Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: ostrość w RAW a w JPGu nie [& RAW i komputer]

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dawno minely czasy kiedy pasjonowalem sie sprzetem komp. Na duronie 1.2, najtanszej plycie i RAMie poskladanym z byle czego co bylo pod reka ( od czasu kiedy 1GB kingstona padl) w OLY studio 1.2 ORF otwiera sie w ~ 10 sekund a po obrobieniu zapisuje do jpg w nie wiecej niz 15.
    Czasami pstrykne cosik Canonem Pro1, raw'y maja tyle samo co z E-1 (~10Mb) i obrobka w firmowym oprogramowaniu canona nie zabiera wiecej czasu, dziwie sie skad u Was takie problemy. Postaram sie sprawdzic dzis co dzieje sie z eksportem do tiffa ale nie przypuszczam by mialo to wieksze znaczenie poza wielkoscia pliku wynikowego. Moze poprostu nalezy dbac ciut o "higiene" kompa, dziesiatka programow dzialajacych w tle na pewno powoduje ze wszystko tak rzęzi.
    Tomek

robin102
    Gość
    no mój celeron 1,7 muli się strasznie ram już mam 512 , robilem wczoraj defragmentacje , trochę pomogło , ale widzę ,że format mnie czeka , kurde tyle roboty w słoneczne dni.

jacek2004
    Gość
    robin102 Winda z upływem czasu sama z siebie strasznie się zamula, praktycznie po 6 miesiącach należałoby przeinstalować system. Zobaczysz jak twój Pcecik po reinstalacji dostanie kopa, warto stracić te kilka godzin. Druga sprawa to szybki dysk na system, warto kupić taki z dużym buforem, to też zancznie przyspieszy. No i jak Karol wspominał kup na allegor pełnego pentium i podmień celerona, zobaczysz jak systemik ożyje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    jacek2004: Zamulanie sie Windy to kwestia uztkownika, moj winXP siedzi na mojej maszynce juz 1.5 roku i nie muli. Dbam o niego jak nalezy bo musze. Pisze muzyke na kompie i czeste instalacje nie sa wskazane bo od nowa musze ten caly soft muzyczny instalowac, a jest tego sporo. Przyznam Ci racje w jednym, Celeron to kila i mogila, jakkolwiek starsze (do 400MHz bily na glowe AMD, to juz nowe nie daja rady nawet Duronom/Sempronom)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Panowie, jaka instalacja... czaicie taki soft z duszkiem wkomponowanym w layout?

p.s. winda trzyma różnie, w zależności jak jest jeżdżona...

dzemski:

mówisz o zwykłych baleronach czy o serii baleron D? te z literką D są całkiem ciekawe. odnośnie AMD, to mam jak najgorsze doświadczenia z tym badziewiem i nie polecam nikomu.

najprostszy test: spytaj znajomych fanów AMD/VIA lub AMD/nForce czy mogą zostawić kompa na tydzień ciągłej pracy 24/24 albo jak im idzie kopiowanie dużych ilości danych z dysku na dysk... odpowiedzi będą bardzo ciekawe. ja tam wolę stabilność yntela nawet jeśli nie jest demonem szybkości.

inna sprawa to temperatura. mocno katowany PIV HT ze starej serii dochodzi góra do 38 stopni a procki AMD mają po 50 na wjazd a przy obciążeniu 60 to normal...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    A ja Ci odpowiem: Mam serwer na procesorze AMD, od 4 lat jest w ciaglej pracy i co na to Twoja opinia o AMD ? Ja swoj komp (sempron) potrafie zostawic na 4-5 dób i tez nic sie nie dzieje. Trafiles kiedys na kiepska probke, albo nie umiales skonfigurowac sprzetu i teraz masz zla opinie o sprzecie. Ja mam jak najlepsza, wszystkie komputery w mojej katedrze pacuja na AMD (duron/athlon/athlon64/athlon64x2 i sempron64) i w zastosowaniach do ktorych sa uzywane przebijaja na glowe intela (wydajnosciowo i cenowo). Nie przecze ze Pentiumy sa dobre, ale po co mam przeplacac za cos co moge miec za polowe ceny. Niestety moja opinia o intelu jest jak najbardziej zla po serii PII/Celeron w boxach, to gowno wiecznie sie rozlacza z plyty glownej, a plastik wykorzystany przy blokadach pozycji jest tak gowniany, ze po zdjeciu proca z plyty i ponownym zalozeniu juz nie trzyma. Takie same mniemanie mam o Pentium Dual, nieudane, ale jak zwykle chwalone (kasa robi swoje). Dodatkowo, moze Cie zdziwie, ale do obliczen matematycznych Intel i AMD zostaja w tyle za procesorami graficznymi (nVidii i ATI), ktore to mozna wykorzystac wlasnie do takich celow (juz sporo programow korzysta z mozliwosci procesorow graficznych)

Odnosnie temperatury, to wydaje mi sie ze zatrzymales sie na AthlonXP, nowe ath maja max 40 stopni i bija najnowsze pantiumy na glowe pod tym wzgledem. Widzisz, Intel laduje w taktowanie a to wplywa na temperature, za to AMD laduje w architekture, dzieki czemu nie potrzebuje znacznie zwiekszac taktowania, co nie podnosi juz tak znacznie temperatury (a nawet nie podnosi wcale, poniewaz czesc z procow AMD ma to samo taktowanie a jednak inna wydajnosc). moj domowy Athlon XP 1.8+ na boxowym radiatorze/wentylatorze ma w stanie spoczynku 37stopni, w przy obciazeniu dochodzi do 47 max.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dzemski:

wiesz, nie ma co się przepychać, bo każdy ma swoje przejścia. wiem, że nowe AMD'ki w połączeniu z nForce to trochę inna jakość, ale moje wielokrotne przygody z AMD na Via dały mi na myślenie.

nie pisz też że procki AMD to cudo. cudem to były PowerPC używane w kompach Apple i w zastosowaniach przemysłowych - od lat RISC z niskim zegarem a nie jakiś łatany CISC. niestety, wojnę cenową Motorolka przegrała i nowe jabłka siedzą na yntelu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dzemski:

wiesz, nie ma co się przepychać, bo każdy ma swoje przejścia. wiem, że nowe AMD'ki w połączeniu z nForce to trochę inna jakość, ale moje wielokrotne przygody z AMD na Via dały mi na myślenie.

nie pisz też że procki AMD to cudo. cudem to były PowerPC używane w kompach Apple i w zastosowaniach przemysłowych - od lat RISC z niskim zegarem a nie jakiś łatany CISC. niestety, wojnę cenową Motorolka przegrała i nowe jabłka siedzą na yntelu.
    Nie rozmydlaj tematu na calosc procesorow bo twoja pierwotna wypowiedz dotyczyla Intela i AMD. Skoro tak zachwalasz jabłuszka to rozumiem ze masz i uzywasz czyż nie?
    dzemski ma racje. Ja zreszta sam posiadam plyte na nFORCE2 oraz Athlona 1.8@2.6 i chodzi jak zloto od ponad 2 lat. Ale podstawa to markowa plyta a nie siakis ECS lub inny noname. To samo dotyczy kosci pamieci. Na koniec pozostaje konfiguracja ale co tu konfigurowac w windowsie to za bardzo nie wiem Co innego linux wymaga troszke wiedzy ale tez chodzi jak zloto. Nie mialem zadnej zwiechy (bo inaczej wywalilbym kompa przez okno) a uzywam obu systemow.

Co do pol rocznego cyku reinstalacji to zgadzam sie z jacek2004 przydalo by sie, choc jesli ktos nie czesto instaluje rozne programiki to mozna by to wydluzyc do roku czasu ale pod warunkiem ze mowimy o W2K albo XP (ew. NT4.0 ale takie to już ze świeczką)
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

jabłka nie posiadam, nie te realia, ale powerPC zabija i intela i AMD. jak już pisałem, każdy ma swoje doświadczenia i przyzwyczajenia: gdyby coś naprawdę ważnego zależało od proca, nigdy nie powierzyłbym tego zadania platformie na AMD. i tyle.

nie pitol mi tu o ECS'ach, Kobianach i innym badziewiu, bo w kompach grzebię nie od dziś i nie uznaję płyt za 200 pln. kiedy zaczynałem, sprzęt miał gumowe przyciski i magnetofon a 1 MHz pozostawał w sferze marzeń a moja przygoda z AMD trwała dwa lata i nie chciałbym tego nigdy powtarzać. różne płyty (ASUS, ABIT), różne pamięci, ciągle jakieś jajca i to nie tylko w moim przypadku.

z drugiej strony trzeba szanować AMD za misję jaką wypełnia: robi grubą konkurencję, co zaowocowało spadkiem cen na proce i doskonaleniem technologii. gdyby nie ta firma, do dziś bujalibyśmy się na 1 GHz, bo intelowi by się "nie chciało".

p.s.1. NT 4.0 to zabytek i problematyczny dinozaur
    p.s.2. jako znawca, poninieneś poprawić sobie w stopce SanDisc na SanDisk...

robin102
    Gość
    hmmmm mój baleron 1,7 w boxie ( ten tandetny najtańszy) chodzi prawie 4 lata , nigdy się nie zawiesił , w ogóle nic się nie działo ,a włączany kompik jest o 7 rano wyłączny o 23 i tak od prawie 4 lat , ale na płyte głłwną i zasilacz nie pożałowałem kaski jak kupowałem , zasilanie kompa to najważniejsza sprawa , potem płyta oczywiscie , już niejeden komp padł przez niewydajny zasilacz. Może wymienie procka , ale co zyskam wkładając za 1,7 , 2,1 symboliczny zysk