witam,Zamieszczone przez Rafał Czarny
być może autor tego tekstu ma po części rację, ja jednak nie uważam aby forsowanie RAWa w celu uzyskania HDRa było stratą czasu.
Do niedawna bardzo rzadko z tego korzystałem z uwagi na konieczność zrobienia kilku identycznych kadrów. Często, nawet korzystając ze statywu, zdjęcia nie nadawały się zbytnio do dalszej obróbki z uwagi na różnice w kadrach. Ponadto, nie wszystkie zdjęcia da się zrobić przy pomocy statywu z uwagi na ich specyfikę.
Od niedawna uaktywniłem w swoim C4000 możliwość zapisywania RAWów i od tego czasu korzystam z tej opcji trochę częściej. Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia, jedno jest JPGem z prawidłowego naświetlenia, drugie natomiast jest HDRem z forsowanego RAWa. W drugim zdjęciu wykorzystałem trzy ujęcia wywołane jako -1, 0 i +1 EV.
Moim zdaniem gra jest warta świeczki.
Taka jest specyfika HDR, że ma on reprezentować obraz o dużym kontraście. Jak z jednego pliku uzyskać ten duży kontrast, skoro matryca ma te 7EV i kropka? Tak więc magia "HDR" z jednej kilkakrotnie forsowanej ekspozycji to tylko "magia". Identyczne efekty można uzyskać umiejętnie posługując się krzywymi w 16 bitach.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Jak ktoś chce wygody, nie kuma korekty na krzywycgh, polecam lekturę tego tekstu: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ych_ekspozycji gdzie opisuję jak jednak takiego "HDRa" zrobić.
Napisze tylko jeszcze raz, że to nie jest HDR.
Jak robisz zdjęcia z ręki, albo fotografujesz poruszające się obiekty, prawdziwy HDR jest poza twoimi możliwościami. To jak z lataniem i samochodem. Samochodem można latać tylko "ze skały".
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Raf, zwróć uwagę, że w miejscach gdzie na pierwszej focie były przepały, na drugiej jest jakby "wlany" jednolity sinawy kolor. Nie wygląda to ładnie. Z podobnym skutkiem można likwidować przepalenia po prostu kolorując je w PS. Ja czasem wlewam w przepalone niebo delikatny błękit z lekkim gradientem i efekt jest nawet lepsiejszy.
Kurcze, sam już nie wiem jak to jest z tym forsowaniem jednego RAWa. Muszę popróbować.
fotka naswietlona na niebo
wywolane dwa rawy: jeden na 0EV drugi na 2,5EV i polaczone
odbitka wyglada bardzo dobrze
Gary, bo trochę niejsno jak dla mnie się wyraziłeś. Czy to było jedno zdjęcie, a potem z rawa zrobione dwa JPG z korekcją ekspozycji na kompie, czy dwie foty ze statywu z różną ekspozycją połączone w programie?
jedno zdjecie bez statywu wywolane dwa jpg z jednego rawa i polaczone
Wydaje mi sie ze dzieki temu "pseudo" HDRowi (pseudo bo wywolanych kilku jpg z jednego RAWa i scalonych ze soba) mozna polepszych jakosc wielu fotek to nie ulega watpliwosci. Ale z drugiej strony pstrykniecie kilku RAWow ze statywu i zrobienie "prawdziwego" HDRa to tak jak ktos wczesniej napisal dyskwalifikuje ta metode w wielu sytuacjach gdzie chocby w minimalnym stopniu jest jakas dynamika (np. chmury ktore przesuwa wiatr). Nie ma zlotego srodka. I z tym jest tak jak z ostroscia, tak jak z tworzeniem zdjec czarno-bialych. Wiele roznych technik i tylko od umiejetnosci i wiedzy grafika zalezy ktora zastosuje zeby uzyskac pozadany efekt.
PS.
A tak z trzeciej strony to pomimo ze fotki sa technicznie poprawne jednak jakos wydaje mi sie ze sa one jakies takie nienaturalne. Byc moze to wynika z faktu ze wiem o tym ze cos bylo zmieniane i nawet wiadomo co. Nie wiem sam - spojrzcie na te fotki pod katem ich naturalnosci i normalnosci. Nie chodzi mi o udowadnianie ze ktos ma lub nie ma racji ale o takie "drugie" spojrzenie i wyraznie w miare obiektywnej opinii.
...był Olek jest A6000
Gary, widzisz szarą linię (poszarpaną) na styku horyzontu i nieba? Jak dla mnie to wygląda sztucznie. I nie udało Ci się dopasować góry kadru do dołu (kolor) . Rzuca się w oczy, że to sklejka z dwóch fotografii. Jeśli słońce miało się ku zachodowi, to te chwasty (to rzepak, czy rzepik?) nie mogły być tak oświetlnone.
styk dwoch fotek to linia rzepaku i drzew a nie drzew i niebaZamieszczone przez Rafał Czarny
co do naturalnosci - jasne ze nie jest naturalnieza to jest bajkowo i fajnie wyglada na scianie
można zrobic naturalnie, nie ma problemu