zadam głupie pytanie więc nie bulwersujcie się. Czy lustrzanka E-500 posiada wogóle coś takiego jak zoom optyczny lub cyfrowy? Bo w specyfikacji wogóle o tym nie trąbią..
zadam głupie pytanie więc nie bulwersujcie się. Czy lustrzanka E-500 posiada wogóle coś takiego jak zoom optyczny lub cyfrowy? Bo w specyfikacji wogóle o tym nie trąbią..
Lustra nie mają zoomów cyfrowych, a optyczny zalezy od obiektywu jaki sobie podepniesz.
Jak podepniesz 18-180 (ja bym tego nie dotkną - bleeee) to masz 10x.
a jeśli podepnie się standard 14-45 lub 17.5-45 to jakie odpowiednio będzie powiększenie optyczne (14-45 --> 3x, 17.5-45 --> 2.5x) ??Zamieszczone przez Magus
Powiększenie optyczneZamieszczone przez tomeczeks23
![]()
Zoom policzysz dzieląc najdłuszą ogniskową przez najkrótszą.
Dla 14-45 to będzie 45/14=3,21 razy.
Dla 17,5 cośtam cośtam 45/17,5 = 2,57 x.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Myslę, że tak własnie się to liczy mniej więcej.
Osobiście posługuję się mm bo "krotności" zoomow to w ogóle poroniona sprawa.
miałem na myśli zoom optyczny (sorka za brak obycia w slangu ale to first steps in lustrzankiZamieszczone przez RadioErewan
). Jak sądzicie, jaki obiektyw a co za tym idzie jaki zoom jest absolutnym minimum dla E-500?
14-45mm spokojnie wystarcza do większości zastosowań. Z czasem mozna dokupic 40-150mm.
nie chodzi o to ze jestem zagorzalym fanem nikona ale napisze dla scislosci bo wiem RE, ze nie bijesz pianyZamieszczone przez RadioErewan
zmniejsz zdjecie z d200 z 10Mpix do 4,92Mpix i wtedy porownaj z E-1 - takie porownanie dopiero ma sens
pozdrowka
Cóż - obiektyw o stałęj ogniskowej ma "zoom" 1 (ogniskowa/ogniskowa). To jest absolutne minimumZamieszczone przez tomeczeks23
.
Obiektyw 7-14 ma zoom 2x. 30-100 - 3,33x. Dla bardzo dobrych zoomów wartość "zoom" powyżej 4 oznacza zazwyczaj fajans (znane jest jedno dobre szkiełko Canona 10x (35-350) - za grubo ponad 1000$).
Po to w lustrzance możliwośc wymiany obiektywów, by je zmieniać i używać najlepszych do konkretnego zastosowania. Określanie "minimalności" zakresu ogniskowych jest bez sensu. Na reportaż - im szersze tym lepiej, na ptaki - im dłuże tym lepiej, na spacer - można wiziąć zoom 10x (choć jak trafi się dobry kadr, to szkło go zepsuje).
[ Dodano: Czw 01 Cze, 2006 ]
Do 8 mpix. Mogę, te 10% nic nie zmienia.Zamieszczone przez gary
![]()
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
ok, nie powiem, dziwi mnie ze d200 szumi tak samo jak e500
(szczerze mowiac nie wierze w to za badzo, mimo ze d200 szumi bardziej od d70 nie mowiac o d50 )
zreszta kogo interesuja szumy
mnie nie