS

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

AdobeRGB czy sRGB - e500 + RAW + PS

Witam!

Przez ostatnie kilka dni poświęciłem się lekturze postów/artykułów poświęconych wyższości AdobeRGB nad sRGB (lub odwrotnie). Im większa ilość informacji tym większe rozczarowanie. Ilość opinii na temat słuszności stosowania AdobeRGB jako profilu defaultowego w aparacie jest taka sama jak ilość opinii na temat sRGB.

W związku z tym prosiłbym specjalistów o wypowiedzenie się nt mojej konfiguracji profili barwnych. Jeśli popełniłem gdzieś błąd proszę o pomoc

E500 defaultowo ustawiony na profil AdobeRGB (często robię foty do druku offsetowego, więc taki profil mam włączony bez przerwy).

Monitor korzysta z profilu sRGB.

Przy wywoływaniu RAW (PS CameraRaw) wybieram profil sRGB jeśli fota idzie do lab. lub AdobeRGB jeśli do druku offsetowego.

W PS - ColorSettings: AdobeRGB

W PS - ProofColors: profil mojego lab. (odbitki) lub sRGB (materiał publikowany na stronie WWW) lub WorkingCMYK (materiał do druku offsetowego).

Czy moje ustawienia i postępowanie w PS jest OK?

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja zwsze korzystałem z srgb, a pózniej konwertowałem na odpowiedni format.Z adobe miałem jakieś sztucznie podkręcone i nierzeczywiste kolory.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: AdobeRGB czy sRGB - e500 + RAW + PS

Cytat Zamieszczone przez dobrzyk
    Witam!

Przez ostatnie kilka dni poświęciłem się lekturze postów/artykułów poświęconych wyższości AdobeRGB nad sRGB (lub odwrotnie). Im większa ilość informacji tym większe rozczarowanie. Ilość opinii na temat słuszności stosowania AdobeRGB jako profilu defaultowego w aparacie jest taka sama jak ilość opinii na temat sRGB.

W związku z tym prosiłbym specjalistów o wypowiedzenie się nt mojej konfiguracji profili barwnych. Jeśli popełniłem gdzieś błąd proszę o pomoc

E500 defaultowo ustawiony na profil AdobeRGB (często robię foty do druku offsetowego, więc taki profil mam włączony bez przerwy).

Monitor korzysta z profilu sRGB.

Przy wywoływaniu RAW (PS CameraRaw) wybieram profil sRGB jeśli fota idzie do lab. lub AdobeRGB jeśli do druku offsetowego.

W PS - ColorSettings: AdobeRGB

W PS - ProofColors: profil mojego lab. (odbitki) lub sRGB (materiał publikowany na stronie WWW) lub WorkingCMYK (materiał do druku offsetowego).

Czy moje ustawienia i postępowanie w PS jest OK?
    Przepis dobry, choć tylko dla zawodowców używających sprzętu w poligrafii (znających się na rzeczy). Fotografując w RAW ustawienie profilu koloru w aparaciie jest obojętne.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto