Mam na mysli Nikona D70s
Mam na mysli Nikona D70s
:: Olympus C 8080 WZ :: Soligor DG340-DZ + dyfuzor :: Velbon DF 60 :: CF 1024 Mb + CF 512 Mb :: 2 x BLM-1 :: +1d +2d +4d +8d ::
myślę, że na Photokinie okaże się co dalej z OLKIEM. albo wypuszczą w końcu sensowny aparat albo - jak tak dalej pójdzie - za rok zostanie nas tutaj połowa...
noo, to lepiej niż D50 - dwie rolki to podstawa.
p.s. pomyśl jeszcze chwilę nad E-1 - to naprawdę ponadczasowy aparacik.
po wystawieniu 8080 na allegro, WŁAŚCIWEGO klienta miałem w ciągu godziny i dwa dni później aparat pojechał w paczce: ten model nadal jest bardzo chodliwy.
witam panstwa ;]
jako ze jestem od niedawna szczesliwa posiadaczka Olka 8080, mam male pytanie.
Ja rowniez zostalam poproszona o robienie zdjec na ślubie, na szczescie nie mam problemu 'kościołowego', gdyż to tylko ślub cywilny.
Zdjęcia mam więc robić tylko w urzędzie i potem w mieszkaniu w bloku, bo tam ma być małe przyjęcie.
Nie mam niestety dokupionej żadnej zewnętrznej lampy, a obawiam się że z tą wbudowaną do Olka nie dam rady (nie tyle, że nie wyrobi ona z dostateczną ilością światła, tylko jak wiadomo to lampa bezpośrednia, a wolałabym żeby zdjęcia nie były płaskie, strzelone prosto z flesza).
Chcę więc zakupić zewnętrzną lampę błyskową i następnie dyfuzor do niej, ale powiem szczerze że takiego zakupu nigdy nie dokonywałam i nie mam pojęcia na jakie wytyczne patrzeć przy wyborze lampy.
W folderach Olimpusa oczywiście są podane dwa modele do OLKA 8080:
FL-20 i FL-50.
Są one jednak drogie i wobec tego chciałabym się zapytać jakie inne lampy możecie mi polecić (bo z Waszych poprzednich postów widzę, że nikt z Was chyba nie posiada FL-20, FL-50).
I ostatnie pytanie: czytając o FL-50 i FL-20 natknęłam się na termin "liczba przewodnia". Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to jest ta liczba? I czy ma ona główne znaczenie przy wyborze lampy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :]
FL-50 kosztuje około 1888zł
FL-20 599zł --> ta już jest tańsza, ale nie o ceny głównie mi chodzi, tylko o Wasze opinie o funkcjonalności lamp. jak pisałam ja nigdy nie miałam styczności z zewnętrznymi lampami (raz, dawno dawno w zenicie jeszcze :P), tak więc nie jestem zabardzo zorientowana.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Na szczęście ślub dopiero 12 sierpnia, więc mam jeszcze czas na zastanawianie się i ewentualny zakup lampy.
Po pierwsze ja bym od razu skreślił FL-20 - to jest prawie to samo co wbudowana lampa.
Do 8080 będą pasować z Olympusowskich: FL-40 (dawno nie produkowana, ewentualnie używana), FL-36, FL-50.
Najtańsza chyba będzie Soligor DG-340DZ dla Olympusa.
Jest cały szereg lamp Metz’a które nadają się do Olympusa.
Co do LP to wystarczy poszukać w googlu, na przykład:
http://onephoto.net/slownik.php3?id=9
Pozdr!
odnośnie liczby przewodniej to tak dla porównania lampa wbudowana w 8080 ma liczbę przewodnią 9![]()
Osobiście też brałem pod uwagę Soligor-a potem me serce kusiło FL-36 i 40 aż w końcu zakupiłem Metza 54 MZ3. Jak narazie jestem zadowolonyCo prawda to prawda kosztował więcej niż Soligor
![]()
Tak jak mówi przedmówca FL-20 skeśliłem na wstępie palnik 90 stopni do góry to podstawa jeśli jest na boki to jeszcze lepiej (przy zdjęciach pionowych można odbijać od sufitu)
Nie wiem jak Ci można jeszcze pomóc. Jak co to pytaj![]()
Co do lampy - ja używałem soligora dg340-dz + soligorowski dyfuzor do tej lampy. zapłaciłem za to pól roku temu cos około 400 zl. Ten soligor ma liczbe przewodnią bodajze 36. A liczba przewodnia oznacza odległość lampy od obiektu, z jakiej do obiektu dotrze odpowiednia ilość światła do poprawnego naświetlenia filmu ISO 100 przy przysłonie f/1.
To chyba juz moj ostatni post na olympusclub - sprzedałem swojego 8080 i kupiłem canona 350d. Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli i pozdrawiam serdecznie![]()
:: Olympus C 8080 WZ :: Soligor DG340-DZ + dyfuzor :: Velbon DF 60 :: CF 1024 Mb + CF 512 Mb :: 2 x BLM-1 :: +1d +2d +4d +8d ::