Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Rodzynki na allegro !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    gary masz rację.... ja jednak pracując z ludzmi,,, często muszę stojąc w jednym miejscu wybierać szybko pomiędzy detalem a szerszym kadrem... dlatego moja 14-54 chodzi już leciutko (chyba ma luzy)... w związku z tym - jak to nazwał kolega po fachu... zoom nożny czasami nie jest możliwy do realizacji....

Jeżeli ktoś ma czas i nie robi zdjęć dynamicznych, to stałki są najlepszym rozwiązaniem ze wględu na jakość.... Ja jak uda mi się stanąc w dobrym miejscu, i wiem, że nie muszę zoomować,, też przekręcam na 50 f:2,0 - aby nie było żadnego kompromisu w zakresie jakości...

Trudno się jednak robi 50 tanczących ludzi z próbą oddania twarzy - i obiektywm niestety choć piekielnie prezyzyjny... jest wolniejszy od 14-54 - głowna zaleta 14-54 to jego szybkość - e-1 z założonym 14-54 nie ustępuje znacząco (choć ustępuje) zestawowi Nikon d70-18-70 (w zakresie szybkości)
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To zależy nie trzeba być profesjonalistą aby wymagać Ja mam p...lca , na ptk. jakość tzn. jakość może mnie zniechęcić do tworzenia. Czyli wszystko od D... strony, jak większość przyzna. Ale włśnie dlatego, że mój pierwszy Zenit miał poważną usterkę od nowość zawiesiłem temat focenia na kilka lat - zniechęcony. Dopiero jakieś 6 lat temu kupiłem prostą SLR Pentaxa - nim chyba zrobiłem najlepsze fotki (przynajmniej najlepiej się bawiłem) Potem miałem Z1P i same dobre obiektywy - głównie stałe. I najbardziej lubiłem nimi focić (to wewnętrznie uspokaja jak nie ma zooma) najbardziej podobało mi się to, ze za mała kase wówczas rzędu 400-500 zł mogłem mieć obiektywy (nawet z AF) oceniane na 4.2, 4.4 przez photodo.com. Same żylety, które dziś do cyfry dzięki tej właśnie zalecie idealnie sprawdziłyby się.
    Od 5 lat miałem zawsze jako drugi aparat cyfry. Ostatecznie zdecydowałem się na SLR - cyfre. Była okazja na E-300 z 14-45 potem dokupiłem 40-150. Jednak szybko uznałem, że te kit'owe obiektywy się nadają.... Mam od maraca 14-54 jest lepiej, dużo lepiej. Jednak jak chciałbym jakąś stałke to ich nie ma albo ceny mnie rozwalają szczególnie długie. Może taka konfigruracja jak 35-100 + 50 makro dla mnie jest przeznaczona ale cena 35-100 ? .... jest ogromna !
    Sprawa wygląda fatalnie bo w SLR na ciemne zoomy to można było poradzić. W cyfrze nie bo czułość od 800 w górę do niczego się nie nadają. Albo jasne obiektywy i czyłości 100-400 albo nic ... Bo 40-150 nie tylko jest ciemny ale wolny! Przejściówka - zastanawiam się nad nią "-" brak AF (trudno) "+" jest na odwzorowaniu. Tzn. dla takich ciłaczy jak ja i "robin" zwykła 50 staje się 100 zaś 80 lub 100 staje się 160 lub 200 i dzięki temu można kupić tanio jasną stałkę. Bo nawet takie uzywki manulalne dla innych systemów też kosztują np. jest Nikon 105/1,4 i z pewnością kosztuje, skoro Nikon 105 /2,5 to rząd wielkości 500-600zł.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "robin" a może kupimy razem na allegro e-1 z 14-54 - pojawiło się trochę tego ja wezmę e-1 a ty 14-54
    korci mnie aby jeszcze doświadczyć E-1, który od zawsze mi się podobał ..

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krishu
    Potem miałem Z1P i same dobre obiektywy - głównie stałe. I najbardziej lubiłem nimi focić (to wewnętrznie uspokaja jak nie ma zooma) najbardziej podobało mi się to, ze za mała kase wówczas rzędu 400-500 zł mogłem mieć obiektywy (nawet z AF) oceniane na 4.2, 4.4 przez photodo.com. Same żylety, które dziś do cyfry dzięki tej właśnie zalecie idealnie sprawdziłyby się.
    Zainwestuj w klin na matówce, przelotkę do szkieł Pentaxa i możesz szaleć. Ze względu na crop factor 4/3 długi koniec taki zestaw obsłuży idealnie.
    Za 300-400 złotych będziesz miał rzeźnickiego Olka.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    krishu jak coś będzie sensownego to wchodzę w to !!!

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Szkoda tylko, że pozbyłem się tych dobrodziejstw min. na rzecz E-sys.
    Może za dużo wymagam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A propos gdzie taką matówkę z klinem do E-1 można kupić? Widział ktoś, gdzieś?
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja nie lubię dodatkowych "śmieci" na matówce. Oczywiście to sprawa gustu i przyzwyczajenia, ale mnie to zawsze przeszkadzało w analogach, a systemie 4/3 taki klin nastawczy jest procentowo wyolbrzymiony --nie mógłbym się skoncentrować na kompozycji...

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No cóż Irka trzeba słuchać
    Pozdrowionka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów