Strona 65 z 156 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Marcin510
    Gość
    chcialem zapytac, co radzicie uzyc aby zrobic naprawde duze makro, ale zeby miec duza glebie ostrosci

bawilem sie szklem raynox i obiektywami m42
    zrobilem pare fotek na pentaconie 50mm, glebia jest nawet duza przy duzych fach, ale malo mi bylo powiekszenia

i uzylem takumara 200mm f4

frajda ogromna, ale glebia jest baardzo waska nawet na f22

czego uzyc aby glebia byla wieksza przy tak duzym powiekszeniu? czy pierscienie m42 wraz z krotszymi obiektywami m42 beda miec wieksza glebie?

Oleryk
    Gość
    Głębia fatycznie za mała jak na ten temat.
    Za to z nasyceniem chyba trochę przesadziłaś
    Nie wiem na pewno, jak to będzie z głębią przy krótkszym obiektywie i pierścionkach ale będzie jeszcze ciemniej w wizjerze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zdjęcie fantastyczne. Kolory, plastyka. COs na pograniczu sci-fi. Faktycznie głębia mogla by być ciut wieksza
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    czego uzyc aby glebia byla wieksza przy tak duzym powiekszeniu? czy pierscienie m42 wraz z krotszymi obiektywami m42 beda miec wieksza glebie?
    Czesc. Pentacon z pierscieniami tez ma malutka GO (potwierdzone doswiadczalnie).
    Ja bym sprobowal jakies M42 do makro. Np Wolna-9, czy Industar 61L Macro.(czy jakos tak) One daja bez zadnego dopalania skale 1:2, wiec juz jest niezle. GO jest duza. Jak chcesz miec lepsza skale to nie trzeba tylu pierscieni zakladac co przy Pentaconie, wiec GO sie tak mocno nie skurczy. Poza tym one sa lepsze do makro, bo nie ma takiego efektu dyfrakcji (chyba tak to sie zwie) przy przymykaniu (maja jasnosc 3.5 i inna konstrukcje niz pentacon), wiec mozna spokojnie uzyskac lepsza GO przy zachowaniu "jakosci" obrazu przymykajac blende. Niestety nie mam zandego z tych szkiel, wiec nie bedzie sampli. Mam Pentacon + pierscienie tylko.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    tomaszka: Wprowadzasz w błąd kolegę niestety... Obiektywy macro dają mniej błędów optycznych (przy małych odległościach), lecz głębia ostrości zależy tylko od trzech czynników : ogniskowej obiektywu, odległości fotografowania oraz zastosowanej przysłony... Nie ma znaczenia czy stosujesz wyciąg mieszkiem , pierścieniami czy wydłużasz tubus obiektywu (przy obiektywach macro)--Najłatwiej otrzymać dużą głębię ostrości za pomocą kompaktów cyfrowych, gdyż używa się w nich obiektywów o bardzo krótkiej ogniskowej---pozdrawiam

Marcin510
    Gość
    hm, czyli jedyne wyjscie na dosc duza glebie to krotkie ogniskowe i ewentualnie bardzo bliska odleglosc od obiektu

czyli nie da rady zrobic takiej fotki aby byla cala ostra lustrzanka

a to zrobilem pentaconem + raynox, na jakis f8, iso 400, oczywiscie e510
    tzn przed podpicowaniem

glebia jest dobra, jakbym przymknal do f16 pewnie byla by akurat, z tym ze powiekszenie nie to

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Możesz sobie zasymulować kompakt - odsuń się od obiektu i zrób crop.
    Fuji S5 Pro

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    tomaszka: Wprowadzasz w błąd kolegę niestety... Nie ma znaczenia czy stosujesz wyciąg mieszkiem , pierścieniami czy wydłużasz tubus obiektywu (przy obiektywach macro)
    Nie komplikujmy sprawy. Podczas oddalania obiektywu od korpusu glebia ostrosci sie kurczy. Nie wprowadzam w blad i nie sieje zamentu. Do poczytania na dobranoc: wpisac w googlu "Dobre zdjęcia makro - poradnik" i nacisnac szukaj.

Szybki cytacik: "Jeśli jednak korzystamy z urządzeń dystansujących, [..] Najwygodniej ustawić ostrość na minimalna odległość i przybliżając lub odsuwając aparat od fotografowanego przedmiotu ustawić właściwą ostrość. Przy takim wysunięciu obiektywu głębia ostrości jest minimalna, więc pamiętajmy, że ostrość musi być ustawiona perfekcyjnie.". Polecam jednak wykonac doswiadczenie samodzielnie.

Chociaz to nie temat makro to jeszcze dodam, ze warto pokombinowac z odwrotnym mocowaniem obiektywu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    tomaszka: Wprowadzaniem w błąd jest Twoja sugestia, że obiektywy makro dają większą GO (proponujesz Wołnę itd)---Większy wyciąg tubusa w obiektywie macro daje ten sam efekt co "urządzenie dystansujące". Także strata światła związana ze zwiększeniem odległości obrazowej jest taka sama ,więc to nie jest rozwiązanie problemu. ---pozdrawiam

ps: Proponowanie mi czytania poradników i wykonania samodzielnych prób to niezły dowcip --zajmuję się fotografią zawodowo od 30lat

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    tomaszka: Wprowadzaniem w błąd jest Twoja sugestia, że obiektywy makro dają większą GO (proponujesz Wołnę itd)
    No to sie musialem podszkolic i poczytac . Moj blad, zwracam honor. W usyzkaniu wiekszej GO obiektyw makro nie pomoze . Wszyscy dla uproszczenia przyjmuja ze obiektyw to jedna soczewka i moze sa roznice wynikajace z budowy obiektywu, ale chyba tak male, ze pomijalne.

Pozdrawiam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów