Strona 98 z 156 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tylko że taki efekt miałem też przy statycznym tle (siatka ogrodzeniowa). Helios w wersji 6. bez MC
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do mnie jedzie właśnie REVUENON 1,7/50mm (robiony przez Tomioka?) i mam nadzieję, że ostrzenie będzie poprawne... a tego boję się przy pełnym otworze i mojej wadzie wzroku Jak tylko go podepnę to przetestuję.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Czy ktoś może wie do jakiego weterynarza w Warszawie mogę pójść z moim Pancolarem?
    Mam stary obiektyw z Praktiki i chciałbym go zaadaptować pod e510. Niestety dolega mu uwiąd starczy i po przymknięciu nie do końca otwiera się przysłona a pierścień ostrości chodzi strasznie ciężko. Czy coś w ogóle da się z tym jeszcze zrobić?

Tylko nie piszcie proszę żebym sobie kupił nowy bo kosztuje grosze. Zależy mi na tym obiektywie ze względów sentymentalnych. Mój Tato przemycił go z NRD, fotografował nim całe życie i to na nim tłumaczył mi dawno temu co to jest przysłona i takie tam różne.

Z góry dziękuję za pomoc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    http://www.zumi.pl/463598,Pracownia_...awa,firma.html
    Moj juz odwiedzil i czuje sie dobrze
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jupiter 9 85 mm f2 na M42 do kupienia:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12376

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ciekawe IMHO szkło. BTW, właśnie zauważyłem, że popełniłeś 666 postów ;d

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkich fanów i użytkowników
    Ostatnio postanowiłem spróbować fotografii makro, podpiąłem Pentacona 1.8/50 przez pierścienie do e-510.Zacząłem pstrykać fotki testowe i natrafiłem na następujący problem:
    Zdjęcia robione bez dodatkowego oświetlenia są zupełnie bez kontrastu, mydlane, mocne przymknięcie przesłony potęguje efekt w taki sposób że na środku kadru mamy dodatkowy spadek kontrastu i rozjaśnienie.
    Po oświetleniu przedmiotu np latarką zdjęcia wychodzą jak trzeba, przykład poniżej.
    Czy to wina obiektywu, błędnych ustawień, czy może to normalne zjawisko że zdjęcia makro wymagają zawsze doświetlenia??
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ContactSheet001.jpg
Wyświetleń:	282
Rozmiar:	81,3 KB
ID:	4679  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Uzywam do makro pancolara 50/1.8 z pierscieniami, bez doswietlania i nie zauwazylem takich problemow. Przyjzyj sie obiektywowi, czy jakiegos syfu/rys w srodku nie ma i czy czysty jest. Do makro uzywam glownie 5.6 i efekty jak na zdjeciu ponizej:
    50/1.8@5.6 z pierscieniami (~15-20mm)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Szkła wyglądają bardzo ładnie, brak śladów, jedynie kilka paprochów wewnątrz samego obiektywu ale to raczej nie powinno mieć wpływu.
    Przy normalnym fotkach problemu raczej nie zauważyłem.
    Hmm...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ile pierscieni zalozyles do tych zdjec? Jakie sa parametry czas/przyslona? Kadrujesz na lv czy przez wizjer, podczas kadrowania obraz tez jest taki?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów