To dziewczynka. Ja nie mam żadnych wątpliwości.Zamieszczone przez excel
To dziewczynka. Ja nie mam żadnych wątpliwości.Zamieszczone przez excel
I ja tak sadzilem przy pierwszym podejsciu, tyle ze to dziecko jest bardzo podobne do bohaterow wczesniejszych portretow dzieciecych Yello_35. Na tym zdjeciu jedynie ubior moglby swiadczyc o tej lepszej plci, twarzyczka... no nie wiem, niby dziewczeca, bo pelna babskiej zadziornosci, ale tak do konca nie jestem pewny. Wole sie dzieciom nie narazac.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pozdrawiam,
excel
Excel, z mojego doświadczenia ojcowskiego Ci powiem, że bezpieczniej (jeśli masz wątpliwości) określić dziecko jako dziewczynkę. Wtedy nie urazisz rodziców. Jeśli to chłopak, a powiesz o nim dziewczyka, wtedy pomyślą: "kurcze, ładny jak dziewczynka". Ale odwrotnie to na pewno zrobi się przykro rodzicom.
Yello, światło było "nie portretowe". W reporterce takie rzeczy uchodzą, ale w pozowanych portretach już nie.
święta prawdaZamieszczone przez Rafał Czarny
mądre słowa
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
100% dziewczynka
Kapelusik w kwiatuszki, koszulka z charakterystycznymi dziewczęcymi rękawkami (takie ścięcie)
Także ojcowskie doświadczenie![]()
E-500 DZK +35 +FL-36 +70-300 E-30
Ależ Wam się zebrało na analizy. Zamiast mi o świetle pisać to dochodzicie płciTo oczywiście dziewucha ale z męskimi zapędami - rozpoznaje marki aut , bawi się modelami , kopie piłkę itp. Pomyłka płci mnie nie boli czy uraża , bo to nie problem
Tak więc faux pas uważam za niebyłe
![]()
Domyślam się , że wobec braku innego zdania niż Rafała potwierdzacie , że nic ciekawego nie osiągnąłemByła godzina 8.00 i myślałem , że będzie to lepsza pora niż czekanie na pochmurny (zwłaszcza ostatnio) dzień. Za parę dni jadę na urlop więc pewnie nadal będę popełniał ten sam błąd - no ale to nie moja tematyka
![]()
Dzięki za wypowiedzi![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Yello_35,
masz prawo sie oburzyc, ze nie otrzymales ode mnie zadnej konkretnej oceny, a co najgorsze teraz jej tez nie dostaniesz. Wpadlem tylko na chwile do chalupki, zaraz musze dalej. Wieczorem opisze, moim zdaniem, bardzo udane zdjecie. I swiatlo tez mi sie podoba, a pyszczek Twojego krocia jest wspaniale (babsko) zadziorny.
Pozdrawiam,
excel
Yello_35,
podoba mi sie Twoje bardzo zdrowo wygladajace dziecko pokazane na tym zdjeciu.
Nie potrafie zgodzic sie w pelni z opinia Rafala. Sadze, ze w przypadku osoby doroslej nalezalo by czekac na lepsze swiatlo, gdzie jest mozliwosc, a czesto koniecznosc kamuflazu wytezonej pracy niemilosiernego zeba czasu czy efekt zwyklej nieprzychylnosci natury. Czy sa tego rodzaju zabiegi konieczne w przypadku buzki dziecka? Moim zdaniem – nie. Jednak Rafale, jezeli sie myle, prosilbym Cie bardzo o zamieszczenie przykladowego zdjecia, jezeli takim dysponujesz, aby moc zauwazyc roznice, jaka powoduje silniejsze czy delikatniejsze swiatlo, czy inny kat padania.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Troche szkoda wpelzniecia pod nosek i brodke dziewczynki cienia, poniewaz mimo tego ze zauwaza sie go w dalszej kolejnosci, to jednak sie to zauwaza. Byc moze Rafal mial to na mysli?
Dziewczynka spoglada troche nieufnie, odrobinka niesmialosci kryje sie gdzies w kacikach ust i pod kapelusikiem, lekko pochylona postac dziecka tez swiadczy o pewnym zachamowaniu spontanicznosci. Jednak wyglada na zachowanie krotko trwajace, chwilowe, o krok od przelamania barierki i pewniejszego kroku do przodu.
Przeszkadza mi biala plama budynku w tle i wyrastajaca z kapelusika zielonkawa plama dachu, chyba juz wczesniej prezentowanego przez Ciebie, Yello_35 - kosciola.
Fotke uwazam za udana, przyjemna dla oka buzka dziecka.
Pozdrawiam,
excel
PS. Z malym poslizgiem czasowym, ale zgodnie z obietnica - odpowiedzialem
Excel - podsumowując nie jest to to co powinno być. Światła nie dostrzegam tak jak inni - w przypadku fotografowania osób. Zdjęcie być może jest miłe ale pełne defektów , które dostrzegam dopiero po jakims czasie. Nie potrafię na gorąco weryfikować tego co widzę potem. Na pocieszenie (siebie) dodam , że rodzina pieje z zachwytuNo ale to laicy przecież
Dzięki za wypowiedźMoże się poprawię na urlopie - będę miał więcej czasu
![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35