Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Olympus SP-350

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    to ja może się podepnę, żeby nie tworzyć zbędnych wątków...
    też mam ten aparacik, ogólnie jestem zadowolony - jedyne co mnie bardzo wnerwia, to prądożerność... jak na dołączonej baterii działał bardzo przyzwoicie (zresztą nadal z niej czasem korzystam a mam go już ok 3 m-cy), to akumulatorki pochłania niemal błyskawicznie - 20 zdjęć i pojawia wnerwiająca ikonka rozładowania... wprawdzie napstrykać nadal można ok parędziesiąt zdjęć, ale czas ładowania lampy rośnie niemożebnie (ok 10sek, to dla mnie stanowczo za dużo).....
    w związku z tym mam pytanie:
    czy ktoś to jakoś rozwiązał? może jakiś konkretny typ akumulatorków? korzystałem do tej pory z zestawów GP oraz Pentagrama (każde po 2300mAh)...
    Pozdrawiam
    Adam

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Quadracik:

zainteresuj się uaktualnieniem softu w aparacie - ponoć poprawiają błędy odpowiedzialne za szybkie wsysanie fazy. ilość fotek, którą wymieniłeś na pewno nie jest normalna.

mam C-55, który na 4 aku wali jakieś 500-600 fotek (20% z lampką), więc te sprzęty na 2 aku powinny wyciskać przynajmniej 200.

jeśli chodzi o ogniwa, polecam markę Panasonic.

MichelCat:

coś tam może poprawili ale fizyki się nie przeskoczy i wraz z pomniejszaniem piksela spada dynamika i łatwiej przejarać fotkę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki, KaarooL!
    Pomogło
    Pozdrawiam
    Adam

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Czy ktoś z posiadaczy SP-350 doinwestował do zewnętrznej lampy błyskowej?
    Tak.Zakupiłem. Tylko ze nie lampę do aparatu a raczej aparat do lampy Mam FL-50 i szukałem aparatuy który mógł bym zabrać np. na wycieczkę rowerową, bo E-1 średnio sie do tego celu nadaje
    Szukałem więc małego Olympusa z sankami do lampy zewnetrznej, a z nowych modeli dostepny jest tylko SP-350.
    Po założeniu lampy FL-50 aparat wygląda nieco smiesznie. Nie wiem czy taki zestaw mam trzymac za lampe czy aparat Jednak zdjęcia z tej konfiguracji sa całkiem przyzwoite.
    Z wad które nieco przeszkadzają mogę potwierdzić wcześniejsze opinie. SP-350 jest prądożerny, wolny i ma słaby LCD. Reszta jest jak najbardziej ok.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    OLEK zarządziłby, gdyby zmontował taki aparat:[/b]
    - matryca 1/1.8"
    - 5 MPIX
    Ależ taki właśnie posiadasz. Wystarczy dobrym algorytmem zmniejszyć plik wynikowy, efekt jest lepszy, niż matryca o takiej rozdzielczości. Ja tego typu aparaty traktuję jak 2-4 MPx, obraz jest doskonały, przykład:
    http://www.adamsmialek.neostrada.pl/temp/sp350.jpg

Jak chcę lepiej biorę lustro i stałki

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam olympusa sp350 i strasznie wolno chodzi, przed zrobieniam kolejnego zdjęcia czasem trzeba naprawdę sporo odczekać, można coś na to poradzić - jeśli tak to będe wdzięczna za pomoc
    Agaa

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Janko Muzykant:

dzięki, ale C-55 to moja "trip camera", więc w szumy się nie wczuwam...

Agaa:

poradzić można, ale to kosztuje. jedynym szybkim OLKIEM w XXI wieku jest E-1 (kiedyś był jeszcze E-100RS). E-1 w ciągu 4 sekund robisz 12 fotek w formacie RAW/TIFF/JPEG, do wyboru. nagrywanie tego trwa 20-30 sekund zależnie od formatu. po zrzuceniu choćby jednej fotki na kartę (3 sekundy dla RAW, 2 sekundy dla JPEG) możesz zrobić kolejne zdjęcie.

możesz też walnąć powiedzmy 5 fotek a w dowolnej chwili kolejne 7 lub więcej i wszystko nagrywa się w tle.

dla porównania, najlepszy "kompakt" jaki popełnił OLEK, czyli 8080 przez 18 sekund nagrywa jeden plik RAW a w tym czasie Ty nie możesz robić zdjęć.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Agaa
    mam olympusa sp350 i strasznie wolno chodzi, przed zrobieniam kolejnego zdjęcia czasem trzeba naprawdę sporo odczekać, można coś na to poradzić - jeśli tak to będe wdzięczna za pomoc
    Zrób tak:
    Ustaw lampę błyskową w tryb "wyłączona", zrób jakieś zdjęcie i zobacz jak długo trzeba czekać do nastepnego "strzału".

Jeśli czas ten znacznie się skróci to znaczy że masz mało wydajne zasilanie a SP350 lubi
    niestety prąd.
    Dzieje się tak dlatego że w trybie "auto" lampa błyskowa ładuje się po każdym zdjęciu i dopóki nie jest gotowa do pracy aparat jest przyblokowany (czerwona lampka przy celowniku miga)
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

Mieszka w
    kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

pytanie laickie

witam,
    przeczytałem zały wątek i aż boję się zadać pytanie same fachurki tu piszą, więc moja kwestia być może jest śmieszna, chodzi mi o obsługę sp350, jestem posiadaczem od niedawna, instrukcję staram się czytać uważnie, lecz nie potrafię dojść do tego jak po zrobieniu zdjęcia, kiedy użyję już zoomu cyfrowego do wykomponowania takiego kadru jaki chcę, zapisać takie zdjęcie??? kurczę miałem wcześniej sony i tam było to bardziej intuicyjne...

Mieszka w
    kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    chyba znalazłem....

mam się już wstydzić?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów