Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: ostrość w RAW a w JPGu nie [& RAW i komputer]

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja korzystam z UFRAW. RAWY lecą bardzo szybko a używam P3 Step by Step 900 MHz. Program jest prościutki a efekty daje świetne(do podstawowej obróbki wystarcza w 100%)
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ha ha, no i tak to z tematu o rawach prześlismy do tematu o kompach. To i ja coś napiszę, rawy obrabiam w Pixmantec RawShooter premium 2006 i całkiem fajnie to wychodzi. Program jest prosty i przyjazny w obsłudze. Po wywołaniu plik Tif waży ok 47mb, a dalej to juz PS. Próbowałam tez Capture One Pro ale wydaje sie bardziej skomplikowany choc przyznam że efekty pracy są zadawalające, ale trzeba sie napracować. Mój komp gryzie wszystko mocno i szybko. Wprawdzie trochę się grzeje pentium IV 3.20 GHz HT ale jest spoko. Do tego mam DDR2 2x1Gb 533MHz i grafike Radeon X800GTO PCI-E. Lubie sobie czasem w dobrą strzelankę i mordobicie pograć

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin102:

zaatakuj przynajmniej PIV 2.4 GHz, niżej nie schodź bo te procki można za grosze wyrwać.
    zasilacz profilaktycznie powinno się wymieniać co dwa latka, choćby był najlepszy...

inna sprawa to procki HT - dopiero tu zaczyna się grubsza zabawa, zaczynają się od 2.6GHz.

zapodaj sobie np. toto i nie będziesz już czekał na ORF'y... seria SL6WJ to jest to, oby tylko Twoja płyta go dźwignęła.
    http://www.allegro.pl/item109570474_...northwood.html

Marylka:

widzę, że ostra z Ciebie sztuka... co do przegrzewania się, to dwa wentylatory 8x8cm na 12V załatwiają sprawę. jeden na wlocie z przodu, drugi w tyle obudowy i załatwione.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Co a ostroscia RAW?
    czesc.ch.

robin102
    Gość
    chomsky no właśnie co z ostrością . Zapytam jakby w temacie czy wołacie rawy w OLYMPUS Studio ??? bo ja tylko tego używam Na koniec jeśli odszumiam dodatkowo to PhotoShopie. I taka droga przez mękę.
    A jeśli o ostrość chodzi to przyznajcie się jeśli coś robicie w OLYstudio jak mocno krygujecie shrapessa , ile na plus , bo ja +3 , ale w sofcie apartu mam zawsze wszystko ustawione na ZERO. ( w obu body)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Zapytam jakby w temacie czy wołacie rawy w OLYMPUS Studio ??? bo ja tylko tego używam Na koniec jeśli odszumiam dodatkowo to PhotoShopie. I taka droga przez mękę.
    A jeśli o ostrość chodzi to przyznajcie się jeśli coś robicie w OLYstudio jak mocno krygujecie shrapessa , ile na plus , bo ja +3 , ale w sofcie apartu mam zawsze wszystko ustawione na ZERO. ( w obu body)
    Ja uzywam RawShooter premium 2006 i sadze ze jest w porzadku i na moje potrzeby wystarcza - dla innych pozostawiam PS. Oprogramowanie Olego jest jakies takie ślamazarne - jakby pisane w BASICu Odszumiam NeatImage uzywajac profili do E1.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    nie pitol mi tu o ECS'ach, Kobianach i innym badziewiu, bo w kompach grzebię nie od dziś i nie uznaję płyt za 200 pln. kiedy zaczynałem, sprzęt miał gumowe przyciski i magnetofon a 1 MHz pozostawał w sferze marzeń a moja przygoda z AMD trwała dwa lata i nie chciałbym tego nigdy powtarzać. różne płyty (ASUS, ABIT), różne pamięci, ciągle jakieś jajca i to nie tylko w moim przypadku.
    Nie zamierzam ci nic pitolic poza tym ze zaczynalem od ZX SINCLAIR poprzez 386/486/pentium itd. Od lat sie tym zajmuje zreszta zawodowo. Problem faktycznie istnial z prockami AMD ale to bylo lata temu kiedy to AMD gonilo Intela i staralo sie zapewnic pelna kompatybilnosc. Teraz AMD nie pozwoli sobie na nic takiego zreszta teraz idzie łeb w łeb z Intelem tyle ze jest tańsze...

p.s.2. jako znawca, poninieneś poprawić sobie w stopce SanDisc na SanDisk...
    Fakt blad. Juz poprawiłem. Dziekuje za zwrocenie uwagi.

zaatakuj przynajmniej PIV 2.4 GHz, niżej nie schodź bo te procki można za grosze wyrwać.
    W pracy pracuje na PIV 2.4GHz a w domu na swoim AMD 1.8@2.6 i chodzi bydle szybciej przy obrobce RAWek w tym samym programie i bynajmniej nie jest to PS. Z gory mowie ze oba systemy sam stawialem i konfigurowalem. Zreszta tym sie zajmuje na codzien w firmie ktora liczy ponad 150 komputerow.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    chomsky no właśnie co z ostrością . Zapytam jakby w temacie czy wołacie rawy w OLYMPUS Studio ??? bo ja tylko tego używam Na koniec jeśli odszumiam dodatkowo to PhotoShopie. I taka droga przez mękę.
    Nic z ostroscia, wszystko spoko. RAW obrabiam w Bibble Pro, w Olympus Studio. Sa ostrzejszse od jpg i bardziej dynamiczne, jak to RAW-y.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z obserwacji mych wynika, że grunt to szybki dysk i sporo pamięci. W laptoku mam niestety dość wolny, ale na stacjonarnym na SATA i 2 giga pamięci i karcie saphire radeon 1900X(sic!-chwalenie sie dobra rzecz ) lata jak złoto. Próbowałem różnych programów i najlepsze rezultaty daje łączenie kilku. Studio na początek, głównie z uwagi na Pro Photo, a potem rewelacyjny ACDsee Pro.Po wyciągnięciu szczegółów za pomoca zakładki shadow higligts pojawiły się cyfry na wyświetlaczu komórki trzymanej przez mojego dzieciaka, których próżno szukać na jpgu.
    [/i]

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin102:

ja tam ostrość podciągam na +1 w trybie high function - wystarcza w zupełności a jeśli nie, to znaczy że fotka jest mydlana i nic jej nie pomoże...

kisi:

skoro lecisz w cyfry, to w mojej robocie jest dwukrotnie więcej kompów, kilkanaście serwerów i cztery szafy z czego dwie połączone światłowodem... ciężkie miałeś życie na pierwszych pecetach... ja w tym czasie Amigi katowałem - były o lata świetlne do przodu, oczywiście do pewnego momentu pod koniec ubiegłego wieku kiedy to blaszak zabił niemal wszystko...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kisi:
    skoro lecisz w cyfry, to w mojej robocie jest dwukrotnie więcej kompów, kilkanaście serwerów i cztery szafy z czego dwie połączone światłowodem... ciężkie miałeś życie na pierwszych pecetach... ja w tym czasie Amigi katowałem - były o lata świetlne do przodu, oczywiście do pewnego momentu pod koniec ubiegłego wieku kiedy to blaszak zabił niemal wszystko...
    He he he... ech ty onanisto liczbowy. Ja napisalem ze 150 komputerow sam administruje. Co do ilosci to:
    - w rejonie w ktorym pracyje jest 150 komputerow
    - w oddziale jest 5 rejonow
    - cala firma liczy 5 oddziałów
    Wybacz ale nie chce mi sie liczyc wszystkich serwerow i systemow na jakich pracuja. Wszytsko jest pospinane w siec polaczone laczami swiatlowodowymi. Teren na ktorym dziala to poludniowa polska. Obecnie powstaje hurtownia danych - nie pytaj na jakim sprzecie bedzie pracowala.

Co do Amigi to nie musisz mi mowic bo zeby zjadlem na nim (przelotki, przerobki itp naprawy). Dopiero jak skonczyla sie kariera Amigi to trzeba bylo sie przerzucic na cos innego i jedynego na rynku i tym czyms byl wlasnie PCet. O Atari nie wspominam (przerobek magnetofonow, kardridzy).

Nie chce dalej kontynuowac tego tematu. Bzdura na resorach ja jestem lepszy bo to i tamto. Nie ja zaczalem ta spirale ale ja za zakoncze a ty pisz sobie co chcesz.

Przepraszam za zmiane tematu wszystkich ktorzy byli swiadkami tej wymiany pogladow.
    ...był Olek jest A6000