Merti,
masz 14-42.
zrób dwa zdjęcia jedno na 28 adrugie pewnie na 30 bo 29 to ci bedzie trudno ustawić.
Porównaj je i prosze odpowiedz jak rezultaty.
Merti,
masz 14-42.
zrób dwa zdjęcia jedno na 28 adrugie pewnie na 30 bo 29 to ci bedzie trudno ustawić.
Porównaj je i prosze odpowiedz jak rezultaty.
Zalezy czy na cyfre? bo jak tak to zamiast 1mm beda 2mm (przelicznik po cropie x2)
predzej na 40-150 sobie sprobuj na 56 i 58 (choc watpie zeby mi sie chcialo bawic w trzaskanie dziesiatek fot zeby zobaczyc ze jeden jest wezszy a drugi szerszy... Wedlug mnie roznica nie wielka, ale ja nie moge osadzic czy dla ciebie 2mm to duzo czy malo. Sam musisz sie zastanowic
kontynuując wątek M42.
Czy ktoś z Was używał m42 na micro4/3?
Jak tak to jakich?
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
TU masz link do kalkulatora na fotografuj.pl
28mm na 4/3: 35.64° x 27.11°; 29mm: 34.48° x 26.21°
pole widzenia w odległości 10m
28mm : 6,43 x 4.82 metra 29mm: 6.21 x 4.66 metra
Nie wiem na ile są to istotne dla Twojej fotografii różnice ?
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jak miałem podobny dylemat, to usłyszałem, że do cyfry nie warto podpinać obiektywu poniżej 35mm. Dla 35mm masz Flektogona, Takumara i Mir 24m. Ale jeżeli się uprzesz, to poszukaj czegoś pokroju Takumara.
Jakby okazał się za drogi, to skosztuj Pentacona / Revuenona (oba MC, biało zielone napisy). Powinny tylko ustępować rozdzielczością w rogach kadru.
Z całą pewnością mogę polecić Takumara 35/2, cenie go za plastykę obrazu, uzyskiwaną kolorystykę obrazu. Niedogodnością jest minimalny spadek ostrości na rogach (tu wręcz niezauważalny) oraz aberracja chromatyczna, do której użytkownik manuali musi przywyknąć![]()
Powiem może ogólnie. Przy obecnym trendzie "mody" na szkła manualne (kasę można lokować w złocie, na giełdzie lub w manualach) pytanie powinno brzmieć "czy ja naprawdę chcę mieć takie szkło", bo jeżeli tak, to tylko kupować.
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.