Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 40-150 czy 55-200..

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No tak czasami tak się stresuję jak widzę ponawiane te same wątki... blady masz rację tu się mówi o sprzęcie, ale nie pomijamy po co go używamy... co do porównania to oczywiście 14-54 to szczelność itp, itd, ale optycznie to nie porównianie szkła od zorki-5 i Canona L-ki, o nie, winieta jest i w 14-54, bliki - to fakt trzeba uważać, choć problem to niewielki... w 14-45 brakuje mi chyba głównie światełka, ale... używam i tak innych szkiełek, 14-45 czy 14-54 to tylko zoom-y i to widać, z analoga mam do nich spory dystans, dystans mam tez do tych którzy twierdzą że sprzęt to podstawa ... Pozdrawiam
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

zrób fotkę w RAW
    odpal OLY Studio
    odpal Image Edit Window (taka ikonka z trzema kółkami RGB) a w nim RAW Development
    podciągnij ostrość na +1
    zmień tryb pracy na high function
    wyeksportuj TIFF'a

oceń ostrość tego pliku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    kisi:

zrób fotkę w RAW
    odpal OLY Studio
    odpal Image Edit Window (taka ikonka z trzema kółkami RGB) a w nim RAW Development
    podciągnij ostrość na +1
    zmień tryb pracy na high function
    wyeksportuj TIFF'a
    oceń ostrość tego pliku.
    Zrobia tak niezwlocznie jak tylko pojawie sie w domu. Dzisiaj po poludniu zapodam wynik.

[ Dodano: Sro 07 Cze, 2006 ]
    KaarooL zrobilem jak powiedziales. Wysostrzylo ale to nie to. Zastanawia mnie jedna sprawa. Skoro RAW to nieobrobione dane z matrycy to jakim cudem w EXIFie mam napisane SHARPNESS - HARD. Faktycznie mam ustawiona osteosc +2 w stosunku do defaultowych wartosci. Ale przeciez RAW to RAW - surowe dane-bez obróbki. Jak to jest ?
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sa to dane z matrycy ale nie do konca surowe, podczas ekspozycji zapisywane sa ustawienia aparatu ( cos ala preustawienia), roznica w uzywaniu RAW a JPG jest taka ze w trakcie "wywolywania" mozesz zmieniac parametry ekspozycji, czesto daje to duzo lepsze ekekty niz : rozjasnianie, wyostrzanie, zmiana kontrastu itd w programach do obrobki graficznej. No i oczyscie jakosc RAW jest duzo lepsza.
    Tomek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kurna ludzie - zamowilem Zuiko 40-150 zona mnie wyrzuci z domu. Ech... ciezkie szycie artysty...
    ...był Olek jest A6000

robin102
    Gość
    Dobry ruch !!!! Jak będzie wyrzucać nie zapomnij zabrać sprzetu i zuików , poderwiesz na nie następną .
    he he he

Awatar Davnes
    Mieszka w
    Cz-Dz.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to jak ma ktos tą sigmę czy nie bo chyba ja kupie w tym tygodniu zawsze mozna oddac do 7 dni...nie ch ktos sie na jej temat konkretnie wypowie bo to co tu piszecie to tylko domysły i zasłyszane opinie
    Wierny Olkowi użytkownik Pentaxa
    -A 50mm 1,7 , A-28mm 2.8 , 135mm 2,5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Davnes
    to jak ma ktos tą sigmę czy nie bo chyba ja kupie w tym tygodniu zawsze mozna oddac do 7 dni...nie ch ktos sie na jej temat konkretnie wypowie bo to co tu piszecie to tylko domysły i zasłyszane opinie
    W ktoryms watku jest o tej Sigmie. Nawet ktos prezentowa zdjecia z lotniska startujacym samolotom.
    ...był Olek jest A6000

Uprawnienia umieszczania postów