Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: lampa błyskowa i akumulatory - niebezpieczeństwo !

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

lampa błyskowa i akumulatory - niebezpieczeństwo !

Jako że dodatkowy flash to sprawa związana głównie z systemem E więc post umieszczę tutaj. Metody prób i błędów doprowadziły mnie do dość ważnego odkrycia.

NIE DO KAŻDEJ LAMPY MOŻNA STOSOWAĆ AKUMULATORKI.

Parę dni temu dokonałem bohaterskiego czynu spalenia lampy błyskowej.
    Jak? Otóż naładowałem akumulatorki ENERGIZER 1,2V 1700mAh. włożyłem je do lampy
    włączyłem ją i .....
    SMRÓD
    DYM
    PŁACZ i LAMENT...

Podobnie stało się z nastęną lampą. ta się nie spaliła ale nagrzała się znacząco. Po zgłębieniu tematu okazało się , że nie wszystkie lampy nadają się aby stosować w nich aku. W związku z powyższym piszę na forum dla potomnych.
    Rzecz oczywiście dotyczy starszego sprzętu, choż jak się też dowiedziałem jedna z lamp METZ ma dwa różne koszyczki w zależności czy używa się baterii czy akumulatorów.

Warto o tym wiedzieć i pamiętać. Niech moja poległa lampa będzie przestrogą dla innych.

Pozdrawiam
    dobas

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jedna z Metza .... i spaliles cos tam ... jakies konkrety? (model itp.)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mowiac szczerze to dla mnie dziwne zeby po uzyciu aku zamiast baterii poszla lampa. Moze cos z aku ? Tam jest przetwornica ktora laduje kondziora i to wsio (poza kilkoma pierdolkami) i to bierze najwiekszy prad. Napisz cos wiecej jakich lamp to dotyczylo bo to moze byc istotne.
    ...był Olek jest A6000

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Nie wiem jak jest ze starymi lampami ale ja mam FL36 i przygotowując się do wypadu na koncert zrobiłem próbnie serię zdjęć z lampą. Mam aku "no name" i bez problemu zrobiłem serię 5-7 zdjęć z użyciem lampy nie czekając na ładowanie. Ładnie pracuje a aku były już wcześniej używane (nie były naładowane na full).

Jeronimo jestem uśmiechnięty
    Zaskoczył mnie twój podpis

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    faktycznie tak jest, że bardzo stare lampy łykały tylko baterie, akumulatorki zaś potrafiły je zamordować...

nowe, kilkuletnie sprzęty nie powinny mieć z tym żadnych problemów.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Marx07 - ten podpis zaskakuje każdego Fajny Tag.

Ja stosuję aku 2300 GP z FL-36 i baaardzo starym metzem i chińskim wyzwalaczem na podczerwień i wszystko działa doskonale od dłuższego czasu!!

Mój tata stosuje z FL-50 aku GP 2300 od prawie roku i wszystko śmiga doskonale.

Nie ma co się martwić, myślę, że wina leżała po stronie aku.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    jakby była stara instrukcja to z niej można by było wyczytać, że lampa obsługuje tylko i wyłacznie baterie o stałym napięciu. Dokładnie nie pamiętam ale jak sobie przypominam pierwsze aparaty kompaktowe analogowe też były przystosowane tylko do bateryjek a użycie innego zasilania groziło awarią. Podobnie jest w przypadku lamp starej generacji których układy zresztą prymitywne nie mają żadnej tolerancji na accu i podanie wyższego napięcia wręcz smali układ. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

robin102
    Gość
    Czary jakieś czy cuuś., bo teoria z praktyką nie potwierdza żeby można było uszkodzić lampę zasilając jak z aku. Aku .napięcie mają w rzeczywistości niższe niż batrie , a ogranicznik prądowy w lampie kontrolujący zasilanie też powinien być , choć prosty.. Przypuszczam ,że zaistniał jakiś dziwny zbieg okolicznosci , jakieś zwartko przy montażu ( styki , sprężynki, opilki metalu) aku. lub inny chochlik , może pomylono polaryzacje ogniw ?.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Współpracowałem przez kilka lat z technikami kryminalistyki i przekonaliśmy się o tym niejednokrotnie na własnej skórze. Po załadowaniu akumulatorków do Minolty 5000 i po przesunięciu włącznika poszedł z niej tylko gęsty dym. tak też działo się z lampami Brauna (dzięki temu chłopaki wymienili sprzęt na nowszy).
    Podobnie jest z lampą Metz 45 CL 4, która posiada dwa oddzielne kosze: 1 na aku ze stykami umeszczonymi w innym miejscu niż w koszu na baterie (doświadczalnie sprawdzone ze aku w koszu na baterie = duuuuuuuużo dymu i nowa lampa).

robin102
    Gość
    Aż mam chęć to empirycznie sprawdzić , ale jak mówisz to w sumie ciekawe zagadnienie warte wyjaśnienia.