Strona 77 z 156 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1558

Wątek: Esystem M42.

zonkinho
    Gość
    No to dobrze, że nic nie klikałem na tej aukcji. W takim razie pozostaje mi wybrać się w piątek do tych komisów. No chyba, żeby się zainteresować Pentaconami 1.8, których jest kilka na allegro w cenie ok 60 zł, ale coś mi się wydaje, że gdyby to były świetne szkła to by chodziły drożej.

rocco
    Gość
    Pentacony nie sa złe ale też zdarza im się rozrzut jakościowy i jest ich dużo więc są względnie tanie. Warto stzrelic parę fotek i obejrzec je dokładnie.
    Miałem taki z Praktiką MTL-5b i był całkiem w porządku.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No ok, zrobiłem porównawcze fotki (wybaczcie motyw ale pogoda nijaka, światło beznadziejne, więc ustawiłem się tyłem do okna i z zastanego, na iso-100). Wszystko w identycznej pozycji, z tego samego miejsca.
    Fotki wołane PS z RAW'ów do JPG (jakość 10), bez jakiejkolwiek obróbki.

(edycja - skasowałem fotki z pełną dziurą, bo nieostre, zostawiłem tylko z jednakowym otwarciem)

Pentacon, 1.8/50, dziura 2.8

Super-Takumar 2/55, dziura 2.8

No i, kurczę, nadal nie wiem... Tak "dotykowo", "czuciowo" to bardziej mi pasuje Pentacon, ma też większą dziurę, ale... Chyba mydli bardziej. Na pozostałych nie widzę praktycznie różnicy (poza 50 a 55 mm)
    Co poradzicie? Który zostawić? Czy oba?
    Sebastian_T

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho
    No to dobrze, że nic nie klikałem na tej aukcji. W takim razie pozostaje mi wybrać się w piątek do tych komisów. No chyba, żeby się zainteresować Pentaconami 1.8, których jest kilka na allegro w cenie ok 60 zł, ale coś mi się wydaje, że gdyby to były świetne szkła to by chodziły drożej.
    http://www.allegro.pl/item309189575_..._4_1_8_50.html

To jest bardzo dobry obiektyw, zdecydowanie najlepszy z ZSRR.

Wszystko w identycznej pozycji, z tego samego miejsca.
    Pierwsze dwa zdjęcia mają płaszczyznę ostrości jakieś 5 cm przed dzbankiem, a poza tym są ruszone, nie wiem co chcesz porównać w ten sposób...
    Fuji S5 Pro

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Wszystko w identycznej pozycji, z tego samego miejsca.
    Pierwsze dwa zdjęcia mają płaszczyznę ostrości jakieś 5 cm przed dzbankiem, a poza tym są ruszone, nie wiem co chcesz porównać w ten sposób...
    Hm, serio? No to jednak ślepy jestem (nie darmo mam -5 w obu oczach ), w wizjerze wydawało mi się OK...
    Dobra, zaraz to usunę, zostawię dwa pozostałe, a na pełnej dziurze dam później

Na swoje usprawiedliwienie tylko dodam, że to moje pierwsze manuale... Od paru dni je mam dopiero
    Sebastian_T

| OlyJedi Awatar paskud_nick
    Mieszka w
    N 53,7238 E 16,6745
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moim zdaniem zdjęcia, które zostały, też nie są w identycznej pozycji i z tego samego miejsca. Koniecznie aparat na statyw i wyeliminować wszelkie drgania oraz przesunięcia obrazu. A z tego co na razie na tych fotach widać, to i tak Takumar mi bardziej pasi... może skrzywiony już jestem na punkcie tej marki Zostawiłbym go, albo poszukał innego z dziurą 1.8 a Pentacon niech idzie do ludzi... ale to tylko moje zdanie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sebastian_T: póki nie nauczysz się (nie dozbroisz sprzętowo) to mając E-510 ostrz na wyświelaczu z max x10 powiększeniem. Będzie brzytwa, nawet na 1,8.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękuję. To zostawię na razie oba, pouczę się, najwyżej z czasem puszczę do ludzi któryś (albo i nie)
    Sebastian_T

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    cze wkońcu dostałem przjsciówkę 4/3-M42
    pierwsze spostrzeżenie swiatło w obiektywie to super sprawa drugie to ostrość Helosa jest zadziwiajaca
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiatek_825.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	141,2 KB
ID:	3188  
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo
    pierwsze spostrzeżenie swiatło w obiektywie to super sprawa drugie to ostrość Helosa jest zadziwiajaca :)
    Miałeś szczęście trafić na dobry egzemplarz ;>
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów