Strona 99 z 156 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tarcza zegarka 1 lub 2 pierścienie, bateria wszystkie 3.
    Dla zdjęć "mydlanych" migawka ok 1/15 dla kontrastowych ok 1/300
    Przysłona od 4 do 8.
    Kadrowałem przez wizjer i tam niby wszystko wygląda ok, a już na pewno lepiej niż na fotkach.
    Jutro sprawdzę jak sprawa wygląda przy dobrym świetle, może to jednak poruszenie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to sobie odpowiedziales. 1/15 przy 50mm to troche za dlugo, szczegolnie ze z pierscieniami. Podnies iso albo daj wiecej swiatla (np slonce), zeby wyszlo ~1/100, i przyslona blizej 8 niz 4, wieksza go bedzie.
    Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 7.06.08 o 06:12
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Toster_88
    Gość

m42 portret i makro [e-510]

Witam,
    jako ze trwa sesja, to nasuwa mi sie coraz wiecej pytan dotyczacych fotografii
    Tak jak w temacie, zastanawiam sie jaki obiektyw z gwintem m42 bedzie najciekawsza propozycja do portretow.
    - Jezeli olek ma cropa x2, to wydaje mi sie, ze nalezy mierzyc w 35mm (racja?).
    - Rozumiem, ze taki obiektyw moze byc rowniez przeznaczony do zdjec makro(?)
    - jaka minimalna odleglosc ostrzenia powinna byc (w przypadku 35mm makro)?
    - Jasnosc ok f2, ostrzenie do nieskonczonosci - to juz wiem. Jakies propozycje co do marki?
    - Orientujecie sie moze, czy sa jakies adaptery, z ktorymi sa problemy?

Pozdrawiam

Chcialem zalozyc ten temat w dziale OBIEKTYWY, ale nie mam uprawnien

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ogniskowa taka, jaka lubisz... Ale imho 35 to malo... Ja uwielbiam 50tke czyli 100 po kropie.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ta.. zdecydowanie 50. 35 to raczej mało. 50 będzie ok i tu masz duży wybór. Mogę polecić Ci:
    -Zuiko 50/1,4 z mocowaniem OM - genialne szkło - mam je częściej przypięte niż 14-54 - jest właściwie moim domyślnym obiektywem. Ostre, jasne, z pięknym bokehem. Zdjęcia z niego możesz pooglądać w mojej galerii, a najlepiej w galerii -M'a, bo robi zdjęcia o dwie klasy lepsze niż ja.
    -Zuiko 50/1,8 - tańsze, ciemniejsze, ale też bardzo ostre.
    -Takumar 50/1,4 - pod m42, jasne, ostre, piękny bokeh - bardzo chwalone, legendarne wręcz szkło.

Wypisałem trzy i stwierdzam, że nie ma sensu pisać bo jest tego masa. Miałem do czynienia jeszcze z Yashinonem 50/1,7 - też bardzo fajny. Generalnie, zapraszam do wątku o szkłach pod m42. Genaralnie, przejrzyj allegro. Generalnie, uderz do Rafała Czarnego - kiedyś dysponował takim fajnym pdfem na temat starych szkieł.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    O obiektywach na gwint 42mm i innych manualnych szkłach podpinanych do korpusów E-coś tam coś tam pisujemy sobie tutaj.

Toster_88
    Gość
    Super, dzieki za odp, juz w zasadzie wiem co wiedziec chcialem (no, moze poza ta minimalna odlegloscia ostrzenia)

Hrabia Miód - z checia przejrzalbym Twoja galerie, ale chyba cos nie tak z linkiem

Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Generalnie, zapraszam do wątku o szkłach pod m42.
    czyli ze tego, tak? ale ten watek ma ilosc postow szybko dazaca do nieskonczonosci...ciezko cos znalezc

Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    O obiektywach na gwint 42mm i innych manualnych szkłach podpinanych do korpusów E-coś tam coś tam pisujemy sobie tutaj.

nieznajomosc regulaminu z mojej strony?
    sory, bede juz pamietal

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    nieznajomosc regulaminu z mojej strony?
    sory, bede juz pamietal
    Spoko, to nie regulamin, to dobry obyczaj.

A na zachętę, tutaj masz próbki z E-1 i SMC Takumara 55/1.8:
    http://grabun.com/zdjecia/takumar-55/

Kąt widzenia odpowiadający 110mm - w sam raz do portretu.

push
    Gość
    co polecicie jako typową portretówkę z M42 ?
    1.8/50?? jest tego trochę na allegro a jeszcze wiecej na ebayu
    oraz czy jest gdzieś do trafienia coś z fish eye? w cenach m42?

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W cenach m42 to pojęcie względne - bo są obiektywy za 20 zł są i za 1000zł. Generalnie fisheye są drogie - czasem bardzo drogie - koło 500 zł - na m42 i do tego rzadko spotykane. Ostatnio polowałem ale nic sensownego nie mogłem znaleźć - a dobiła mnie jeszcze taka rzecz, że w dużym mieści - takim jak Poznań niestety nie ma ani jednego sklepu z używanym, starym sprzętem - a tym bardziej giełdy fotograficznej - paranoja. Zostaje allegro i ebay... ale tam czasem jest taki syf, że szkoda gadać.
    Co to obiektywu portretowego to miałem przyjemność pracować na Pentaconie f1.8 - bardzo fajnie się pracowało - do póki nie trafił do serwisu. Teraz foce Heliosem - jeszcze po moim ojcu i też jestem zadowolony - chyba trafił mi się wzorowy egzemplarz - może też dlatego, że tata tak o niego dbał, że jeszcze pachnie nowością...
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 16.06.08 o 23:25
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów