Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: C-8080WZ a fotografia ślubna

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotoglaf
    Martwię się tylko żeby nie prześwietlić sukni panny młodej
    To lepiej żeby ona nie była na pierwszym planie, tylko trochę dalej, oczywiście kiedy to możliwe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotoglaf
    KaarooL - byłem dzis w tym kościele, pofociłem chwilę. Jak młodzi nie bedą za bardzo ziewać i się kiwać to przy iso200, 1/30s, F2.8 i głowicy na wprost z dyfuzorem (mydelniczką) powinno być znośnie - całkiem nieźle doświetla tło - bedę leciutko używał zoomu - mam nadziję że ważniejsze chwile (np. obrączki) czy zbliżenia twarzy złapię podchodząć do młodych. Przy dalszych planach próbowałem z podbiciem do iso320 i 1/20s - wychodzi jak na moje oko przyzwoicie - oczywiście bez odszumiania się nie obejdzie - a dodatkowo mam zamiar robić na 8MPix a oddać koledze jako 3Mpix (tak do odbitki 13x1 więc przy zmniejszaniu jeszcze trochę szumu zgubię. Jak tylko przezyję dam na forum kilka fotek do miażdżacej oceny. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

[ Dodano: Sob 10 Cze, 2006 ]
    Martwię się tylko żeby nie prześwietlić sukni panny młodej.
    mam nadzieje ze nie pojechales tam sam, i robiles zdjecia jakiejs osobie, bo to wielka roznica.
    no i jeszcze jak bedzie slub to koscielny zaswieca swiatlo wiec powino byc deko jasniej

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    I jak tam zdjęcia ze ślubu?
    Ja w niedziele musiałem oddać aparat w bardzo amatorskie ręce a samemu stanąć w koście a na rękach synuś czyli chrzciny. 5% ciemnych reszta fajnie doświetlonych i całkiem spoko choć wiadomo że wolałbym sam robić )
    oj kaarool teraz mówisz że cię trzęsie na wpomnienie c-8080 a kiedyś mi go zachwalałeś ) za dużo z E-1 przebywasz )

Awatar fotoglaf
    Mieszka w
    Okolice Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam po ciężkim weekendzie.
    Poniżej kilka owoców mojej krwawicy

Pierwsze zdjęcie 1/40s, F2.8, ISO50, pozostałe 1/20 - 1/30s, F2.8 - F3.2, ISO200
    lampa z dyfuzorem - na wprost, błysk na pierwszą lamelkę, lekkie zoomowanie.
    Wiem, że przydałoby się wyższe iso bo dosyć ciemne wyszły ale poziom szumów
    mnie przeraził a nie bardzo chciałem odszumiać bo nie lubię tego "mydlanego" efektu.
    :: Olympus C 8080 WZ :: Soligor DG340-DZ + dyfuzor :: Velbon DF 60 :: CF 1024 Mb + CF 512 Mb :: 2 x BLM-1 :: +1d +2d +4d +8d ::

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo fajnie wyszły Ci te zdjęcia. Na podstawie dostępnego mi powiększenia nie mogę powiedziec marnego słowa na temat nieostrości czy niezamierzonego poruszenia. Kolorystyka wydaje się być bez zarzutu - jest "klimatyczna". Jeśli martwi Cię zbytnia smolistość partii zacienionych, to polecam Photoshopa (zwłaszcza w jego wersji CS) i zabawę krzywymi lub funkcją "światło-cień". Precyzyjne dostrojenie poziomów cienia i zminimalizowanie efektów wypalonych świateł a także lepsze wyrobienie szczegółów witraży sprawi, że ze zdjęć będziesz naprawdę zadowolony. Możesz jeszcze dodać jeden punkcik ostrości w filtrze "wyostrzanie". Powiększenia A-4 powinny być porównywalne ze zdjęciami wykonywanymi lustrzankami. Życzę dalszych satysfakcji w pracy z C8080. To naprawdę doskonały w swojej klasie sprzęt, tylko wymaga ujarzmienia i pewnej ręki. Aż szkoda, że Olympus nie myśli o nowym jego wcieleniu z większym monitorkiem LCD. Ale to temat rzeka i na zupełnie inną okazję.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nawet nieźle jak na ten sprzęt, jednak kontrast i balans bieli pozostawiają trochę do życzenia: fotki do gruntownej obrówki. mści się po prostu użycie ISO50, które tutaj było błędem - lepiej pojechać na 160 albo 200 i odszumić. zabawa zaczyna się dopiero od ISO400, które czasami nie wystarcza.

p.s. odszumianie "umiejętne" nie musi oznaczać spadku ostrości fotek ani efektu plastiku.

emjot:

8080 byłby świetny, gdyby poprawili AF i poprzestali na 6 MPIX - wtedy ISO200 nie bolałoby tak bardzo. LCD i EVF ma za to świetne.

Awatar fotoglaf
    Mieszka w
    Okolice Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ISO50 tylko w pierwszym zdjęciu - przed kościołem - reszta ISO200 - napisałem to pod zdjęciami.
    :: Olympus C 8080 WZ :: Soligor DG340-DZ + dyfuzor :: Velbon DF 60 :: CF 1024 Mb + CF 512 Mb :: 2 x BLM-1 :: +1d +2d +4d +8d ::

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    aaa, to przepraszam.

tak, czy inaczej jesteś odważnym człowiekiem - miałem kiedyś tą maszynę i na pewno nie porwałbym się na ślub bo AF często mnie zawodził. kiedyś zakupisz DSLR i dopiero odczujesz dystans jakościowy w szumach i świadomym ostrzeniu.

p.s. ta żółto-złota ściana chyba nie ułatwia focenia w tamtym przybytku, co?

Awatar fotoglaf
    Mieszka w
    Okolice Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mówiąc szczerze właśnie szukam chętnego na mojego olka z osprzętem a przymierzam się do zdrady na rzecz lustrzanki Nikona.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    czyżby kolejna osoba uciekała w stronę D50? szkoda, bo dobrze się zapowiadasz...