Strona 53 z 156 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja kupiłem moją tu http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1 i sprawuje się bardzo dobrze, nie mam żadnych zarzutów.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hmm.. ale ta co pokazałem (link ) jest ok? Słyszałem o jakimś słynnym panu z Lublina.. To jego? I tam są dwie wersje - różnią się posiadaniem blokady kołka przysłony - o co dokładnie chodzi?

Pozdr

Oleryk
    Gość
    Chodzi o to, ze sa wersje obiektywów z przełącznikiem ustawiania przysłony manualnie i bez tego przelącznika.
    Jesli masz ten drugi, to zeby domknąć przysłonę potrzebujesz adaptera z blokadą.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To, co ja podałem to właśnie Pan z Lublina. Kupiłem z blokadą (mam Heliosa), za 50zl i jest ok. Sprawdzone przez wielu
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z M42 miałem niewiele do czynienia.. Chodzi o to, że niektóre obiektywy mają podgląd głębi ostrości?
    Łopatologicznie proszę.

Czyli ogólnie lepiej mieć ten z blokadą? Bo on spasuje do wszystkich obiektywów, a ten tańszy, bez - już niekoniecznie? Dobrze rozumiem?

I ostatnie pytanie - to co podałem - to jest to samo co z linku Suchara? Bo jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? ; )

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Konkretnie chodzi o to, że tak jak napisał Wojtek, niektóre obiektywy maja przełącznik ustawiania przysłony Auto/Manual. W przypadku Manual sprawa jest prosta, przysłona jest przymknieta jak tylko ustawimy odpowiednią wartość.

Tylko, że w przypadku niektórych szkieł jest wyłącznie Auto i w takim przypadku przymkniesz przysłonę tylko jeżeli ten bolec będzie wciśnięty. I dlatego blokada bolca (w zasadzie to jest pierścień na tej przelotce) jest tutaj ważna. Bo jeżeli masz tryb A/M to wszystko jedno

PS. Pewnie to samo. Ja mam redukcję od tego gościa, którego aukcje wkleiłeś i jest ok.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Chodzi o ten wystający bolec?

Czyli np do tegoż Heliosa, muszę mieć tę z blokadą? czyli ogólnie lepiej tę z blokadą mieć?

Ja zaspany jeszcze

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak, to ten bolec :P Ja dodatkowo odkręciłem te 4 śrubki co tam widać i zablokowałem bolec kawałkiem papieru :P Ale jeśli nie chcesz się bawić w takie majsterkowanie to potrzebny będzie adapter z blokadą. Niektóre obiektywy nie mają ani przełącznika ani bolca jak np. Jupiter 37A i przesłona jest cały czas taka, jaką się ustaw.
    .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    kupił ktoś ten dandalion Made in Russia?
    kusi mnie, kusi, ale mam dylemat, czy kupować go samego (mam już adapter), czy jednak razem z adapterem. bo jeśli tylko dandalion, to jak dokładnie trafić we właściwe miejsce na adapterze żeby pasowało...

Oleryk
    Gość
    O ile wiem, to nikt nie kupił.
    Przymierzalem się do kompletu z adapterem ale...kupuję Zuiko 50 f/2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów