Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Telekonwerter do Olympusa C7070

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Telekonwerter do Olympusa C7070

Witam,
    mam Olka C7070 , niestety bardzo mi brakuje wiekszego zoomu optycznego (cyfrowego wogole nie uzywam ) dlatego chcialbym go zwiekszyc przez kupno jakiegos telekonwertera, mam tuleje 52mm i chcialbym na nia zalozyc cos takiego (TELEKONWERTER OLYMPUS 1,9 x tele konwerter 52 mm )
    http://www.allegro.pl/item108217972_...ter_52_mm.html
    MOje pytanie czy warto kupowac ? Czy ktos z Was moze uzywac ten telekonwerter?
    dzieki z gory za odpowiedz

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wydaje mi się że, C-210 był/jest przeznaczony do lustrzanek E-10/20. Pomimo tego jeśli dopasujesz odpowiednio średnicę, to powinno działać ok, tylko co z winetą? Zainteresuj się TCON-30C mocując go poprzez tulejkę CLA-7.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tcon jest dedykowany dla Olka 5060/7070 tylko ze jego koszt jest dosc duzy okolo 925zl plus adapter 200 zl i juz jest 1100 zl a ten telekonweter kosztuje 250 zl wiec roznica jest.
    Co do winiety, stad moje pytanie czy ktos moze probowal takie rozwiazanie? Albo choc testowal to, nie ukrywam ze najlepiej by bylo zalozyc i zobaczyc samemu tylko, ze niestety przez allegro sie tego nie da a w sklepie nigdzie tego nie widzialem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sam miałem ten sam problem. Mam C-5060 (optycznie to to samo, więc i do 7070 się odnosi). Załączam przykładowe zdjęcia (tylko do sprawdzenia winietowania i porównania zoomu). Oryginały mogę umieścić na sieci w celu porównania (wtedy coś klepnę z większej odległości).

Tuleja: Raynox

Zdjęcia:
    - maksymalny zoom bez c210
    - zoom z c210
    - wide z c210

Winietowania nie zauważono. NIe wiem czy z każdym c210 jest tak samo, jednak mój po kupieniu łapał focus tylko do ok 3m, musiałem przesunąć przednią soczewkę i wszystko teraz jest ok (możliwe że to był problem podczas transportu).

Ogólnie jestem zadowolony, jendnak trzeba pamiętać że ptaszka z kilometra się nie ustrzeli nim.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zoom_max_160.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	26,0 KB
ID:	12   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	c210_zoom_315.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	24,8 KB
ID:	13   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	c210_wide_166.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	14,2 KB
ID:	14  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za info Zorba
    jakbys mogl wrzucic jakies zdjecia z pleneru, bylbym wdzieczny
    z ostroscia widze ze tez nie ma problemu, chyba sie zdecyduje i kupie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rav
    jakbys mogl wrzucic jakies zdjecia z pleneru, bylbym wdzieczny
    w weekend jak pogoda pozwoli strzele cos porownawczego - nie mam teraz nic co mozna porownac z zalozonym tele i bez niego

[ Dodano: Nie 11 Cze, 2006 ]
    Zdjęcia z pleneru poniżej. Zdjęcia z ręki, bez żadnej obróbki. Poniżej przeskalowane,
    oryginały dostępne pod:

Full wide
    Full tele
    Tele + C-210
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tyniec_c210_641.jpg
Wyświetleń:	260
Rozmiar:	34,8 KB
ID:	17   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tyniec_zoom_168.jpg
Wyświetleń:	279
Rozmiar:	37,2 KB
ID:	18   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tyniec_wide_950.jpg
Wyświetleń:	268
Rozmiar:	34,5 KB
ID:	19  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za pomoc Zorba
    Mysle, ze sie zdecyduje na ten tele....ale nie powiem wzdycham teraz ze nie poczekalem pol roku i nie kupilem sobie lustrrzanki ,ale trudno

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Takie pytanko. warto kupic konwerter TCON-30C z adapterem do C-5060 za okolo 950 zl czy lepiej dolozyc troche i kupic jakis aparat z wiekszym zoomem.
    Nie mam pojecia jakie sa zalety i wady konwertera wiec jesli ktos moglby mnie pouczyc to bede wdzieczny.
    Requescat In Pace

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RIP
    Takie pytanko. warto kupic konwerter TCON-30C z adapterem do C-5060 za okolo 950 zl czy lepiej dolozyc troche i kupic jakis aparat z wiekszym zoomem.
    Nie mam pojecia jakie sa zalety i wady konwertera wiec jesli ktos moglby mnie pouczyc to bede wdzieczny.
    YMMV - wszystko zależy co chcesz osiągnąć i jak

Ja np. rozważałem superzoom (np. FZ-30) lub Lustrzankę.
    U mnie wyszło:
    - mam juz c-5060
    - zdecydowałem się, gdyż więcej używam wide niż tele
    - C210 kosztuje grosze (w porównaniu z tcon30 czy zmianą sprzętu)
    - zawsze to większy zoom
    - jakość obrazu z FZ-30 i np F-9500 nie zadowala mnie
    - lustrzanka z podobnej jakości szkłami to za duży wydatek dla mnie
    - mam już trochę sprzętu pod olympusa i nie chcę się go pozbywać

no i najważniejszy:
    - c5060 robi naprawdę dobre zdjęcia, jakość szkła dobra (trochę ciemne na końcu), pełny manual, RAW itp.
    - i... jest naprawdę mały (w plecaku to robi różnicę) nawet biorąc pod uwagę każde inne rozwiązanie

więc zostałem przy tym

minusy konwertera:
    - trzeba zakładać
    - działa tylko dla tele (zob. zdjęcie z założonym przy wide)

wszystko ma plusy i minusy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hej
    tak jak pisze Zorba ,nie warto kupowac TCON'a lepiej zdecydowac sie wlasnie na C210 masz znacznie mniej kasy.
    Jesli nie kupiles jeszcz aparaciku to na Twoim miejscu zdecydowalbym sie na lustrzanke, obecnie spadaja ceny aparatow wiec mysle ze spokojnie kupisz jakas. Zakladam ze nie masz na razie zadnego osprzetu ktory moglbys wykorzystac do C5060. w zwiazku z tym kupujesz lustrzanke,masz lepsze mozliwosci do rozbudowania jej.
    Chyba ze masz ograniczone srodki to w takim wypadku polecam c5060 ( chociac osobiscie mam c7070 nowsza wersje C5060) i musze powiedziec ze jestem bardzo z niego zadolowony , potrafi zaspokoic potrzeby najbardziej wymagajacych . DLa mnie po prostu jedynym minusem jest zoom ( czasem mam ochote zrobic jakiejs ciekawej osobie zdjecie a tu niestety d...pa ) gdyby nie to, nie mialbym zadnych zastrzezen do tego aparaciku