Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: E-500 i ISO AUTO

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    AMEN

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie kumam pędu ku AUTO ISO... to jest DSLR, nie małpka komunijna... instrukcja do łapy i czytać.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kaarool widocznie nigdy nie fociles np ptakow w locie
    raz jasne niebo, raz ciemne galezie, raz las
    lecisz sledzacym AF i cykasz a auto iso dobiera sie tak zeby zawsze bylo poprawnie naswietlone, masz np czas zafiksowany, f ustawia automat na minimum zeby uzyskac doswietlenie i potem steruje iso

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    gary:

14-54 raczej nie nadaje się na ptaki... więc faktycznie nie próbowałem i raczej nie będę się za to zabierał - nie mam ani czasu na polowanie ani ochoty kupować tele.

p.s. czytałem że dobre AUTO ISO się przydaje, ale przecież bez tego można żyć... widocznie w OLKU zwalili algorytm tej funkcji, co wiadomo nie od dziś.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Panowie, cos mi tu nie gra...
    Czas jest zalezny od ISO, tak? Jak wiec na Manualu, gdy recznie ustawiamy czas i przeslone mozna oczekiwac automatycznego dzialania ISO? To wymagaloby: 1) recznego dostosowania czasu do ISO w trybie blyskawicznym 2) zautomatyzowania ustawienia czasu pod aktualnie dobrane przez aparat ISO, ale to juz wtedy nie jest manual.
    Moze ja glupi jestem i sie nie znam, ale jakos gryzie mi sie automatyczne ISO z Manualem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ostatnio "testowałem" AutoISO w E-1 - a właściwie robiła tro moaj żona podczas imprezy szkolnej. Program "P", do tego lampa na automacie - i aparat poradził sobie b. dobrze. Byc może AutoISO to funkcja, którą projektanci aparatu "zarezerwowali" dla trybu programowego...?-

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Ostatnio "testowałem" AutoISO w E-1 - a właściwie robiła tro moaj żona podczas imprezy szkolnej. Program "P", do tego lampa na automacie - i aparat poradził sobie b. dobrze. Byc może AutoISO to funkcja, którą projektanci aparatu "zarezerwowali" dla trybu programowego...?-
    W tym przypadku miałoby to sens, ale z trybem M zupełnie mi to nie gra

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zgadzam się, że autoISO w manualu to nieporozumienie. Po włączeniu autoISO to juz nie jest manual tylko nowy podprogram. Jako opcja mógłby być z możliwością ograniczenia czułości od góry, czego chyba w innych konstrukcjach niestety brakuje i w związku z tym dyskwalifikuje w moich oczach ich autoISO. Być może moi znajomi, posiadacze aparatów z autoISO nie potrafili skonfigurować ograniczenia czułości w autoISO? Nie wiem. Dlatego napisałem "chyba".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.

W trybie P,A ,S,M ISO w trybie auto przyjmuję wartość 100 a fotografujący ma wskażnik
    poprawnej ekspozycji , z lampa błyskową nie można wcześniej określić poprawnej ekspozycji i ISO dostosowuje się automatycznie (tylko przy pracy z lampą systemową ).