Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ratujemy nieudane zdjęcia

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ratujemy nieudane zdjęcia

Najlepiej, najłatwiej i najszybciej robić foty w jpg-u, ale za każdym razem trzeba pamiętać o prawidłowych nastawach aparatu. Wówczas nie trzeba rawu i zdjęcia obrobimy szybko. Obsługi Photoshopa uczę się około trzech lat i zaledwie go musnąłem, ale zapewniam Was że poświęcam mu niemało czasu. Długo trwa ta nauka ponieważ do wszystkiego dochodzę sam. Drodzy koledzy jeśli macie czas i chęć w zabawę ratowania podobnych zdjęć, to myślę że temat może nam wszystkim dużo pomóc. Przedstawiam fotę która nie była pozowana, ale zrobiona w złych nastawach jest przeznaczona do retuszu. Dlatego zrobiłem to jak umiałem i jedyne czego oczekuję to wskazówek by foty można było nazywać fotografią Pro. Przedstawiajmy zatem tutaj foty nieudane - a każdy kto zechce niech je ratuje. Może to być bardzo ciekawa zabawa, ponieważ będziemy oglądać jedno zdjęcie w kilku wykonaniach - i dzięki temu napewno udoskonalimy swoje umiejętności...
    Pierwsza fota surowa wglądówka.
    Druga po retuszu.
    Trzecia spakowany surowy Raw - do pobrania 5,92 MB
    http://www.lepmit.pisz.pl/surowy.jpg
    http://www.lepmit.pisz.pl/retusz.jpg
    http://www.lepmit.pisz.pl/raw_adobe.rar

| OlyJedi Awatar chmiel75
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    no efekt poprawy calkiem ,calkiem....ale proponuje chociaz czesciowo pisac pod poprawionym zdjeciem czego sie w PS uzywalo jakim nazedziem itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Lepmity, super pomysł. Ja też się uczę PSa, uczę i nauczyć nie mogę. Od dawna noszę się z zamierem przeczytania jakiejś książki, ale się nie mogę zebrać.

Oto moje przeróbki. Prawdę mówiąc niespecjalnie jestem z nich zadowolony. Przeróbka tymin3 zdecydowanie bardziej mi się podoba kolorystycznie.

Ja najpier ciaśniej skadrowałem zdjęcie. Potem postanowiłem wyciąć fotel. Po lewej stronie foty zrobiłem to pracowicie stempelkiem, pole między kciukiem a palcem wskazującym oraz pole z tyłu głowy wyciąłem (najpierw zaznaczyłem lassem wielokątnym) i wlałem kolor. Trochę za duże wtapianie dałem i widać to. Efekt stempelka lepsiejszy.

Potem pokręciłem balansem kolorów, zmniejszyłem saturację i cały obrazek rozmyłem gaussowsko.

Następny krok: lassem zaznaczyłem oczy, usta i kolczyk, potem te zaznaczone pola wyostrzyłem. Jeszcze coś kombinowałem z poziomami.

Oto efekt:

1

2

3
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

tymin3
    Gość
    Ogolna rada co do portretow, skora ma byc bardziej zolta niz niebieska zielona itp. zawsze to lepiej wyglada, nawet jezeli jest nienaturalne.
    Aby uzyskac ladny koloek skory w photoshopie:

1. ustawiamy 4 znaczniki koloru (probkowanie koloru wedlug polskiej wersji) (pipeta z pomiarem 5x5) na twarzy, tzn czolo nos policzek broda itp.
    2. uruchamiamy zakladke INFO aby widziec jaki znacznik jaką barwe pokazuje (narazie wartosci RGB)
    3. przelaczamy tryb zdjecia w CMYK
    4. uruchamiamy krzywe (ctrl+m) i tak kombinujemy krzywymi magneta i cyjan (z pamieci pisze magneta napewno ale do cyjanu pewien nie jestem) aby znaczniki koloru na zakldace info pokazywaly podobne proporcje Magneta = Cyjanowi (wartosci bedą chyba w %) mozna dac lekko Cyjan na + aby było go o 2-3% wiecej niz magnety. Klikamy OK wracamy do rgb

OPis z ksiażki scota kelby, fotografia cyfrowa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie ma rady, muszę w końcu kupić sobie jakąś książkę i ją przerobić. A póki co staram się robić takie zdjęcia, by nie była konieczna zbyt duża ingerencja przy pomocy PSa. Kurde, mój przedpiszca wyjechał z krzywymi . Krzywe to ja mam nogi...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wszyscy się uczymy, a Photoshop jest potęgą w której można dokonać dokładnie wszystkiego - bardziej ograniczona jest nasza wyobraźnia. Super foty Rafale - powiem tylko że włożyłeś w to za dużo pracy. Mogłeś zaznaczyć wszystko lassem za jednym rzutem i odwrócić zaznaczenie wycinając resztę. Jest tak wiele sposobów że nie sposób tutaj o tym pisać.
    Gdy zaczynałem zabawę, to również stosowałem podobne - okrężne techniki, tak jak to opisałeś. Teraz stosuję tylko krzywe i mieszanie kanałów + mieszanie kolorów, i głównie w kanale Lab. Oczywiście do omawianej foty trzeba użyć różnych innych narzędzi. Niekoniecznie należy wzorować się na tej jednej fotografii, możemy używać innych żle wykonanych.
    =====================
    Pozdrawiam...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    www.michalcat.k33.pl/foty/raw_adobe2.jpg

myślę że za mocno rozjaśniacie zdjecie, na niektórych widać prawie granicę przepalenia. Warto zdjąć też z magenty na twarzy, ale nie wprowadzać w zielenie i żółcie, bardziej kolor brązu.

Moja wersja to kilka prościutkich zabiegów, tylko działanie na krzywych
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichelCat
    www.michalcat.k33.pl/foty/raw_adobe2.jpg

myślę że za mocno rozjaśniacie zdjecie, na niektórych widać prawie granicę przepalenia. Warto zdjąć też z magenty na twarzy, ale nie wprowadzać w zielenie i żółcie, bardziej kolor brązu.

Moja wersja to kilka prościutkich zabiegów, tylko działanie na krzywych
    Troszeczkę za dużo czerwieni - proponuję otworzyć to samo zdjęcie i z górnej belki interfejsu wybrać <Obrazek><Dopasuj><Barwa/Nasycenie>i z Edycji wybierz (Czerwienie) - następnie Nasycenie przesuń w lewo. Pobalansuj sobie kolorkami i jasnością. To tylko świetna zabawa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja natomiast jestem zdania że nie ma przesycenia zbytniego w czerwieniach Kieruje się tutaj kalibracją którą stosujemy do publikacji zdjęć w gazecie.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl