A czy któryś z niezależnych producentów klepie gripa do E500?
A czy któryś z niezależnych producentów klepie gripa do E500?
Pytanie podstawowe: Czy E-500 i E-330 posiadają dodatkowe styki w miejscu gdzie znajduje sie akumulator (oprócz styków od akumulatora), które służą do sterowania aparatem?Zamieszczone przez Rafał Czarny
Czy jakiś właściciel ww aparatu mógłby wyjąć akumulator i sprawdzić?
Miałem kłopoty z uruchomieniem mojego E-1, ale dzięki Irkowi rozgryzłem problem. Na moim wolnym łączu USB 1,1 - nie chce działać, ale długi kabel FireVire połączony z kartą Video jest bardzo szybki w transferze danych, gdzie zdjęcie zapisywane z aparatu na dysk kompa trwa tak samo długo jak na CompactFlash. Zabawa jest przedna, bo ustawiam nastawy w aparacie za pomocą kompa i robię sobie zdjęcie, które zaraz widzę na monitorze. Oceniam i zmieniam parametry ucząc się błyskawicznie. Myślę że w profesjonalnym zastosowaniu również jest użyteczne zastosowanie funkcji Camera Shooting, gdzie w studio na długim kablu robimy zdjęcia i natychmiast widzimy wyniki na monitorze - tutaj podgląd na żywo jest bezużytecznie zbędny - przydał by się natomiast przy PC Shooting + zoom...
W E500 są tylko styki (trzy) do akumulatora. Czyli ****?Zamieszczone przez skow
dzis z tym walczylem - i na poczatku dostalem problem z polaczeniem sie do aparatu (mimo, zejeden restart wczesniej viewer bez problemu chcial aktualizowac aparat ..) kolejne proby zaowocowaly niebieskimi ekranikami.. korzystam z olympus studio v 1.0 trial (nie mozna jej aktualizowac)
acha aparat to e1 - łączyłem się przez usb2.0 - system windows xp tablet edition z najnowszysmi wszystkimi aktualizacjami
na drugim komputerku z windowsem 2003 trybu control nigdy nie udalo mi sie uruchomic - zarowno usb jak i firewire... tylko storage.
no nie wiem do końca od czego to zależy, u mnie na e-300 nie działa.
Firware mogę zaktualizować, a potem jak chcę zrobić camera control to wyskakuje mi jakis błąd komunikacji z aparatem. Miał ktoś tak też?
Zainstalowałeś najnowszy sterownik do aparatu? Jest do pobrania z japońskich stron Olka (może z polskich tez).Zamieszczone przez Lakuta
http://www.olympus.co.jp/en/support/...al/oly_studio/
(po akceptacji licencji można pobrać m.in. Driver for Windows XP).
BTW - na tej stronie jest Olympus Studio w wersji 1.5, nie 1.0 jak ktoś wyżej sugerował.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
sterownik mam, olympus viewer 1.5 ale studio na plycie mam 1.0 i aktualizowac się go nie da w ver. trial...
[edit]
ok nie wykombinowalem, ze mozna pobrac nowsza ver. zamiast aktualizowac stara (mimo zakazu na czerwono..)
Ściągnij triala 1.5. Pamiętam, że do wersji 1.2 to studio wywalało się jak pijany minister.Zamieszczone przez LubMich
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
No to ****.Zamieszczone przez Rafał Czarny
W E-300 dodatkowo są trzy styki a w E-1 chyba aż 10
więc grip dla E-500 najwyżej mógłby być dodatkowym pojemnikiem na akumulatory i nic więcej