Strona 33 z 156 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    FragleS, jesli nie jestes pewien swoich umiejetnosci i wiedzy, to pomin punktowy pomiar swiatla, bo mniemam, ze z nim wlasnie masz problem. Osobiscie pomijam tez ESP i robie tylko na centralnie wazonym (czyli ten z uwypukleniem srodka kadru /kto to w ogole wymyslil, uwypuklenie?/). Na efekty nie narzekam, ale trzeba uwazac przy bardzo kontrastowym swietle.
    To znaczy na centralnym pomiarze wszystko mam za ciemne, niedoświetlone, ładnie wychodzi na ESP i na centralnie ważonym. Nie wiem, czy to normalne zjawisko??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FragleS
    FragleS, jesli nie jestes pewien swoich umiejetnosci i wiedzy, to pomin punktowy pomiar swiatla, bo mniemam, ze z nim wlasnie masz problem. Osobiscie pomijam tez ESP i robie tylko na centralnie wazonym (czyli ten z uwypukleniem srodka kadru /kto to w ogole wymyslil, uwypuklenie?/). Na efekty nie narzekam, ale trzeba uwazac przy bardzo kontrastowym swietle.
    To znaczy na centralnym pomiarze wszystko mam za ciemne, niedoświetlone, ładnie wychodzi na ESP i na centralnie ważonym. Nie wiem, czy to normalne zjawisko??
    jak centralny punkt jest skierowany na jasny obszar, to jest to normalne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    W punktowym pomiarze światła morzesz mieć "dziwne" efekty - ale bardzo fajne. Kwestia praktyki. Przy większej rozpiętości tonalnej sceny ZAWSZE będzieasz miał inny efekt niż przy pomiarze matrycowym... (Na ogół lepszy jeżeli chcesz mieć wpływ na to, co jest głównym twmaten zdjęcia)...

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PioRo
    W punktowym pomiarze światła morzesz mieć "dziwne" efekty - ale bardzo fajne. Kwestia praktyki. Przy większej rozpiętości tonalnej sceny ZAWSZE będzieasz miał inny efekt niż przy pomiarze matrycowym... (Na ogół lepszy jeżeli chcesz mieć wpływ na to, co jest głównym twmaten zdjęcia)...
    No tak, ale generalnie bardzo często korzystam z centralnego punktu pomiaru światła i na obiektywach ZD mam zamierzone efekty (ewentualnie bardzo lekkie odchyły od tego co oczekiwałem). Natomiast jak podepne dowolny obiektyw pod M42 (mam Wołnę 9, Geliosa 50/2 i pentacona 200/4) to przy pomiarze centralnym mam wszystko bardzo, bardzo niedoświetlone.

Nie wiem na czym to polega... generalnie problem rozwiązałem poprzez stosowanie pomiaru "centrany ważony".
    Pozdrawiam
    FragleS

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam takie dziwne pytanie... posiadam obiektyw WOŁNA 9 tu opis
    Jak zamontować go odwrotnie do olka, mając standardową przejściówkę z E-SYSTEM na M42.

Drugie pytanie, czy warto stosować do takiego obiektywu pierścienie MAKRO (takie jak do zenitów były kiedyś) oraz jak wtedy wzrośnie skala odwzorowania, a jak spadnie światło i rozdzielczość??
    Pozdrawiam
    FragleS

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Musisz miec jeszcze pierścień odwrotnego mocowania...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jakby ktoś był zainteresowany, to wyprzedaję swoje szkiełka na M42.

WYPRZEDAŻ M42
    Pozdrawiam
    FragleS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

WYPRZEDAŻ M42
    Ale z tym siadajacym wzrokiem dales czadu
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar FragleS
    Mieszka w
    Żyrardów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

WYPRZEDAŻ M42
    Ale z tym siadajacym wzrokiem dales czadu
    No niestety to prawda... muszę się bardzo namęczyć żeby zrobić ostrą fotkę (nie mówiąc o tym, że łzy mi lecą ciurkiem i szybko oczy bolą) ... nawet ostatnio kupiłem muszlę ME-1 z nadzieją, że będzie dobrze... jest lepiej, ale nie do końca.

Szczerze mówiąc, to jak sprzedam trochę tego szpeju, to chce kupić ZD3535 MACRO i narazie bedzie to wszystko co mi potrzebne do szczęścia.
    Pozdrawiam
    FragleS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    A tak spytam, jaka masz wade?
    Bo ja mam na jednym -1.75, na drugim -2.25 i wymiekam dopiero przy slabym swietle.
    A ME-1 warta jest zainteresowania? Zastanawiam sie nad nia, ale na razie cena poszla w gore, wiec sie wstrzymam.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów