Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 40-150 czy 55-200..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

40-150 czy 55-200..

Witam wszystkich! Po przeczytaniu masy opinii zdecydowałam się dołaczyć do wielbicieli E systemu . E-500 to aparat akurat na moją kieszeń i wymagania (choć nauki przede mna mnóstwo..). Mam jednak pytanka- zdecydowałam sie na kit z dwoma obiektywami (14-45mm i 40-150mm)i już niedługo zajdę do sklepu,zauważyłam jednak w ofercie również kit z 14-45 i 55-200mm ( o 60zł droższy od poprzedniego). Czy moglibyście prosze zarekomendować ktoryś? Jakieś różnice w jakości,ktoś ma doświadczenia?(napomykając to o przewadze 14-54mm nad 14-45 już czytałam ) Ciekawa równiez jestem jak sie spisuje podgląd GO w tym aparacie, czy jest się w stanie określić co będzie ostre,a co nie? Dzięki z góry,pa

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    14-45 + 40-150 ok, ale nie ma kitu z 55-200.
    Zapewne chodzi o Sigme 55-200(f4-f5.6)
    Nie bardzo wiem jak sie sprawuje ten obiektyw
    40-150 to pewniak, calkiem przyzwoite i lubiane szklo
    o Sigmie 55-200, najlepiej niech sie wypowiedza ci ktorzy nim dysponuja.

Jesli chodzi o o podglad GO... no coz, IMHO jak w wiekszosci lustrzanek bezuzyteczne.
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    tak to chodzi o Sigme, kurcze gdyby sprzedawali ZD z takim zakresem ogniskowych za 60zl wiecej to odrazu polecialbym do sklepu

http://www.olympusclub.pl/forum/view...ighlight=sigma
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    petrovska:

ta Sigma to MYDŁO. było już o tym, test jest na http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/si-055-200.html

walić te 50(100) mm, bierz Zuiko i rób fotki.

określić co jest ostre a co nie można spokojnie, jednak o podglądzie GO zapomnij - ta opcja ma sens jedynie w dwóch przypadkach z rozsądnej półki cenowej: E-1+14-54 i E-300+14-54 i to ze wskazaniem na E-1 który ma wizjer oparty na pryzmacie.

dotyczy to nie tylko OLKÓW, ale każdego aparatu w tej cenie z ciemnym obiektywem, ale nie martw się, podglądu GO używam raz na miesiąc i nie jest to coś niezbędnego...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Deeper - jeśli chodzi o podgląd GO (Mam E-1) to często z niego kozystam, z powodzeniem, niezmiernie przydatna rzecz skracająca czas sesji i zapewniająca planowane efekty a nie przypadkowe, jeśli oczywiscie potrafi się jej nalezycie uzywać.

Nie kupiłbym lustra bez możliwości podglądu GO.

W analogowych Canonach również uzywałem tej funkcji i tak jakoś weszło mi to w warsztat pracy.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No tak... podglad GO ma sens przy bardzo dobrym swietle i bardzo jasnym obiektywie.
    Poza tym moze sluzyc jako taki bajer dzieki ktoremu mozna sobie "przyciemnic" obraz w wizjerze przy bardzo silnym swietle.

Obiektyw, choc w tej cenie kusi... no nie wiem, jest troche ciemniejszy...ale 400mm wzbudza respekt :P
    Jak sobie sprawie 40-150,(cos ciezko go dostac w normalnym sklepie) na cyfrowe.pl jest za 939zl(podczas gdy sigma 635zl), zal bedzie no ale jak trzeba to trzeba.

Kolejnym argumentem za 40 - 150 moze byc to ze w polaczeniu z 14-45 w pelni pokrywa caly zakres, natomiast z sigma zostnie 20mm dziura miedzy 45 - 55 (ekw 90 -110mm).
    Niby nic, ale tak jakos... bym sie czul oszukany

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a co sądzicie o sigmie 70-200 F2,8 (czy robią to z mocowaniem do Olympusa?). Oczywiście jest to z innej półki, ale chciałem się dowiedzieć, czy ktoś ma doświadczenia z tym aparatem.

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niestety, Sigma nie robi zbyt wielu obiektywow z mocowaniem olympus E.
    A to co robi to sa raczej tanie tandety.
    Obiektywy nie grzesza jakoscia(optyczna), a kusza cena.
    Pewnie czesc ludzi zaopatrzy sie w sigmy i nawet nie zauwaza roznicy.
    Nie pozostaje nic tylko zbierac na Zuiko...konkurencja nie istnieje.

Swoja droga ... jestem ciekawy jak ten obiektyw 55-200 sprawuje sie w innych systemach?
    Dysponuje ktos takowym ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak,to była sigma,nie doczytałam .. Dzięki za rady!! deeper tu masz 45-150mm o ponad 100 zł tańszy http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/2537. pozdrawiam![/b]

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    petrovska:

ta Sigma to MYDŁO. było już o tym, test jest na http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/si-055-200.html
    Strasznie coś wszyscy narzekają na Sigmę, a nawet w przytoczonej recenzji Wrotniaka jest oceniona całkiem przyzwoicie. To w końcu jak z nią jest? Powertowałem troche forum na DPreview, fotki na photosig.com i taka straszna chyba nie jest. W każdym razie proszę o wytłumaczenie co to znaczy MYDŁO, bo jakoś ten termin mi nic nie mówi. W chwili obecnej focę samoloty na pobliskim lotnisku (przepraszam: porcie lotniczym) i ze względu na warunki - ogrodzenie w pewnej odległości od pasa startowego, który ma zresztą jakiś 2 km długości - każde 100 mm ogniskowej może być wielce pomocne. Stąd zainteresowanie Sigmą. Oczywiście patrząc na cenę nie można się spodziewać cudów, ale po opiniach forumowiczów mam ochotę anulować moje zamówienie na nią! I proszę nie proponować w zamian Zuiko ED Digital 50-200mm f2.8-3.5 bo nie mam wolnych kilku tysięcy.

[ Dodano: Wto 06 Cze, 2006 ]
    Aha w sprawie tej Sigmy to bym prosił o opinie UŻYTKOWNIKÓW - czytanie recenzji na necie mam już za sobą. Dzięki.

Uprawnienia umieszczania postów