Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Jaki aparat do zdjec podwodnych C5050/5060/7070

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panasonic LX3 byłby idealny, jaka szkoda że nie zrobili do niego taniej obudowy to był by pewnie hicior. Na powierzchni dla mnie nie ma znaczenia używam Nikona p80, więc tylko pod wodę.

Aktualnie wybór zawęziłem do 3 modeli.
    Canon G-11+WP-DC34 (2500zl komplet nowy)
    Canon G-9+ WP-DC21 (1600zł używany aparat, nowa obudowa)
    Canon S90+WP-DC35 (2100zl. komplet nowy)

Czy do tych aparatów/obudów można zamontować konwerter szerokokątny ?

Awatar Sk18a
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przerabiałem kilka aparatów i z doświadczenia wiem, że sam aparat (jeżeli mówimy o "głupawkach") ma małe znaczenie. Zastanów się nad takim do którego możesz podłączyć szeroki kąt. Najważniejsze w fotografii podwodnej jest dobre oświetlenie. Stanowi ono 90% sukcesu. Teraz składam kasę na obudowę do E-PL1 plus lampy i chyba dopiero taki zestaw będzie mnie satysfakcjonował. Wcześniej używałem Sony, Panasonic i jeszcze jakiegoś którego nie pamiętam. Foty jakościowo wychodziły bardzo podobnie. Największy wpływ na jakość miały same warunki pod wodą, jak przejrzystość, naświetlenie itp... Jak chcesz zestaw budżetowy/wakacyjny to szukaj czegoś z obudową która ma dyfuzor na lampę błyskową i jest wygodne w obsłudze pod wodą czyli duże przyciski, oddalone od siebie. Wiedz też że lampa błyskowa blisko obiektywu zazwyczaj uwydatnia na pierwszym planie syf i zawiesinę, która jest w wodzie dlatego najlepszym rozwiązaniem jest lampa na ramieniu, ale wtedy wszedłbyś już w koszty.
    Olympus PEN E-PL1 | ob: 14-42 ob: 40-150

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli do firmowych obudów canona nie można założyć konwertera szerokokątnego i dodatkowej lmpy błyskowej ?

Awatar Sk18a
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do konwertera to zależy od obudowy. W moich wcześniejszych aparatach nie było takiej opcji, ale to były budżetowe rozwiązania. Natomiast lampę można zawsze jakąś podłączyć, ale nie wiem czy jest sens kupować drogą lampę do taniego aparatu. Jeżeli cykasz foty wakacyjnie i pamiątkowo to wbudowana lampa z dyfuzorem wystarczy. Ja póki jeszcze nie dozbierałem na obudowę do E-PL1 używam teraz Panasonic Lumix FX-12 i od biedy daje radę. Ma lampę z dyfuzorem ale nadaje się tylko do fotek z bliska lub makro, jeżeli chcesz uchwycić większy kadr to lampa psuje ujęcie bo jest pod złym kontem w stosunku do obiektywu i jak pisałem wcześniej na pierwszy plan wychodzi zawiesina w wodzie. Więc na większych głębokościach gdzie jest ciemno, możesz pstrykać tylko fotki rybek i innych małych dupereli z niedużej odległości.
    Olympus PEN E-PL1 | ob: 14-42 ob: 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez allkado Zobacz posta
    czyli do firmowych obudów canona nie można założyć konwertera szerokokątnego i dodatkowej lmpy błyskowej ?
    teoretycznie do wszystkiego da się dołożyć konwerter. Można go nakręcić lub jak się nie da to są adaptery do konwerterów przykręcane do obudowy od spodu.

Nad ceną lampy warto się zastanowić bo to jedyna rzecz, która ma szansę zostać ze zestawu na przyszłość.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok. Zdecydowałem się na G11 z obudową podwodną WP-DC34 (obudowa już w drodze)

Czy ktoś wie jak można zamontować konwerter szerokokątny do tej obudowy ?
    i ile to może kosztować ? chodzi mi oczywiście o możliwie budżetowe rozwiązanie.