Strona 6 z 156 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Irku, ale jak rozmontować obiektyw i wsadzić go do przelotki olkowej? Dla Ciebie to pewnie buła z masłem, ale przeciętny zjadacz piwa pewnie się nie odważy na takie eksperymenty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Rafał: Najlepiej dać dziecku zabezpieczając soczewki to rozkręci w 10minut --Potem wystarczy kupić w Foto-necie zaślepkę do korpusu za 25zł i zrobić w niej odpowiednią dziurę na obiektyw uważając, aby nie wsadzić za głęboko (tylna część obiektywu nie może wystawać poza zamocowanie bagnetowe). Zapewniam,że dokładność tej zaślepki jest bdb do tego celu. Myślę, że w tym obiektywie będzie jakiś gwint (lub coś podobnego), aby osadzić obiektyw prostopadle... Przewiduję łapanie ostrości przez zmianę odległości aparatu od obiektu--sanki nastawcze będą pomocne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Otwór w dekielku to chyba trza zrobić na jakiejś tokarce, żeby było precyzyjnie?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do tego nie będzie potrzebna tokarka--należy wyznaczyć dokładnie środek dekielka, zrobić małą dziurkę i powiększać ją stopniowo wykręcając coraz większą średnicę za pomocą jakichś ostrzy lub pilników--nie piłować ,ale "wykręcać" większy otwór . Potem można to potraktować klejem poxipol, gdyby otwór wyszedł zbyt duży. Jeśli to robić ostrożnie to uda się zamocować na wcisk i klejenie nie będzie potrzebne.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Raczej trudne są manipulacje przy tym obiektywie z Kijewa 30M, gdyż robi się jakby samym korpusem (obiektyw ma kilka milimetrów średnicy)--budowa przysłony uniemożliwia jej użycie po wyjęciu obiektywu z tego aparaciku. Jakoś zrobię przysłonę, a tymczasem próbne zdjęcie przy pełnej dziurze (F-3,5)
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...ki/800x600.jpg
    Rozpiętość żółtych płatków tego kwiatka ok. 8-10mm

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Do tego nie będzie potrzebna tokarka--należy wyznaczyć dokładnie środek dekielka, zrobić małą dziurkę i powiększać ją stopniowo wykręcając coraz większą średnicę za pomocą jakichś ostrzy lub pilników--nie piłować ,ale "wykręcać" większy otwór . Potem można to potraktować klejem poxipol, gdyby otwór wyszedł zbyt duży. Jeśli to robić ostrożnie to uda się zamocować na wcisk i klejenie nie będzie potrzebne.
    Irku czy w ten podobny sposób można połączyć e300 z heliosem w sposób bezpieczny?
    czy lepiej kupić konwerter za 80-90zl?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do Heliosa jednak radzę kupić w Lublinie adapter M42.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    właśnie zapodałem na allegro przejściówkę na sys. M42 Mam nadzieję, że otworzy się nowy rozdział w mojej fotografii, albo doaładniej wróci stary z pierwszych doświadczeń - czyli spokojne, przemyślane tematy i dużo zabawy. Niestety chociaż dużo wiem o obiektywach, nie za bardzo znam systemu M42 (ew. szkła Pentaxa na ten sys) . Jeśli chodzi o stałki to 50 powiedzmy, że mam nawet dwie. Moje pytanie dotyczy obiektywu 135 mm? Mam na oku Mamiya 135mm sekor 3,5, Sonnar 135/,35, Takumar 135 mm/3,5 i Prost 135/3,5 ? Czy znacie te obiektywy, który polecacie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nie zapominaj ze ogniskowa idzie x2
    to co moge polecic z 50tek to Zenitar 50/1.7, sam nim robie zdjecia i jest wspanialy
    135/2.8 mam jakies Ringfoto (Voightlander)
    Szerszy mam Pentacon electric 29/2.8, ale jest sredni (uzywalny dopiero od 5.6)
    A dluga zabawke mam Jupitera 21M 200/4 (calkiem przyzwoity, do makro bdb, jako tele ma za maly kontrast)
    Ponizej probki:
    Zenitar 50/1.7
    Jupiter 21M

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to sie wie ze x 2
    juz mam swoje typy znalazlem forum M42 jak sie oglata twoje i innych fotki to az sie dziwie czemu wczesniej nie zapodalem redukcji na M42. A sonnar 135 mm lub 180 mm to wy...bka - widzialem fotki.
    50 to mam jeszcze jakies zagubione, zas szukam makro albo Industar albo Wołna.
    widzialem rozne ciekawe patenty- celowniki podobne do tych , jakie trzaska Irek50 - jestem zajarany tematem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów