Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problemy z portretem

Problemy z portretem

Serdecznie Witam Was wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem forum, od dluzszego czasu czytywalem Wasze porady i wielokrotnie bardzo mi pomogly, za co dziekuje. Kupilem jednak ostatnio Olympusa E-500 z obiektywem 17.5-45 i jestem zawiedziony tym obiektywem. Przy robieniu portretu osiagam w trybie P wartosc 5.6 i tlo nie jest dostatecznie rozmyte jak emu zaradzic, moze macie gdzies jakis kurs robienia fotografii portretowej bo to moze ja cos zle ustawiam i nie wina aparatu

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    to nie wina aparatu
    to wina obiektywu

Gary to jaki proponujesz obiektyw w miare przystepnej cenie

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    jesli tani portretowy w 4/3 to jakis m42 pewnie
    nie wiem - musi ci jakis olympusowiec powiedziec
    wybor to: albo 14-54 (drogo, i nie typowo portretowo) albo 50/2 (drogo i portretowo) albo 40-150 (tanio ale z daleka i nie typowo portretowo)
    no chlopaki pomozcie koledze z teamu - zeby go nikonowiec uswiadamial... wstyd!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak, również polecam coś na M42, są to obiektywy manualne ale nawet taki Helios z Zenita daje znakomicie radę i doskonałe efekty.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Naprawdę tak często robicie portrety z przysłoną otwartą na f/1.8 albo mniej? Ważne, by szkło ładnie rysowało, co się tyczy wielu jasnych stałek. Otwarcie takiego szkła na pełną dziurę pozbawia obraz szczegółów (zazwyczaj tak otwarty jest mniej ostry), a GO wynosi kilkanaście centymetrów. Drobne uchylenie się modela, albo fotografa, to gotowy przepis na doszukiwanie się FF/BF czy ogólniej problemów z autofocusem.

Do autora wątku: Jak chcesz niskim kosztem wjechać w jasne szkiełka (a cokolwiek będzie lepsze od 17,5 cośtam cośtam), to kup za kilkadzieisąt PLN przelotkę na OM lub M42 i np 50 f/1.8 (mam 50 f/1.4 i ona nieładnie rysuje - mnie się nie podoba i łapie boczne śwaitło strasznie). 50 będzie "długim" portretowcem ~100 mm dla filmu 36x24. Jak preferujesz bliższy kontakt z modelem, to coś szerszego. Są 28 i 35 f/2.8, choć nie miałem tych szkieł przykręconych do cyfrowego korpusu i może się okazać, że nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem (Uwaga - na krótkich szkłach GO zje ci spadek ogniskowej). Możesz też próbować wybrać z kilku Heliosów w M42 - jeden na sześć będzie dobry (a ceny śmieszne).
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Michał C., myślę, że najbardziej optymalnym remedium na twój problem (duża GO - więc mało rozmyte tło) będzie 40-150. Prawdodpobnie pisząc o GO nie masz na myśli studia ale plener (do studia twój obiektyw powinien wystarczyć - bardzo rzadko schodzę poniżej f5 przy studyjnych portretach bo GO jest po prostu za mała). W plenerku pozbywasz się problemu braku miejsca (do studia 40-150 raczej się nie nadaje.. chyba że masz duże studio )

Wiesz na pewno, ż na GO wpływają trzy czynniki: ogniskowa (największy wpływ), przesłona i odległość od fotogrfowanego obiektu. Najwięcej głębii zyskasz więc zwiększając ogniskową.

Drugi rozwiązanie (dużo droższe) to 14-54... nie wiem czy jest sens ci je polecać, szkło kosztuje chyba coś koło 1,5 tysia...

O trzecim pisał ci Admin - musisz jednak pamiętać, że przy minimalnej GO jaką da ci 50 1,8 manualne trafienie z ostrością będzie diabelnie trudne... szczegółnie biorąc pod uwagę fakt, iż wizjer w e500 podobno jest niezbyt duży. Nie mam doświadczeń ze szkłami manualnymi ale próbowałem kiedyś bawic się "ręcznie" 14-54 - i efekty były beznadziejne... Więc osobiście rozwiązanie to polecałbym jedynie w ramach eksperymentu, w dłuższej perspektywie już nie...

Tak to wygląda na zdjeciach:

40-150, ogniskowa 150 mm, f4,5 (minimalna GO)

14-54, ogniskowa 54, f 3,5, aparat bardzo blisko twarzy

14-54, f 3,5

Panowie dziekuje Wam bardzo za porady. Musze to przemyslec, ale chyba zmienie sobie ten obiektyw tylko jeszcze nie wiem na ktory, ale Wasze opinie sa mi bardzo pomocne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Propozycja bez inwestycji.
    Fotografuj na ogniskowej 45 mm i najwiekszym otworem przysłony jakim dysponujesz
    (niewiem jaki posiada 14-45 dla ogniskowej 45),aparat przestaw na priorytet przysłony
    np: odległość 2m ,ogniskowa 45mm,F4 głebia ostrości od 1,9m do 2,1m powinna wystarczyć do portretu.

Pozdrawiam.