Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy warto robić HDR z RAWa?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Czy warto robić HDR z RAWa?

Nie bawiłem się jeszcze w sklejki HDR. Na tej stronie http://www.cdrom.pl/index.php?title=HDR przeczytałem, że nie warto robić HDR z RAW, tylko trzeba naświetlać różne ekspozycje na aparacie. A to oznacze, że bez statywu ani rusz. Więc dla mnie kicha, bo 99 proc. zdjęć robię z ręki.

Autor tekstu z linka twierdzi, że "Uwaga! Technika HDR wymaga wykonania kilku ujęć, z różnymi wartościami EV, po to by zwiększyć zakres rejestrowanych walorów! Forsowanie jednego RAWa, by uzyskać składowe obrazu HDR, jest często spotykanym błędem. Zdjęcia "pseudo HDR" utworzone w ten sposób to czysta strata czasu i nic nie stoi na przeszkodzie, by uzyskać podobne efekty poprzez jednokrotne wywołanie pliku".

Jakie są Wasze doświadczenia?
    Czy autor tego tekstu ma racje?
    Jakich programów używacie do HDR?

Jeśli macie jakieś własne skleji HDR to proszę zamieście je w tym wątku (wiem że Jacek2004 bawił się w HDR. Jacku, jeśli możesz to wrzuć więcej przykładów i podziel się swoimi doświadczeniami).

Dzięki i pozdrawiam wszystkich.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

jacek2004
    Gość
    Na pewno o wiele lepsze rezultaty uzyskamy robiąc kilka fotek z inaczej nastawioną ekspozycją. Można bardziej niedoświetlać i prześwietlać. Pozytywnym efektem ubocznym jest redukcja szumów, które lubią pojawić się w niedoświetlonych partiach zdięcia. Oczywiście zdięcia trzeba robić ze statywu i to w miarę dobrego, aby apart był stabilny. Druga zaleta wyłażi przy fotkach architektury, dzięki robieniu fotek z dużym interwałem czasowym, przypadkowe postacie są niwelowane. W przypadku krajobrazów trzeba uważać na przesunięcia chmur i pojawiają się rozmycia spowodowane wiatrem który porusza np liśćmi.

Niemniej jednak robienie HDRów z jednego RAW uważam za jak najbardziej wartościowe. Oczywiście zmiana naświetlenia to tak około -2 EV do +2 EV. Fotkę należy tak naświetlać aby nie było przepaleń. Często tak wykonana fotka musi być poddana obróbce HDR bo wygląda nijako. Robią HDR z jednego RAW można obrabiać różne ujęcia i dynamiczne i statyczne, ja czasami poprawiam np. ujęcia portretowe. Wadą jest pojawiające się czasami specyficzne ziarenko, które nie zawsze pochodzi od szumu. Ale można oczywiście na koniec użyć odszumiacza.

Efekt bliski do tego z HDR z jednego RAW daje najnowszy ACDSee Pro, jednak HDR daje więcej stopni swobody w "regulacji" obrazu finalnego.

Zachęcam do własnych prób i eksperymentów.

PS.
    Często kilka ujęć może być zastąpione jednym ujęciem z założonym fitrem połówkowym, który wstępnie spłaszczy dynamikę o 2EV lub nawet więcej.

A tu dla przykładu modyfikowany portret.

Bez zmian

HDR

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jacek, jakiego programu używasz?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

jacek2004
    Gość
    Najczęściej photomatrix ---> www.hdrsoft.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ogromna różnica pomiędzy pierwszym i drugim! Na drugim nasycenie kolorów wydaje mi się zbyt duże, ale wygląda o niebo lepiej.

Właśnie, gdzieś już pytałem, ale obeszło się bez odpowiedzi - na czym dokładnie polega ta technika?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    kurde balans bieli sie posypal... zobaczcie biala bluzke!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    kurde balans bieli sie posypal... zobaczcie biala bluzke!
    i prawy gorny tez cos zlego sie podzialo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    teraz przynajmniej plik jest czytelny :P