Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Czy istnieje banding w E1/E300/E500?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak jak obiecałem:
    Widać jak przez zasilanie przenikają zakłócenia. "Klasyczny banding".

Przyczynę bandingu w D200 wyjaśnia ten artykuł na Imaging Resource. Dokładniej przypis "What causes this?".
    No to są dwa rodzaje bandingu w D200. Ja dotychczas widziałem i wiedziałem o takim samym jak ten z E-300, wynikającym z niewystarczającej izolacji zasilania.

robin102
    Gość
    Joki Jaką masz teorie ,że przyczyną jest niedostateczna "izolacja zasilania", czyżby Ci chodziło o oddziaływanie elektomagnetyczne źródła , czy o "izolacje " elektryczną i niedostateczną stabilizacje. Próbowałeś to sprawdzać empirycznie , zweryfikować , bo tu może być pole do popisu w usprawnieniu zasilania aparatu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pytanie jak się tego pozbyć ????

Proponuję ustalić czy pozycja pikseli jaśniejszych i ciemniejszych jest taka sama dla różnych zdjęć , jeśli tak to można zrobić programowo poza aparatem foto. przed
    odróbką RAFów z pomocą masek regulowanych wykonanych wcześniej w określonych
    warunkach dla danej matrycy. Mówiąc o offsecie miałem na myśli parametr "b" z równania prostej y= ax+b
    Skow rozumiem że zajmujesz się programowaniem?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Pytanie jak się tego pozbyć ????

Proponuję ustalić czy pozycja pikseli jaśniejszych i ciemniejszych jest taka sama dla różnych zdjęć , jeśli tak to można zrobić programowo poza aparatem foto. przed
    odróbką RAFów z pomocą masek regulowanych wykonanych wcześniej w określonych
    warunkach dla danej matrycy. Mówiąc o offsecie miałem na myśli parametr "b" z równania prostej y= ax+b
    Plansza testowa przed sesją, plansza testowa po sesji, kalibracja aparatu, wyliczenia, przeliczenia, ....

Wyznaczyć "a" jest w miarę łatwo - w przyblizeniu byłoby to (suma_elementów_parzystych / suma_elem._nieparz.)
    ale z "b" to nie było by łatwe na przypadkowym zdjęciu.

Doszedłam do wniosku, ze lepszym sposobem jest podział kanału G na dwie części - linie parzyste i nieparzyste - uzyskamy rozkład pikseli jak dla kanału R lub B.
    Interpolujemy elementy po przekatnej aby uzyskać "szachownicę" w jednej i drugiej części i z powrotem składamy kanał G (średnia arytmetyczna). Mając "ładną" szachownicę interpolujemy pozostałe elementy.

Tak naprawdę ww. sposób sprowadza się do filru "prawie jak Gaus"
    PP[x][y] = P[x][y]/2 + (P[x-1][y-1]+P[x+1][y-1]+P[x-1][y+1]+P[x+1][y+1])/8
    pod warunkiem, że wcześniej interpolowaliśmy w ten sposób:
    P[x][y] = (P[x-1][y-1]+P[x+1][y-1]+P[x-1][y+1]+P[x+1][y+1])/4

Uzyskamy lekkie rozmycie, które i tak zawsze istnieje (obiektyw, filtr antyaliasingowy przed matrycą itp)

Skow rozumiem że zajmujesz się programowaniem?
    Tak trochę i praktycznie wyłącznie dla przyjemności. Obecnie w javie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    W opisanym przeze mnie przypadku (taki sam widziałem w D200) problem wystepuje przede wszystkim przy niskich temperaturach i tylko w ISO1600. Stąd wniosek, że problem leży po stronie niedostatecznej filtracji i izolacji zasilania. Tzn. Zasilanie CCD/przetwornika A/D jest prawdopodobnie zakłócane przez niestabilne zasilanie. To spowodowane jest spadkiem napięcia w wyniku zwiekszonego poboru prądu w wyniku zwiekszenia np. oporów mechanicznych w niskiej temperaturze. To wszystko hipoteza, bo sporadycznie problem występuje także w temperaturze pokojowej. Zakłócenia przybieraja formę linii ponieważ mają charakter impulsowy, np przetwornica albo jakiś silnik...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    W opisanym przeze mnie przypadku (taki sam widziałem w D200) problem wystepuje przede wszystkim przy niskich temperaturach i tylko w ISO1600. Stąd wniosek, że problem leży po stronie niedostatecznej filtracji i izolacji zasilania. Tzn. Zasilanie CCD/przetwornika A/D jest prawdopodobnie zakłócane przez niestabilne zasilanie. To spowodowane jest spadkiem napięcia w wyniku zwiekszonego poboru prądu w wyniku zwiekszenia np. oporów mechanicznych w niskiej temperaturze. To wszystko hipoteza, bo sporadycznie problem występuje także w temperaturze pokojowej. Zakłócenia przybieraja formę linii ponieważ mają charakter impulsowy, np przetwornica albo jakiś silnik...
    Mnie się wydawało, że to jest skutek odczytu matrycy CCD poprzez "przesuwanie" ładunku do kolejnych "fotosajtów". Nie dam sobiue za to ręki uciąć, ale to wydaje się sensowne i nie wymaga "sił zewnętrznych".
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Mam dostęp do komory klimatycznej i wzorcowego źródla zasilania , może sie kiedyś pokuszę o zweryfikowanie tego co Joki napisał , może rzeczywiscie zasilanie jest punktem wielu problemów choć jak myśle obwody zasilajace w takim sprzecie powinny mieć jakieś układy kompensacyjne zabezpiecajace prze takim hopkami.