Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Podobają mi się.
Pierwsze moim skromnym ładniej byłoby skadrować ciaśniej. Mniej góry i prawego boku. Mogłeś pokusić się o kadr 3:2.
Pozwoliłem sobie zdeka przerobić Twoją fotę:
Drugie też OK, ale też ciaśniej bym skadrował. Mniej nieba. Dzieje się na nim. A kadr ciaśniejszy (mniej góry i lewego boku), żeby bardziej podkreślić to co najważniejsze na focie, czyli dzieci rzucające płatki.
Drugie wyprostowałem i lekko skardowałem:
Nie wiem dlaczego ja akurat?![]()
Luc4s - ja bym się źle czuł jakbym Tobie miał wytykać błędy. Daleko mi do Ciebie więc sam rozumiesz. Jedyne co to w pierwszym bym trochę przyciął z góryPoza tym nie mam uwag - kadrowanie , technika , jakość i pomysłowość SUPER
![]()
Oby takich prac było tu więcej![]()
[ Dodano: Pon 05 Cze, 2006 ]
Rafał - oboje pisaliśmy w jednym czasie. Poza tym w jednym czasie zapisaliśmy się na to forum - 3 styczniaI oboje mamy źle ustawione zegary
A już myślałem niedawno , że mam dobry czas ...
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Dzieki, ale wytykajcie jak najwięcej mam dopiero 19 lat i każde słowo krytyki się przyda.
Co do kadrowania, macie oczywiście rację, nie bawilem się z tymi fotkami w komputerze prawde mowiąc jeszcze, fotki tylko zmniejszone. Spotkała mnie nie miła przygoda, karta 2 GB w polowie poprostu odmówiła posłyszeństwa. Po podpięciu do kompa zamiast zdjęć tylko #@$#$%# widziałem jako pliki, ale na szczęscie potraktowałem ją programem PC Inspector File Recovery i po kilku godzinach fotki odzyskałem. Ale po 2 nocach jazdy tam i spowrotem juz padłem i poszedlem spać....
Fotek wszystkich mam z 600, a ciekawszych ok. 100, kilkanaście tutaj pokażę, reszta jest na moim www. Mają charakter reportażowy teraz niż artystyczny, pobawić to się z nimi pobawię za kilka dni.
luc4s
Skoro byłes miły wyzwać mnie do odpowiedzi, to chętnie to czynię. Zdęcia podobają mi się, znakomicie oddają atmosferę spotkania a i dostrzegam także pięknie uchwycony mistyczny charakter miejsca. Owa ryba i płonace pnie, symbolizują, wg. mnie oczywiście, drogę do zbawienie, do przejścia przez bramę, którą w istocie jest ryba, do czegoś lepszego. Tyle na temat mistyki. Warsztat fantastyczn, bo to przecież nie najlepsze warunki do fotografowania. Gratuluję spostrzegawczości. Szczególnie podoba mi się trzecie zdjęcie, biel chorągwi, znakomicie kontrastuje z czernią nieba. Wspaniale uchwycony podniosły nastrój.
Muszę przyznać, że wiele mnie te zdjęcia uczą. Gratuluję!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
luc4s,
Odnoszę takie wrażenie, że lepiej opowiadasz niżsprawozdajesz, co oznacza, że te podpatrzone portrety i zdarzenia to sa miniopowidania, a te szerokie plany z bramą, to oficjalne i troche sztywne sprawozdania. Z tych szerokich planów wyjątkiem jest pochód (procesja) z białymy chorągwiami, ale to jest bardziej zdarzenie spontaniczne, bardzo dobrze gra w nim biel na tle ciemnego nieba, choragwie i entuzjazm uczestników.
Wydaje mi sie, ze masz reporterskie oko, wylawiasz z rozmaitosci to, co jest bardzo charakterystyczne, reprezentatywne i ciekawe oraz niezle zauważasz nastrój i z refleksem ujmujesz w obiektyw.
Pzdr, TJ
Cześć
To, że masz 19lat (nie wiem czy serio czy nie) nie oznacza, że posiadasz mniejszą wiedzę praktyczną niż ja - takie są fakty
Prawdziwi fachowcy już się wypowiedzieli, owszem fotki oddają klimat - widzę, że odważnie zbiżałeś się do "centrum wydarzeń". Dzień przed tą "imprezą" poznałem osobę która się tam wybierała - ciekawe jakby to skomentowała....
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
john100 serio mam 19 lat. A co do odważnego zbliżania... miałem akredytację prasową.
A to wyjaśnia.Zamieszczone przez luc4s
A ja byłem w kościele na I-szej komunii, stałem jak trąba z aparatem i bałem się metr wychylić - patrzyłem jak gościu wyciąga aparacik (analogowy za 200zł) wyskakuje do przodu i "pstryk, pstryk" - fakt faktem - ustalony było, że nie wolno fotografować, ponieważ została zatrudniona firma, jednak.... to ma plusy i minusy, jeżeli byłoby to moje dziecko chciałbym mieć z tej uroczystości więcej zdjęć - profesjaonalista zrobił dwa zdjęcia każdemu dziecku + ujęcie całej grupy może z dwa razy. A prawie każde z dzieci brało czynny udział we mszy poprzez śpiew czy czytanie fragmentów biblii - oczywiście tego nikt nie fotografował - fotograf wszedł praktycznie tylko na ten najważniejszy moment.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300