Strona 12 z 29 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 284

Wątek: BLM-1 na markowych ogniwach , gdzie ???

robin102
    Gość
    siwyjohn Miesiąc to już jakiś okres leżakowanią. Ja w każdym razie tak robię i porządni producenci zamieszczają taką info w instrukcji.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miesiąc dla li-ion przechowywanego w temp. pokojowej to nic. Można je normalnie wsadzić w aparatu i uzywać. Chyba, że je trzymasz w aparcie - wtedy musisz wziąść pod uwagę, że dzisiejsze cyfraki nie wyłączają się nigdy w pełni i jakiś niewielki prąd zawsze pobierają.

Z punktu widzenia użytkowinika po przechowywaniu występują dwa przypadki - albo akumulator jeszcze pociągnie aparat, albo już nie. To całkiem normalne, że naładowany po prostu się używa zamiast go ładować. Jeśli zaś po okresie przechowywania będzie rozładowany to oczywistą jest konieczność jego naładowania. Z tego co napisałes wynika, że po leżakowaniu zawsze będzie naładowany:

Cytat Zamieszczone przez robin102
    Po dłuższym leżakowaniu nie nalezy akumulatorka ładować ot tak sobie . Trzeba go najpierw rozładować , a potem ładowanie na FULLL.
    A co w przypadku, gdy jest rozładowany?

Jak w ogóle według ciebie ma wyglądać to rozładowanie po przechowywaniu? Po prostu używając aparatu, czy masz jakies inne metody?

Samorozładowanie zależy od wielu czynników: m.in. od rodzaju wykonania ogniwa (nazwy li-ion czy NiMH kryją pod sobą dziesiątki różnych technologii), wieku ogniw, stanu początkowego naładowania, czasu i temperatury przechowywania. Miesiąc dla jednego zbioru warunków przechowywania oznacza ułamkowe samorozładowanie, a dla innego zupełne rozładowanie. Ergo, bez jednoznacznego określenia warunków i typu ogniwa podawanie okresów naprawdę nie ma sensu. Np. zamiennik BLM-1 może zachowywać się zupełnie inaczej niż oryginał.

PS.1. NiMH potrafią się rozładować w ciągu miesiąca znacznie.

PS.2. Aby sprawdzić stopień samorozładowania wystarczy zmierzyć napięcie pod niewielkim obciążeniem (0,05 - 0,1C) przed i po przechowwywaniu. Jako obciążenia można użyć po prostu miernika z ustrojem analogowym, o niskiej rezystancji wewnętrznej.

Pozdrawiam,
    siwyjohn
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    ........... Z tego co napisałes wynika, że po leżakowaniu zawsze będzie naładowany:.....
    Przeczytałem jeszcze 3 razy to co napisałem powyżej i jakoś nie mogę dojść do tego wniosku co Ty napisałeś o mojej wypowiedzi., może dlla tego , że jestem elektronikiem z zawodu i nie umiem myśleć abstrakcyjnie.

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Po dłuższym leżakowaniu nie nalezy akumulatorka ładować ot tak sobie . Trzeba go najpierw rozładować , a potem ładowanie na FULLL.
    Ja rozumiem Twoją wypowiedź w taki sposób: po "leżakowaniu" nie należy ładować akumulatorka, tylko najpierw go rozładować. Pytałem więc co zalecasz w wypadku, gdy po "leżakowaniu" ów zbiorniczek energii jest rozładowany, bo tego nie napisałeś. Czy teraz jestem zrozumiały i mniej abstrakcyjny?

jestem elektronikiem z zawodu i nie umiem myśleć abstrakcyjnie.
    Też zajmuję się elektroniką, ale nie bardzo rozumiem jaki związek ma wykonywany zawód z myśleniem abstrakcyjnym

Pozdrawiam!
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

robin102
    Gość
    Czyli ja to robię TAK:
    Po leżakowaniu wkładam akumulator do apartu i go normalnie używając rozładowuje. (mam drugi w razie deficytu energi w ważnym momencie). Potem po normalnym rozładowaniu w body do napiecia 7,3 v (bez obciażenia) normalnie ładuję w ładowarce od E300 bo ta od E-1 za dużym prądem laduje (tak moim zdaniem)
    I WSZYSTKO MAM NADZIEJE JUŻ JASNE.

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prościej było od razu tak napisać Ja wiem jak traktować akumulatory, ale inni czasami mają watpliwości i lepiej pisać dokładnie w czym rzecz. Nie obrażaj się, ale ja nie precyzyjnych techniczych wypowiedzi nie lubię - za łatwo kogoś wprowadzić w błąd.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    http://alfaklub.pl/forum/showthread....ghlight=li-ion

u konkurencji tez wałkują temat zamienników i akurat na tej stronie trochę piszą o przechowywaniu, używaniu itp...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    hehe, zmienili adres - znak czasów...

wracając do tematu: Hahnel żyje i ma się dobrze. teraz próbuję zorganizować GP, jeśli się nie uda to chwytam drugiego Hahnela i styka.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zachęcony opiniami i testem (TEST) nabyłem Unirossa. Jak na razie bez problemów, trzyma lepiej niż oryginał (który ma nieco ponad rok). Poczekam na kilka pełnych cykli i zobaczę ile da się z niego wyciągnąć.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    prawda wylezie po 15-20 cyklach... wtedy napisz jak jest...