Strona 66 z 156 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hej!

W dniu dzisiejszym odebrałem przesyłkę z przejściówka od pana z Wodzisławia Śląskiego.
    Wydaje sie TO to wykonane bardzo starannie, niema żadnych luzów na bagnecie (jak już czytałem, zdarzało się u innych). Koszt całej zabawki wraz z wysyłką bagatela 45 zł. Zdjęcie przejściówki ALLEGRO (aukcja zakończona) .

Poniżej zamieszczam pierwsze zdjęcie (oj LIVE PREVIEW sie przydaje w takich momentach), wykonane HELOSem 44M-4 z mojego ZENITa TTL - czym dołączam do waszego grona!
    Ostrzone na nos przysłona otwarta maksymalnie f:2, zdjęcie zmniejszone i (delikatnie) wyostrzone.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wpadł mi w ręce MIR 37mm 2,8. Znacie ten obiektyw? Warto go zatrzymać?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    rodia: Zrób parę zdjęć i oceń sam czy nie mydli za bardzo --to jest niestety bardzo prawdopodobne ---zrób maskę z tekturki na adapter --pozdrawiam

tomaszka: Twoja uwaga na temat odwracania obiektywu jest słuszna--choć także nie ma to wpływu na większą GO, ale zmniejsza (teoretycznie) błędy geometryczne w przypadku dużej skali odwzorowania czyli przy dodatkowych pierścienich lub mieszku.--pozdrawiam

dawid_
    Gość
    Poszukuję obiektywu na M42 do fotografowania ciasnych, krakowskich uliczek, scenek rodzajowych i plenerów. Najlepiej, żeby obiektyw łączył w sobie następujące cechy:

- ogniskowa ok. 28mm.
    - ostry już przy mniejszych numerach przysłony.
    - jak najbliższe ostrzenie w nieskończoność.

Obecnie fotografuję powyższe tamaty Sigmą 28mm f/2.8. Obiektyw sprawuje się nieźle, ale żeby był ostry muszę go przymknąć min. do f/8. Trochę światła brakuje. Według skali ostrzy w nieskończoność powyżej 5m, ale przy przeliczniku jest to ok. 2.5-3m. Poszukuję czegoś takiego, tylko w lepszej jakości (ostrości) przy mniejszych przysłonach.

pozdrawiam

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kup sobie Zuiko OM 28/2.8, czasami bywa na Allegro w sensownej cenie (250 zł).

Do M42 nie znajdziesz niczego sensownego poniżej Flektogona za jakieś chore pieniądze.

Ja aktualnie używam Danubii 28/2.8 OM, kupiłem nową (tak) za 60 zł. Może na pełnej dziurze nie ma żyletki, ale nie jest źle, przymykać raczej nie trzeba.

Da się obliczyć hiperfokalną, czy trzeba testować?
    Fuji S5 Pro

dawid_
    Gość
    Skoro ogniskowa się liczy x2, to pomyślałem sobie że ta odległość nieskończoności może być 2x krótsza i rzeczywiście jest

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    zrób maskę z tekturki na adapter
    A co to takiego ta "maska na adapter" ??

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Specjalna tekturka, która wpuszcza mniej światła do środka, przez co światło nie odbija się wewnątrz aparatu i w wyniku mamy lepszy kontrast. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem. Irek50 o tym pisał - w szukarce znajdziesz wątek - nie pamiętam jak się nazywał...

Pozdr

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    rodia : wystarczy jak przeczytasz ostatnie posty na ten temat
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...-vt5765,24.htm
    -pozdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów