Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Olympus SP-350

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Pierwszy aparat kupiłem właśnie na podstawie specyfikacji i... kupując jeszcze raz wybrałbym inny. Nie powiem, żeby był zły ale musiałem się go po prostu nauczyć. Tak on jak i ja mamy swoje wady i po prostu trzeba się dopasować. Jak w małżeństwie

Ale tak na marginesie, uważam że należy pomacać aparat.
    całkowicie się z Tobą zgadzam. Dlatego starałem się "użyć" każdego z interesujących mnie aparatów. Fizyczny kontakt miałem z poniższymi sprzętami:
    Canonem: A610, A620, A700,
    Olympus: SP-310, SP-500, C-55 (nie robiłem zdjęć)
    Fuji: E500, E510, E900 (nie robiłem zdjęć), S5500, S5600, niestety nie dotarłem do F11, a wysokie czułości są bardzo kuszące. Nie wiem jak aberracja (w E510 bardzo wysoka) w tym modelu. Jeśli chodzi o Fuji to z pewnością byłbym zadowolony z szybkości.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Stara miłość nie rdzewieje . Jak pisałem decyzja prawie została podjęta, a jak wiadomo "prawie robi wielką różnicę" (to dla mnie reklama roku). Stwierdziłem, że raz jeszcze obejrzę jakieś testowe zdjęcia z Olympusów. RAW kusi mnie niesamowicie.
    Pod tym adresem są zdjęcia z SP-320: Steves Digicams - sample z SP-320. Ściągnąłem zdjęcia "miśków" i mówiąc szczerze nie spodziewałem się tak przyzwoicie wyglądających zdjęć na ISO 200, 400, a nawet 800. Ja wiem, że to studio i dowolnie długi czas naświetlania itd. ale i tak ten wynik w Olympusie mi trochę zaimponował.
    Pomny jednak nienajlepszego działania Olympusów w słabszym oświetleniu byłbym wdzięczny za jakieś opinie na temat SP-320. Jego cena też jest kusząca. Będę bardzo, bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

No i stało się. Mimo różnych wahań i zdecydowania na Canona A700 kupiłem... Olympusa SP-320.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady i sugestie. Tym bardziej, że skorzystałem z cudzego wątku.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czy ma ktos moze pojecie jak w sp350 wlaczyc date i godzine, aby byla widoczna na fotografiach gdy sie przeglada na kompie ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    moim zdaniem te modele (SP310, 350) to lekka porażka a to z kilku względów:
    - zbytnie upchanie MEGAPIXELI na 1/1.8" - 8080 miał tyle na 2/3" i szumiał jak ocean
    - powyższe powoduje, że używalne ISO kończy się na 200 albo niżej
    - dyskusyjna uroda (znaczna asymetria obudowy)
    - LCD 2,5" z pikselozą - badałem toto w sklepie, normalnie granulki pływają... gdyby dali 200 000 pikseli, byłoby git, ale 115 000 to parodia

OLEK zarządziłby, gdyby zmontował taki aparat:
    - matryca 1/1.8"
    - 5 MPIX
    - ekwiwalent 28 - 84 mm
    - jasność 2.8 - 3,5
    - manual
    - EVF z 240.000 pixeli
    - ODCHYLANY LCD z 200.000 pixeli
    - CF
    - rozmiar nieco większy niż C-55 zoom
    - cena do 1500 pln

pomarzyć można a tak jadą sobie po staremu z kątem 38mm mającym widoczną beczkę...
    Zapomniałeś tylko o jednym, że od czasów C8080 technologia mocnoposzła do przodu i takie ISO 400 jest użyteczne, ba! powiedziałbym że ISO 800 również i spradzałem to w domu, co z resztą mogę udowodnić.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam 350 i jestem bardzo zadowolony..tylko akumulatorki strasznie lubi pochlaniac...w duzych ilosciach

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Z tymi szumami nie jest tak źle. ISO 200 uważam za bardzo, dobre. ISO 400 za użyteczne i faktycznie nawet ISO 800 może się przydać i nie koniecznie wylądować w "koszu" po ściągnięciu zdjęć na dysk.

Generalnie aparat (SP-320) bardzo mi się podoba, a jedyny minus to trochę przydługie ładowanie lampy (no ale w końcu dwa akumulatory NiMH, a nie cztery) i szybko migająca "czerwona bateria". Jednak nawet z migającą można zrobić sporo zdjęć. Mój wynik na 2x2300 Energizer, dużo z lampą, przeglądanie łącznie ze sprawdzeniem działania funkcji redukcji czerwonych oczu (zaskoczyła mnie jej skuteczność), jednym słowem normalne użytkowanie z naciskiem na zdjęcia w pomieszczeniach to ok. 150 zdjęć.

Jego inne niedoskonałości, min. te wymienione przez Kaaroola to też chyba kompromis jakości/ceny. Jednak ogniskowa od 28mm byłaby bardzo wskazana

Czy ktoś z posiadaczy SP-350 doinwestował do zewnętrznej lampy błyskowej?

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lampa,lampą jest dedykowana ale czy np.filtr polaryzacyjny można jakoś i jakiś zamocować w sp-350?

Awatar brzoza
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja posiadam olka SP-350 od prawie miesiąca i jestem z niego zadowolony. Dokupiłem karte xD 1GB i statyw, czekam na wakacyjny wyjazd z nadzieją, że zrobie mase dobrych zdjec a z tym filtrem polaryzacyjnym to nie wiem jak jest, napewno mozna do tego modelu dokupic adapter CLA-9 i dwa konwertery WCON-07F (szerokokątny) i TCON-17F (Tele-konwerter).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wasze uwagi są budujące. Kupiłem niedawno SP-320 i osobiście jestem bardzo zadowolony.
    Naczytałem się (niestety po zakupie) że taki czy owaki ale moje opinie i Wasze opinie dają sumę bardzo pozytywną. Też czekam na wakacyjny wyjazd i masę fotek w różnych warunkach - dotychczas bawienie się nim na różnych ustawieniach daje dużo frajdy jak na te pieniądze. Pozdrawiam wszystkich

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów