To znaczy na centralnym pomiarze wszystko mam za ciemne, niedoświetlone, ładnie wychodzi na ESP i na centralnie ważonym. Nie wiem, czy to normalne zjawisko??Zamieszczone przez Eddie
To znaczy na centralnym pomiarze wszystko mam za ciemne, niedoświetlone, ładnie wychodzi na ESP i na centralnie ważonym. Nie wiem, czy to normalne zjawisko??Zamieszczone przez Eddie
Pozdrawiam
FragleS
jak centralny punkt jest skierowany na jasny obszar, to jest to normalne.Zamieszczone przez FragleS
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
W punktowym pomiarze światła morzesz mieć "dziwne" efekty - ale bardzo fajne. Kwestia praktyki. Przy większej rozpiętości tonalnej sceny ZAWSZE będzieasz miał inny efekt niż przy pomiarze matrycowym... (Na ogół lepszy jeżeli chcesz mieć wpływ na to, co jest głównym twmaten zdjęcia)...
No tak, ale generalnie bardzo często korzystam z centralnego punktu pomiaru światła i na obiektywach ZD mam zamierzone efekty (ewentualnie bardzo lekkie odchyły od tego co oczekiwałem). Natomiast jak podepne dowolny obiektyw pod M42 (mam Wołnę 9, Geliosa 50/2 i pentacona 200/4) to przy pomiarze centralnym mam wszystko bardzo, bardzo niedoświetlone.Zamieszczone przez PioRo
Nie wiem na czym to polega... generalnie problem rozwiązałem poprzez stosowanie pomiaru "centrany ważony".
Pozdrawiam
FragleS
Mam takie dziwne pytanie... posiadam obiektyw WOŁNA 9 tu opis
Jak zamontować go odwrotnie do olka, mając standardową przejściówkę z E-SYSTEM na M42.
Drugie pytanie, czy warto stosować do takiego obiektywu pierścienie MAKRO (takie jak do zenitów były kiedyś) oraz jak wtedy wzrośnie skala odwzorowania, a jak spadnie światło i rozdzielczość??
Pozdrawiam
FragleS
Musisz miec jeszcze pierścień odwrotnego mocowania...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jakby ktoś był zainteresowany, to wyprzedaję swoje szkiełka na M42.
WYPRZEDAŻ M42
Pozdrawiam
FragleS
Ale z tym siadajacym wzrokiem dales czaduZamieszczone przez FragleS
![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
No niestety to prawda... muszę się bardzo namęczyć żeby zrobić ostrą fotkę (nie mówiąc o tym, że łzy mi lecą ciurkiem i szybko oczy bolą) ... nawet ostatnio kupiłem muszlę ME-1 z nadzieją, że będzie dobrze... jest lepiej, ale nie do końca.Zamieszczone przez Eddie
Szczerze mówiąc, to jak sprzedam trochę tego szpeju, to chce kupić ZD3535 MACRO i narazie bedzie to wszystko co mi potrzebne do szczęścia.![]()
Pozdrawiam
FragleS
A tak spytam, jaka masz wade?
Bo ja mam na jednym -1.75, na drugim -2.25 i wymiekam dopiero przy slabym swietle.
A ME-1 warta jest zainteresowania? Zastanawiam sie nad nia, ale na razie cena poszla w gore, wiec sie wstrzymam.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia