Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 40-150 czy 55-200..

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Problem jest w tym, ze uzytkownikow ww obiektywu jak na lekarstwo.
    Wydaje mi sie ze moj 14-45 oferuje podobne "mydlenie".

Swoja droga prezentowane w tescie zdjecia byly robione z uzyciem duzej ogniskowej,
    do tego czasy nie byly za krotkie, wiec "mydlenie" moze byc wywolane lekkim poruszeniem,
    lub nie trafieniem w GO.
    A wiadomo, ze przy tych 200 mm glebia jest odpowienio mala.
    Takie wrazenie odnosze ...
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    był tu jakiś zawodnik, który - skuszony ceną - kupił to badziewie (ww. Sigmę) i na szczęśliwego nie wyglądał. uświadomił sobie, że wywalił kesz w błoto.

MYDŁO to dla mnie ostrość prezentowana przez ten obiektyw a raczej jej brak.

może teleconverter 1.4x będzie lepszym rozwiązaniem? z 300 da 420 mm...

p.s. w tym roku Sigma ma wypuścić coś ludzkiego pod 4/3, może więc lepiej trzymać ciśnienie aż cokolwiek się pojawi?

deeper:

czy naprawdę sądzisz, że Wrotniak, umysł scisły (poczytaj info o Nim - ciekawe) dałby do testu poruszone fotki?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przepraszam ale ja nie w temacie zwiazanym z obiektywami. Chodzi mi o to mydlo. Ciut od ponad miesiaca mam E1 z kitowcem 14-45 i troszku martwi mnie ostrosc zdjec. Wszytskie sa na takim samym poziomie. Czytalem na forum ze niektorzy w swoich aparatach ostrosc obnizaja ponizej defaultowej pozycji. Inni wypowiadali sie ze zwiekszyli +2 i dopiero byli zadowoleni. Ja zwiekszylem ostrosc w swoim o 2 i mowiac szczerze to nie jest to. Czytalem o FF/FD ale chyba to tez nie to. Teraz o mydle i mam podejrzenie ze ten obiektyw wlsnie taki efekt daje. W zwiazku z tym mam pytania:
    - czy jest tu ktos kto ma wieksze doswiadczenie praktyczne i moze ocenic po fotkach czy to mydlo czy nie ?
    - jesli by sie ktos podjal to czy wycinek zdjecia 1:1 postaci by wystarczyl do oceny ? (wtedy moglbym wrzucic je ma imagehack i wiecej ludzi moglo by zobaczyc i czegos sie nauczyc)
    - czy taki efekt jest podstawa do reklamacji obiektywu czy to cecha/domena tych tanszych szkielek ? (jezeli domena to az sie boje ze jak kupie 40-150 to bede mial tak samo)

Od razu uprzedzam ze fotki ostatnie na ktorych to chyba widac robilem w RAW i jako takie bez obrobki moge udostepnic. Prosze podac w jakim formacie zrobic tec cropa (gif, jpg) bo rozumiem ze bez obrobki.
    ...był Olek jest A6000

robin102
    Gość
    40-150 jest trochę lepszy optycznie od 14-45 - tak z moich obserwacji

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    deeper:

czy naprawdę sądzisz, że Wrotniak, umysł scisły (poczytaj info o Nim - ciekawe) dałby do testu poruszone fotki?
    No tak, ale jednak Wrotniak kupil ten "mydlany" obiektyw i robi nim zdjecia, bym powiedzial, ze nawet duzo zdjec...

Dlatego tez bym nie wyolbrzymial problemu.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    40-150 jest trochę lepszy optycznie od 14-45 - tak z moich obserwacji
    tez mam takie wrazenie!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gdyby 14-45 dawał taką jakość obrazu jak 40-150 to nie poczułbym ciśnienia na 14-54mm.

40-150mm to bardzo fajny obiektyw i nie warto go zamieniać na sigmę.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Gdyby 14-45 dawał taką jakość obrazu jak 40-150 to nie poczułbym ciśnienia na 14-54mm.
    O Boże ręce opadają, robię 14-45 nawet takie rzeczy jak fotografia ogólnie mówiąc reklamowa i nie narzekam, a tu jak zwykle mania sprzętowa popatrzcie na zdjęcia innych, testy, 14-54 jest lepszy pod względem ostrości ale bardzo nieznacznie, było na forum - (widać w powiększeniach itd)! Skupcie się na fotografii, a nie ciągle tym samym nic nie wnoszącym porównaniom, a jak ktoś ma inne zdanie to kupować 14-54 i nie biadolić do jasnej... Zawsze i tak wygrywa fotograf nie cholerny sprzęt.
    Pozdrowionka

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Cytat Zamieszczone przez blady
    O Boże ręce opadają, robię 14-45 nawet takie rzeczy jak fotografia ogólnie mówiąc reklamowa i nie narzekam, a tu jak zwykle mania sprzętowa popatrzcie na zdjęcia innych, testy, 14-54 jest lepszy pod względem ostrości ale bardzo nieznacznie, było na forum - (widać w powiększeniach itd)! Skupcie się na fotografii, a nie ciągle tym samym nic nie wnoszącym porównaniom, a jak ktoś ma inne zdanie to kupować 14-54 i nie biadolić do jasnej... Zawsze i tak wygrywa fotograf nie cholerny sprzęt.
    Czyli najlepiej fotografowac starym, poczciwym zenitem... ?
    14-54 nie tylko jest ostrzejszy ale tez jest znacznie jasnieszy, co daje zupelnie inne mozliwosci niz 14-45

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Proponuję Najwyższego nie mieszać między 14-45 a 14-54mm
    Sprzęt nie załatwi wszystkiego ale do kupy bobra, jak masz lepszy sprzęt to jest Ci duuuużo łatwiej, a większości amatorom chodzi o to żeby robić ładne zdjecia. A obiektyw to jednak zaraz przed matrycą podstawowowa stała mająca wpływ na jakość zobrazowanego obiektu. To, co z tym wszystkim zrobi fotograf, to już sprawa focącego. Tu nie chodzi o biadolenie tylko dzielenie się swoimi odczuciami czy wiedzą w temacie sprzętowym, a o dyskutowaniu o zdjęciach są stosowne działy - zapraszam. Dlatego nie bardzo rozumiem skąd Twoje oburzenie. Obiektyw 14-54mm to nie tylko ostrość, to też sprawność i szybkosć AF, jasność, szczelność (pomijalna w przypadku podłączenia do innej puszki niż E-1), mniejsze bliki, mniejsza aberacja, mniejsze zniekształcenia poduszkowe Równie chętnie co dslr biorę do ręki zwykłego kompakta ale mam mniejsze wymagania co do tego sprzętu i wiem czego się spodziewać, w przypadku 14-45mm miałem syndrom dziewicy - chciałabym ale boję się.

Jak sobie radzisz z blikami w 14-45mm? to moim zdaniem jedna z poważniejszych wad tego obiektywu.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Uprawnienia umieszczania postów