Witam
czy wiecie jaki sprzęt jest potrzebny żeby robić takie zdjęcia makro? http://www.urbanowicz.net.pl/
Oczywiście nie pytam tu o aparat tylko to co musi być do niego przykreconie.
Pozdrawiam
Witam
czy wiecie jaki sprzęt jest potrzebny żeby robić takie zdjęcia makro? http://www.urbanowicz.net.pl/
Oczywiście nie pytam tu o aparat tylko to co musi być do niego przykreconie.
Pozdrawiam
herman
E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50
WitamZamieszczone przez lepmity
wiem ze kitami mozna co nieco, ale interesuja mnie duze zblizenia i zastanawiam sie czym to osiagnac. Jest troche sprzetu do wyboru, troche tez czytalem ale nadal nie wiem an co sie zdecydowac: soczewki, konwertery...
pozdrawiam
herman
pierścień pośredni EX-25 i 35mm macro f3.5
========================interesuja mnie duze zblizenia i zastanawiam sie czym to osiagnac. Jest troche sprzetu do wyboru, troche tez czytalem ale nadal nie wiem an co sie zdecydowac: soczewki, konwertery...
Jeśli zrobisz zakupy typu konwentery, mieszki, M-42, OM - i temu podobne ustrojstwa, to wierz mi że będzie to cofaniem się do tyłu. Napewno zdaje to egzamin tylko i wyłącznie w zaciszu domowym, gdzie spokojnie sobie cyrklujesz i nastawiasz. Natomiast jeśli chcesz być szybki, zwrotny i uniwersalny w swojej precyzji - to lepiej wydać raz większe pieniądze na Zuiko 50/2,0 + pierścień pośredni Zuiko Digital EX-25. W każdym innym zestawie będziesz obciążony nie tylko wagą - ale sprzętem wymagającym ciągłej regulacji - wykręcania, zakręcania, przekładania, zakładania i wiele innych zabiegów. Jeśli jesteś urodzonym Makrowcem i masz pokój na spokojną pracę z takim sprzętem - to możesz w to wejść, ale pamiętaj że w końcowym rozrachunku zapragniesz lepszych rozwiązań i okaże się że za dotychczas wydane pieniądze miałbyś właśnie" TO". Zuiko Digital pozwoli Tobie być szybkim i uniwersalnym w każdym miejscu...
P.s. Czy wiesz że 40-150 może robić makro bardzo duże z odległością obiektywu od przedmiotu n.p. 20 cm.
Pozdrawiam...
Możesz mi coś więcej powiedzieć o tym jak to działa.Zamieszczone przez lepmity
"Zuiko 50/2,0 + pierścień pośredni Zuiko Digital EX-25"
Chciałem na początek popróbować czymś tanim a to rozwiązanie które proponujesz wydaje się być drogą sprawą. Wiesz moze jak to cenowo się kształtuje? I do czego potrzebny jest ten pierścień pośredni?
Co do 40-150 to mnie zaskoczyłeś. Jak udało ci się zrobić takie zbliżenie? Ja łapie na tym obiektywe ostrość z odległości ponad metra.
pozdrawiam
herman
Możesz mi coś więcej powiedzieć o tym jak to działa.
"Zuiko 50/2,0 + pierścień pośredni Zuiko Digital EX-25"Myślę że na upartego znajdziesz ten zestaw za dwa tyś. W USA Zuiko 50 makro kosztuje minimum 400 $, a EX-25 - 100 $. U nas w normalnym sklepie kosztuje to jeszcze raz tyle, ale można też wyszperać dużo taniej.Wiesz moze jak to cenowo się kształtuje? I do czego potrzebny jest ten pierścień pośredni?
EX-25, to pierścień powiększający obraz, telekonwerter przeznaczony do współpracy z obiektywami Olympus Zuiko Digital mocowanymi w systemie 4/3. Powoduje zwiększenie długości ogniskowej o 1,4x i zwiększenie wartości przysłony o jedną działkę.
==========================
Kiedyś zrobiłem duże powiększenie używając tylko zwykłej dużej lupy (szkła powiększającego). Było to dla mnie karkołomne zadanie, ponieważ wszystko trzymałem w rękach - a tutaj należy stosować różne imadełka i trzymadła. Nie posiadam nic z tych rzeczy, więc się nie pochwalę.Co do 40-150 to mnie zaskoczyłeś. Jak udało ci się zrobić takie zbliżenie? Ja łapie na tym obiektywe ostrość z odległości ponad metra.
[/quote]
[URL=http://www.mysimon.com/9000-11631_8-0.html?mlpid=22569134]Zuiko-makro/URL]
EX-25
Tomek, to akurat mój kolega z osiedla mieszkający ze 2 bloki dalej. Wcześniej fotografował G5 z raynoxem. Teraz ma 350d i 100/2,8 canona.Zamieszczone przez herman
Trzeba mieć nie tyle sprzęt, co po prostu chcieć i umieć robić zdjęcia. To cała tajemnica sukcesu. Jeśli chcesz zobaczyć parę fotek macro zrobionych znacznie prostszym niż Tomkowy sprzętem (lustrzanki z przejściówkami na M42, pierścieniami lub mieszkiem), zapraszam na moją stronkę: http://www.e-kapusta.eu/album/?album=Przyroda_Owady
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
kapusta, przyroda, owadypodoba mi się, ale ja nie mam żadnego sprzętu aby móc robić podobne zbliżenia. Wytarcza mi 14-54, z którego jestem zadowolony - a jeśli nawet kupię Zuiko 50 makro, to będzie mi służył do portretu. Zobaczcie co udało mi się wycisnąć z 14-54, bez statywu z oparciem o stół - przy takim sprzęcie i oświetleniu...
========================================
Fasolka ma jeden centymetr
======================
======================
hejZamieszczone przez kapir
no ważka mnie powaliła.
Może powiem tak, bo wydaje mi sie,że chyba zle sie wyrazilem. Wiem ze sprzet to nie jest najwazniejsza rzecz - tylko umiejetnosc robienia zdjec. Natomiast chcialbym poprobowac makrofotografii i wiem ze nie kupie od razu obiektywu o jakiem byla mowa wczesniej. Chcialem uzyc czegos prostszego i tanszego i zastanawialem sie nad konwerterem lub soczewkami. Zastanawialem sie tylko czy gdzies moze znajduje sie porownanie fotek zrobione jednym i drugim. I kolejna sprawa, czy wystarczy sam konwerter np. Raynox 250 czy potrzebne jest cos jeszcze? Powiedz czym robiles te zdjecia?
Pozdrawiam
herman