Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: ostrość w RAW a w JPGu nie [& RAW i komputer]

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ostrość w RAW a w JPGu nie [& RAW i komputer]

tak jak w temacie:

1. dlaczego w raw zdjecie ma ostrość a jak zrobie w jpg to tej ostrości nie mogę się doszukac?

2. jak przerabiać najlepiej raw na jpg aby nie stracić ostrości (roździelczość itp)?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. pomyśl jaką moc ma procek w aparacie i ile czasu ma na konwersję danych z matrycy do zjadliwego formatu
    2. pomyśl ile męczy się szybki proc w kompie żeby z RAW'a wypluć dobrego JPEG'a.

logiczne nie? pstrykaj w RAW i nie wnikaj. oswoisz się i potem nie wrócisz do JPEG'a (szczególnie jak zrozumiesz że RAW wielokrotnie ratuje dupsko).

robin102
    Gość
    No męczy się Herr Procesoros (celeron 1,7) u mnie około 1 minuty - skandal !!!
    i masz odpowiedź.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin102:

hehe, minutę??? grubo. jak zacząłem poważniej jechać z RAW'ami to spławiłem mojego balerona, bo dostawał palpitacji a wiatrak ledwo dawał radę. no i ten czas - na każdą zmianę czekałem i czekałem.

zapodaj sobie jakiegokolwiek pełnego pentka na allegro, podmień balerona na fulla i odżyjesz, komp też.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ok, rozumiem ze najlepiej tylko raw-y pstrykac.
    a co z pytaniem jak przerabiac rawy na jpg zeby np pokazac znajomym w necie?
    i co z wywoływaniem w fotolabie, nosic rawy czy jak?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    widzę tu trzy rozwiązania:
    a) jesteś tak leniwy, że nie chce Ci się odpalić Google'a
    b) jesteś tak niekumaty, że powinieneś pozostać przy małpce do 1k pln
    c) to zwykła prowokacja

w przypadku odpowiedzi a lub b Helion wita: książkę przyniosą do domu, nie trzeba nic więcej robić.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maryo
    a co z pytaniem jak przerabiac rawy na jpg zeby np pokazac znajomym w necie? i co z wywoływaniem w fotolabie, nosic rawy czy jak?
    Rób w RAW, wywołuj w OV, kup sobie Photo Cleaner (http://www.photocleaner.com/), do labu TIFF albo JPG, jeśli mniejszy rozmiar.

robin102
    Gość
    Chyba lepiej używać olympus studio . Ostatnio bawilem się wywoływanie rawu w Studio , Viwer a także w ACDs PRo , Z OLYMPUS STUDIO byl jakiś subiektywnie rzecz biorąc najlepszy , zwłaszcza w ustawieniach temperatury.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Dziwne macie te kompy, moj Athlon XP 1.8+ nie meczy sie zbytnio, a zmiany widze live, ale korzystam z Ulead Photoimpact i jego importera plikow RAW (jak narazie jestem zadowolony z jego pracy). Zreszta juz po imporcie, nadal pracuje na pliku ORF i do niego moge zapisac wprowadzane zmiany (plik ORF importuje mi sie z importera do progsu 15 sekund - wlasnie zmierzylem)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    plik ORF importuje mi sie z importera do progsu 15 sekund
    no u mnie podobnie... dopiero zabawa sie zaczyna gdy "wyciagam" JPGi z 2GB karty pamieci
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać