Strona 94 z 156 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ch4rlie jasne masz racje. Jak chcesz. Ale ja pisze o tym czy wydasz 50 czy 100 to ten sam cel osiągniesz (w kwestii funkcjonalnej jakości). Zapewniam że każdy z nas wydał sporo kasy na aparat i byle g...a nie zakłada.
    oto widok od spodu przejściówki z lublina
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/fot.../max/147_a.jpg
    a z przodu gwint i nic poza tym.
    Ta fota na allegro tak jak pisałem uniwersalna nie przedstawia tego przejścia M42.
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja kupiłem tą przejściówkę ,ale dostałem wersję "gładką" - od nicka z allegro ciecio7 czy coś tak

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na M42 z "przodu - strona od M42" nie będzie żadnych blaszek śrubek itd co na tej focie
    http://photos01.allegro.pl/photos/or...4/66/343246616
    Bo niby po co do M42 tylko gwint do wkręcenia a czoło przejścia to gładka powierzchnia. Ewentualnie pod koniec gwintu kołnierz tak zwana blokada.
    Ch4rlie : No i w tej za 100 nic nie pisze czy ma blokadę.
    A bez blokady to i za 37 kupisz dobrze wykonaną z lublina.
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

Mieszka w
    Pruszków/Milanówek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za odpowiedz, bo juz sie martwilem

poza tym, hehe, wszedlem w E-System miedzy innymi ze wzgledu na to forum bo mi sie strasznie podoba i jest najbardziej normalne jakie w zyciu widzialem

| OlyJedi Awatar sprzenski
    Mieszka w
    3miasto
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lublin miałem i jest OK, jeżeli ktoś musi podpinać M42.
    Ale przecież mamy XXI wiek, a na ebay 14-54 czy 35 macro i 40-150 3,5/4,5 kosztują niewielkie pieniądze, po co sie cofać do średniowiecza? Chyba nikt poważnie nie sądzi, że konstrukcja z przed 40 lat będzie lepsza, ostrzejsza i bardziej kontrastowa niż nowości z ubiegłego roku, góra z przed dwóch, czterech lat. Dużym mankamentem jest również brak AF. Konieczność ostrzenia ręcznego zwłaszcza w trudnych warunkach jest naprawdę koszmarna, wyobrażcie sobie że aby wyostrzyć obraz musicie wykonać następujące czynności: ustawić przysłonę na największą wartość, ustawić ostrość, przymknąć przysłonę do odpowiedniej, żądanej wartości i pstryk. I mimo że na matówce Olka dosyć nieżle widać moment ustawionej ostrości to jednak komfort pracy oraz jej szybkość na dzisiejsze potrzeby jest niezadowalający. Jeżeli dzisiaj chcesz robić fotoreportaż, czy inny rodzaj street photografy to wydaje mi się że powrót do zamieszchłychłej technologii nie idzie z nimi w parze. Dzisiaj musisz reagować natychmiast, w tym momencie i nie starcza czasu na ręczne ustawianie ostrości, ręczne ustawianie przysłony etc.
    Ale te szkła to zawsze jakaś alternatywa, więć posiadaczy M42 pozdrawiam, w końcu i tak najważniejszy jest efekt, czyli FOTKA.
    E-300 + ZD 17-45(polar,soczewa+8D) + ZD 14-45 + Manfrotto + Oly Studio + Adobe LR1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pledwon Zobacz posta
    Na M42 z "przodu - strona od M42" nie będzie żadnych blaszek śrubek itd co na tej focie
    http://photos01.allegro.pl/photos/or...4/66/343246616
    Bo niby po co do M42 tylko gwint do wkręcenia a czoło przejścia to gładka powierzchnia. Ewentualnie pod koniec gwintu kołnierz tak zwana blokada.
    Ch4rlie : No i w tej za 100 nic nie pisze czy ma blokadę.
    A bez blokady to i za 37 kupisz dobrze wykonaną z lublina.

Witam !

Przejściówka wymieniona w linku składa się z dwóch części :
    czarna to gwint M42 a jasna to bagnet .
    Z tego co się orientuję to część z gwintem jest wspólna dla wszystkich
    systemów,natomiast część jasna jest dokręcana z bagnetem dla konkretnego
    systemu np. C,N,P,O .W/w przejściówka ma blokadę przesłony (taką informację
    uzyskałem od sprzedającego ).

Pzdr

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sprzenski Zobacz posta
    Konieczność ostrzenia ręcznego zwłaszcza w trudnych warunkach jest naprawdę koszmarna, wyobrażcie sobie że aby wyostrzyć obraz musicie wykonać następujące czynności: ustawić przysłonę na największą wartość, ustawić ostrość, przymknąć przysłonę do odpowiedniej, żądanej wartości i pstryk.
    Ja nie wiem co w tym takiego strasznego a tym bardziej koszmarnego. Takie szkło uczy szacunku do fotografii, a efekty pracy są naprawdę super.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

Mysikróliku,kiedyś zdjęcia robiło się aparatami z taśmą i ograniczeniem było 36 klatek.
    Czas,przesłonę,ostrość i czułość ustawiało się ręcznie.
    Do tego jeszcze zabawa w wywoływanie błony i zdjęć.
    Obecnie ograniczeniem jest pojemność karty i pojemność baterii.
    Dlatego współcześni użytkownicy aparatów w większości przypadków muszą dużo i szybko.
    Podziwiam naszych dziadków. Nie dośc że kondycję mieli bo targali niezłą skrzynkę na
    statywie i do tego drugą z kliszami ,to jeszcze robili takie zdjęcia,których wielu z nas
    jeszcze długo nie będzie potrafiło zrobić.

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez henry1 ; 30.04.08 o 22:10

| OlyJedi Awatar ch4rlie
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Coś w tym jest, sam pamiętam początki jeszcze na analogu Ojca, w którym to wszystko ustawiało się ręcznie - zero automatyki, i ten czas poświęcony w ciemni na ewentualne poprawki naświetlenia, kadru itp., ech ... to były czasy . Teraz z takim sprzętem i możliwościami jakie mamy trudno być na tyle oryginalnym żeby się wyróżniać w formie jak i w treści tego co chcemy pokazać, takie moje zdanie.

Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Ja nie wiem co w tym takiego strasznego a tym bardziej koszmarnego. Takie szkło uczy szacunku do fotografii, a efekty pracy są naprawdę super.
    jestem tego samego zdania, pozdrawiam
    E-M10 Mark IIIs, 14-42 EZ, E-520, 14-54 ...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    I na dokładkę filmy kosztowały niemałe pieniądze. Takie ORWO lub węgierski FORTEPAN były rewelacyjne. Strzelanie seriami wtedy to grzech. Każde zdjęcie było przemyślane.
    A to jest - był mój pierwszy aparat

sorry za OT, więcej nie będę
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów