Strona 76 z 156 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Może Zuiko 50/1,8 ? Jasne, ostre i cena atrakcyjna. Warto wypatrzyć z 'wbudowanym adapterem' - bo adapter na OM jest droższy niż na m42.

zonkinho
    Gość
    No właśnie widzę, że za adapter OM trzeba ponad stówę zapłacić.

Ja mam już zamówiony adapter na m42. Póki co mam starego Heliosa 2/58 tylko przy nim przysłona źle działa, ale bez problemu można ją na maksa ustawić. :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeżeli na m42 to szukaj Zenitara 1.7 - nie będziesz żałował.
    Zenitary to najlepsze szkła rosyjskie. W porównaniu z Carl Zeissem Pancolarem wypada na prawde podobnie.

zonkinho
    Gość
    No Zenitar jest jeden obecnie na allegro:

http://www.allegro.pl/item311514274_..._pancolar.html

za 126 zł

Cena podobna jak za Tessara tylko, że światło o wiele fajniejsze się wydaje.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Najlepiej nie słuchaj różnych mądrali , tylko jak masz taka mozliwość to zajrzyj do komisu foto, zrób sobie kilka fotek tym co mają i juz będziesz wiedział czego chcesz.

zonkinho
    Gość
    A ktoś się może orientuje gdzie jest takowy komis np w Krakowie?

PS. znalazłem 2 adresy na Zwierzynieckiej. Także jak będę miał w piątek przejściówkę to się tam przejdę, może będą mieli coś ciekawego.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam pytanie, bo chciałbym kupić sobie jakiś tani a dobry obiektyw portretowy, myślę nad Tessarem 2.8/50
    Tessar to raczej nie jest portretówka, do portretów kup coś ze światłem przynajmniej 1.8
    Tessar ze względu na rozmycie tła jest do zadań specjalnych.

Tzn te dwie ostatnie aukcje to widać, że to ten sam model jest - DDR. Czym on się różni od wersji bez DDR? Na pierwszy rzut oka to wyglądają inaczej, i ta wersja bez DDR nie ma tego wihajstra z boku... ale szkła chyba mają te same?
    Pierwszy Tessar to szkło na bagnet Exakty, a nie M42. Ten przycisk na obiektywie to spust migawki.
    Drugi Tessar to starsza wersja (zapewne z lat 50-60), trzeci to nowsza, optycznie to dokładnie to samo. W przypadku obiektywów Zeissa warto dołożyć do sprzętu po przeglądzie, bo pierścienie lubią chodzić strasznie ciężko i sucho.

Do portretów najlepiej kup Takumara 55/1.8 albo właśnie tego Zenitara 50/1.7. Takumar to zupełnie inna półka niż Pancolar i inne "legendarne" (he he) Zeissy (na plus oczywiście). Na pewno nie opłaca się wydawać więcej niż 200 zł za szkło 1.8 (a za Pancolara już szczególnie).
    Fuji S5 Pro

zonkinho
    Gość
    Ok zanotowałem.

A o co biega w opisie aukcji Zenitara 1.7 na allegro:

Mechanicznie dobry+: przesłona działa tylko w trybie auto.
    Co to jest ten tryb auto? Bo na pewno nie chodzi o AF. :P

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho
    Co to jest ten tryb auto? Bo na pewno nie chodzi o AF. :P
    Automatyczne przymykanie przesłony przed pyknięciem zdjęcia - przydaje się w analogach, w cyfrze nie.

rocco
    Gość
    Ten Zenitar:
    http://www.allegro.pl/item311514274_..._pancolar.html
    pałęta się po Allegro od dawna.
    Zwróć uwagę, że poza
    przesłona działa tylko w trybie auto...
    napisane jest jeszcze
    na spodzie dziwne przetarcie

Widzę te aukcję co jakiś czas i nikt tego nie tyka a "przetarcie" wygląda raczej paskudnie, niż dziwnie. On jest po prostu mocno uszkodzony w miejscu, gdzie był popychacz (był, bo na fotce nie widzę) i przelącznik przysłony.
    Ja bym tego nie ruszał

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów