Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tryb P w E1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Tryb P w E1

Witam!
    Mam od miesiaca E1. Zastanawia mnie uzywanie trybu P. Wiem ze to tryb programowy i ze mozna ustawiac rozne kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki aby ekspozycja byla prawidlowa. Zastanawia mnie:
    - na jakiej podstawie aparat aparat proponuje podane nastawy (wiem ze na podstawie pomiarow swiatla)
    - bedac caly czas w trybie P lecz zmieniajac koleczkiem kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki pojawia sie mala literka "s" kolo znaczku P. Mam to traktowac jako znacznik ze zmienilem zaproponowana ekspozycje aparatu na inna (swoja) ?
    W instrukcji strasznei lakonicznie jest opisany ten tryb. W moim poprzednim aparacie S5500 nie moglem w trybie P nic zmieniac.

Czy i kiedy uzywacie programu P. Chodzi mi o to ze moja zona uczy sie obslugi aparatu, na razie jest na etapie obslugi programu "S". I sobie z tym jakos radzi. Chce ja oswoic z nim bo na poczatku byla PRZERAZONA iloscia przyciskow itp. I powoli sie nim "bawi". I przy tym instruktazu zaczalem sie zastanawiac wlasnie nad tym trybem P. Jak do tej pory to nigdy z niego nie korzystalem i pomyslalem ze to moze wynika z mojej niewiedzy bo skoro jest to do czegos moze sie nadawac ten tryb.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Sam napisałeś, że Żona była "przerażona" ilością przycisków, więc to właśnie jest tak oznaczone : dla P-rzerażonych --pozdrawiam i bez urazy proszę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    P jest programem i naswietla zgodnie z krzywa, ktore bywaja publikowane.
    W sposob taki by zagwarantowac w miare nieporuszone zdjecie dla roznych ogniskowych. Jesli masz "zooma" to czas dla krotkiej ogniskowej bedzie dluzszy a dla dlugiej ogniskowej krotszy, kosztem oczywiscie przyslony. Jesli dobrana para Ci nie odpowiada to shiftujesz kolkiem tak by rezultaty Ci odpowiadaly. Wtedy P zamiena sie w preselekcje czasu lb przyslony, w zaleznosci, na ktorej skladowej Ci zalezy- czy na czasie, czy na przyslonie.
    A zona- coz niech wlaczy P i pstryka wszystko bedzie OK.
    Problem jest gdy poziom czasu zastanego jest niski i wykonana zdjecia beda poruszone. Wsun zonie lampe, albo daj jej statyw i tez bedzie OK.
    Na ogol skladowe na wykresach wygladaja tak, ze w miare wzrostu poziomu swiatla zastanego aparat skraca czas a kiedy uzna, ze przy danej ogniskowej starczy to skraca na przemian czas i zmniejsza otwor przyslony. Az do konca mozliwosci.

tymin3
    Gość

Re: Tryb P w E1

Cytat Zamieszczone przez kisi
    Witam!
    - na jakiej podstawie aparat aparat proponuje podane nastawy (wiem ze na podstawie pomiarow swiatla)
    - bedac caly czas w trybie P lecz zmieniajac koleczkiem kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki pojawia sie mala literka "s" kolo znaczku P. Mam to traktowac jako znacznik ze zmienilem zaproponowana ekspozycje aparatu na inna (swoja) ?
    1. Aparat dobiera parametry wedlug poziomu oswietlenia w stopniach EV, welug tabeli ktra jest zawarta w pelnej instrukcji obslugi (pdf) strona 56

2. literka S oznacza pozycje SHIFT czyli przeuniecie proponowanych nastaw na plus lub minus. Czyli zmiane migawki i przyslony przy zachowaniu takiej samej ekspozycji

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ok, rozumiem
    To faktycznie tryb dla "przerazonych" - podoba mi sie to okreslenie

Dzieki i pozdrawiam.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Acha to jeszcze jedno pytanie, czym w takim razie rozni sie tryb P od A (automatu) ?? E1 nie ma automatu ale wiekszosc aparatow dysponuje wlasnie oboma trybami.
    ...był Olek jest A6000

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Acha to jeszcze jedno pytanie, czym w takim razie rozni sie tryb P od A (automatu) ?? E1 nie ma automatu ale wiekszosc aparatow dysponuje wlasnie oboma trybami.
    W trybie A wartość przesłony jest zawsze taka jaką ustawisz (w ramach dostępnych wartości - dla szkła o zmiennej jasności może się zmieniać - ale zawsze będzie minimalna). W trybie Program, jak jest ciemno aparat otwiera najpierw szkło na maks, a po poprawieniu się oświetlenia i przebiciu wartości 1/30-1/60 sekundy (zależnie od ogniskowej), zaczyna zmieniać oba parametry na raz (skraca i czas i domyka przysłonę zwiększając GO).

Tu masz ilustracje z manuala, opisującą zachowanie się komputera w Olkach (we wszystkich czterech jest to praktycznie ten sam program).

a tu przykład, jak Program z fleksją można wykorzystać:
    Ilustracja możliwości wyboru przesunięcia programu (fleksji). Czerwoną kropką zaznaczona jest kombinacja przykładowych wartości przysłony i czasu ustalonych przez komputer aparatu na podstawie pomiaru światła. W tym przykładzie jest to 1/125 sekundy, f/5,6 - ilość światła zmierzona przez aparat wynosi 12 EV. Program można przesunąć wzdłuż ukośnej linii na wykresie zaznaczonej na czerwono.
    W celu zwiększenia głębi ostrości i wydłużenia czasu można przesunąć program do pozycji wyznaczonej kropką zieloną (1/30 sekundy f/11). Ustawienie przydatne przy macro czy rozmyciu tła przy panoramowaniu za poruszającym się obiektem.
    W celu zmniejszenia głębi ostrości i skrócenia czasu można program przesunąć ku kropce pomarańczowej (1/250 sekundy, f/4) przydatne przy portrecie, czy w celu zamrożenia ruchu w zdjęciach sportowych.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dopisze jeszcze "po co". Łażąc z aparatem może się zdarzyć, że zaskoczy Cię jakaś sytuacja. Podnosisz aparat do oka, szybko (albo bezmyślnie) klikasz foty. Jeżeli aparat był w trybie A z dużą przysłoną (byłeś na dworze, wszedłeś do płonącego kościoła) to zdjęcia, zanim kapniesz się, będą "takie sobie". W odwrotnej sytuacji, miałeś f/2,8 na przysłonie w trybie A, fotografując w muzeum, wychodzisz na otwarty teren w południe i klikasz siakąś tam scenę pod południowe światło. Złapiesz niepotrzebnie flary, GO będzie minimalna...
    Program P pozwala na zachowanie przyzwoitych parametrów bez specjalnego myślenia o wartości ekspozycji.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    kisi,
    Zamotałes trochę głowie adminowi. Pisząc A miałes na myśli Auto, co tez wyjasniłeś dopiskiem "Automat", natomiast admin pisze o trybie A - aperture priority, co oznacza preselekcję przysłony i jest to tryb często nazywany automatycznym, ale jeszcze częściej półautomatycznym.
    Odnośnie trybu P polecam Instrukcję C8080, którą można ściągnąć w dziale Download tej witryny, podrozdział "Praca w trybie P..." (str. 55).
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Zamotałes trochę głowie adminowi. Pisząc A miałes na myśli Auto, co tez wyjasniłeś dopiskiem "Automat", natomiast admin pisze o trybie A - aperture priority, co oznacza preselekcję przysłony i jest to tryb często nazywany automatycznym, ale jeszcze częściej półautomatycznym.
    Heh - no tak, względem trybu zielonego, tryb P różni się właśnie fleksją. Nie chce mi się sprawdzać, ale w zielonym lampa podnosi się sama.