Strona 149 z 156 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.481 do 1.490 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Witam wszystkich. Mam pewien problem. Mianowicie w pogoni za lepszym zoomem dokupiłem sobie telekonwerter K-1. Po podłączeniu go zgłupiałem.
    Mam obiektyw który w ekwiwalencie odpowiada zoomowi mojego starego Kodaka, czyli 12x. Wiedziałem co mnie czeka: spadek rozdzielczości, mydło, ble ble ble.... ale chciałem go bo liczyłem głównie na crop.
    Obiektyw 70-210 ostry jest w okolicy przesłony 11-16 ale już od f=8 rozpoczyna się dziwny proces doświetlania środka zdjęcia.
    Czy spotkaliście się z taką dolegliwością po zaaplikowaniu konwertera k-1? Jakieś sugestie... ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	probka_K1.jpg
Wyświetleń:	385
Rozmiar:	150,3 KB
ID:	24697  
    Ostatnio edytowane przez merti ; 14.10.09 o 21:35
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    Witam wszystkich. Mam pewien problem. Mianowicie w pogoni za lepszym zoomem dokupiłem sobie telekonwerter K-1. Po podłączeniu go zgłupiałem.
    Mam obiektyw który w ekwiwalencie odpowiada zoomowi mojego starego Kodaka, czyli 12x. Wiedziałem co mnie czeka: spadek rozdzielczości, mydło, ble ble ble.... ale chciałem go bo liczyłem głównie na crop.
    Obiektyw 70-210 ostry jest w okolicy przesłony 11-16 ale już od f=8 rozpoczyna się dziwny proces doświetlania środka zdjęcia.
    Czy spotkaliście się z taką dolegliwością po zaaplikowaniu konwertera k-1? Jakieś sugestie... ?
    Podejrzewam odbicia światła we wnętrzu obudowy obiektywu--można spróbować z prostokątną maską na adapter 4/3...--pozdrawiam

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    DOKŁADNIE podaj jaki masz obiektyw podpięty do tego telekonwertera
    niżej piszesz że to zoom 70-210

podaj parametry fotografii z nieprzepalonym niebem ogniskowa, ustawiona przysłona na obiektywie , statyw, czasy?

a, dobrze by było gdybyś na tego typu sample dawał na bardziej jednolitym kadrze, tu nie widać czy centralna poświata jest spowodowana prześwietleniem górnej części kadru, może słońca czy to charakterystyka obiektywu

Tak zdarzają się takie rozjaśnienia w centrum kadru na wyższych wartościach przysłony

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Irku temat maski przestudiowałem ale sądziłem że to tylko do jasnych obiektywów. Jeśli jednak tak mówisz to będę musiał zmajstrować ten knif...

enter ale ja wszystko w tym poście zawarłem exif zostawiłem, f=11, z ręki na parapecie pochmurny dzień ... W załączniku portret winowajcy...

Znalazłem jeszcze jedną fotką robioną w chmury przy f=16 (potraktowałem ją auto poziomem by lepiej było widać to doświetlenie)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sirius.JPG
Wyświetleń:	344
Rozmiar:	74,4 KB
ID:	24729   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	probka_f16.jpg
Wyświetleń:	356
Rozmiar:	98,8 KB
ID:	24730  
    From The Earth

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    przy obiektywie Telemegor 5.5/180 masz takie same problemy ?

konwerter jest produkcji Rosyjskiej ?

przy takich dużych przysłonach obiektyw obiektyw rysuje juz nie ostro przy zoomach starego typu to normalka (to się chyba nazywa dysorcja )
    Ostatnio edytowane przez Rennsport ; 16.10.09 o 09:13
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja bym raczej stawial na syf na k1. Moze jakis grzybek sie zadomowil? Sam K1 podobno najlepszy pod m42, chociaz mialem go i podrobe zeissa i roznicy specjalnej nie bylo. Ostrzy sie gorzej a zysk niespecjalny - lepiej juz ec-14 kupic.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    moim zdaniem jest to specyfika obiektywu
    nie jest to wina tego telekonwertera

na forum www.stock-photo.pl ktoś kilka lat temu miał podobny problem ale z pierścieniami makro tylko po prawie godzinnym poszukiwaniu w starych postach nie znalazłem

ale jak na crop 2x i przysłonę w ekw f22 to raczej przy szkłach przeznaczonych do analoga to dobre parametry.

stare zoomy bardzo słabo sprawdzają się z cyfrowymi matrycami głównie przez brak telecentryczności w pełnym zakresie ogniskowych

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rennsport z Telemegorem tak samo - im większa przesłona tym niebieskawe doświetlenie środka zmniejsza swoją średnicę. K-1 chyba są tylko rosyjskie... - bo mój tak.

krzysiekz ale środek jest czysty "jak ta łza..", zero grzyba. Chyba to mit, że konstrukcja K-1 jest niby dobra... Może w innych systemach tak...

Telekonwerter od strony matrycy ma powłokę MC koloru fioletowego. Sądzę że to ona wpływa na to doświetlenie centrum kadru, bo reszta zdjęcia jest ok. Z Heliosem ten efekt występuje tylko na najmniejszej dziurze, później znika
    W tej chwili zastanawiam się czy go się nie pozbyć i chyba tak zrobię... I może kupię jakiś konwerter Olympusa np. TCON-17, bo na EC-14 mnie nie stać, a za tą cenę to miałbym "edka 300"
    Ostatnio edytowane przez merti ; 17.10.09 o 15:34
    From The Earth

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Miałem podobny problem przy pierścieniach pośrednich z OM 50/1.8 przy najdłuższym wysięgu, okazało się że winne są odbicia... Osłona "przeciwsłoneczna" załatwiała sprawę ale punkt ostrości wypadał w jej środku (krótsza nie "robiła roboty", przynajmniej nie całkowicie), pozostawało skrócić wysięg .
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    sprawdź jeszcze czy przypadkiem ktoś nie rozkręcał tego konwertera i czy przypadkiem nie odwórcił soczewki

polecał bym ci kupić lepiej obiekty 400mm niz bawić sie w te konwertery w dodatku rosyjskie konwertery były słabej jakości
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów