Strona 44 z 156 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Muszę przyznać, że bardzo kusi mnie macro przy użyciu obiektywów M42, toteż planuje sobie sprawić jakiś mały zestaw (adapter + Industar), tylko nie wiem jaki adapter.
    Przeczytałem cały ten temat od początku do końca, post po pocie, i wychodzi na to, żę najlepsze adaptery M42 > 4/3, to te "z Lublina". Cena jest ok, itp.
    Tylko jest taki numer, że na allegro są dwa adaptery, mianowicie :

http://www.allegro.pl/item247576472_...ada_kolka.html

Sprzedający jest z Wodzisław Śl., a ktoś (chyba dobas) napisał, że "Pan z Lublina" tak naprawdę jest z Wodzisław Śl.

A tutaj druga aukcja, na której sprzedający jest właśnie z lublina, i jego nuemr kontaktowy zgadza sie z tym, jaki jest podany na stronie http://foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=oferta

http://www.allegro.pl/item246805232_...z_blokada.html

Moje pytanie brzmi, który to jest ten "lepszy z lublina", no i który brać oczywiście. Zależy mi równmież na tym, aby miał tą blokadę przysłony (żebym nie musiał ingerować w mechanike obiektywu).

Podejżewam, że strasznej różnicy miedzy nimi nie ma, i którykolwiek kupie będzie ok, ale wole się upewnić. Rada fachowców ponad wszystko

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie popełniaj tego samego błędu co ja i nie kupuj z blokadą! Na początku używałem Heliosa i tam blokada była potrzebna, natomiast teraz wszystkie moje obiektywy (poza tele) mają przełącznik A/M który przy blokadzie staje się bezużyteczny. Używając przełącznika możesz wyostrzyć na pełnym otworze, a potem jednym kliknięciem przełącznika domknąć przysłonę i zrobić zdjęcie.
    Poza tym nie uważam, żeby Industar nadawał się w jakiś specjalny sposób do makro. Moim zdaniem lepszy będzie Pentacon/Revuenon 50/1.8 ostrzący od 35 cm.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli lepiej nie kombinować nic ze sprzedającymi, tylko brać bez blokady, od "Pana z Lublina"?

pisząć od "Pana z Lublina" mam na myśli ten co jest na aukcji (tylko bez blokady):

http://allegro.pl/item246805232_adap...z_blokada.html

Z wypowiedzi kilku osób / użytkowników, wnioskuje, że Industar (który ostrzy od ok. 30cm) będzie dobry do macro, oczywiście wspomagajać go pierścieniami.
    A jak uważa reszta użytwkoników adapterów, lepiej z bolcem blokującym przesłone, czy bez? Nie mam kompletnie żadnego doświadczenia, dlatego zdaje się wyłącznie na waszej opini co będzie lepsze.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oski
    Z wypowiedzi kilku osób / użytkowników, wnioskuje, że Industar (który ostrzy od ok. 30cm) będzie dobry do macro, oczywiście wspomagajać go pierścieniami.
    Nie potrzeba żadnych pierścieni. Ten obiektyw sam z siebie daje skalę 1:2 na pełnej klatce.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Cytat Zamieszczone przez oski
    Nie potrzeba żadnych pierścieni. Ten obiektyw sam z siebie daje skalę 1:2 na pełnej klatce.
    Jeśli obaj myślimy o tym samym 61L (50mm ostrzącym od 30cm), to według tej definicji skali odwzorowania:

http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php

daje on dokładnie 1:5. I nic w tym dziwnego, skoro moje 50 ostrzące od 33cm nie mają w magiczny sposób 1:2.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Jeśli obaj myślimy o tym samym 61L (50mm ostrzącym od 30cm), to według tej definicji skali odwzorowania:
    A to nie zależy od odległości przedniej soczewki? Na ile wysuwa się ta Twoja, na ile ta z Industara?

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    I tu i tu mówię o odległości od filmu/sensora. 33cm w Revuenonie to jakieś 15-20 cm od przedniej soczewki i nijak nie daje to 1:2.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    I tu i tu mówię o odległości od filmu/sensora. 33cm w Revuenonie to jakieś 15-20 cm od przedniej soczewki i nijak nie daje to 1:2.
    Wysunięcie na 15cm przy odległości ostrzenia równej 30cm daje właśnie 1:2.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Masz rację, mój błąd (trochę na wyrost podałem te 15 cm od przedniej soczewki w Revuenonie).

Czy ten Industar faktycznie wysuwa się aż tak daleko?

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Masz rację, mój błąd (trochę na wyrost podałem te 15 cm od przedniej soczewki w Revuenonie).
    Czy ten Industar faktycznie wysuwa się aż tak daleko?
    15cm? To nie jest jakiś wyczyn. Tamron 90/2.5 wysuwa się na o wiele więcej :-)

Niemniej - nie wiem. Wiem, że skala odwzorowania z tym obiektywem jest 1:2. Teoretycznie więc na tyle mniej więcej musi się wysuwać.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów