Strona 84 z 156 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ravee_n
    I umnie faktycznie sie nie da
    - pewnie masz adapter z tej serii co większość z nas(?) i nieskończoność jest "tuż przed" nieskończonością.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    poza heliosem, który nie ma przełącznika A/M jest również inne szkiełko które wymaga blokady bolca automatyki przysłony jest to Pentacon [orestor] 2,8/100mm

Pierwotnie przełącznik A/M nie służył do szybkiego domykania przysłony do zadanej wartości tylko pozwalał na poprawna pracę z innymi systemami niż Zenit i inne używające mechanicznego popychacza.

ja domykam przysłonę na ilość klików kulki w pierścieniu przysłony - to pozwala w ostatniej chwili skorygować wartość przysłony - przełączając A/M najpierw musisz ustawić przysłonę co jak dla mnie wydłuża czas nastaw i nie pozwala na korekcję ostatniej chwili jej wartości.
    Ale to kwestia osobistych preferencji i upodobań.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czyli którą przejściówkę lepiej kupić?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    I umnie faktycznie sie nie da
    - pewnie masz adapter z tej serii co większość z nas(?) i nieskończoność jest "tuż przed" nieskończonością.
    Dokładnie tak!!!
    E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gdzie można kupić adapter aby podpiąć do Olympusa obiektyw M39?? Bo nie potrafie nigdzie takiego znaleźć. Konkretnie chodzi mi o Jupitera 9 bo przez moje niedopatrzenie i brak informacji od sprzedawcy kupiłem z takim mocowaniem. Aha, i jak sprawdzić jakie obiektyw ma mocowanie? Próbowałem mierzyć linijką ale to jakoś nie wychodzi 39mm ale z drugiej strony na moim Takumarze 42 mm też nie wychodzą... I co sądzicie o odwrotnym zamocowaniu jupitera 9 do takumara 1.8 podpiętego do e-510?? Czy to ma jakieś znaczenie jeżeli zrobie to odwrotnie?? Pytam bo jeszcze nie kupiłem pierscienia i zastanawiam się nad tym ponieważ mam tylko przejściówke m42 do takumara a te mocowanie Jupitera w przeciwieństwie do Takumara jest bardzo głębokie i wydaje mi się że skutecznie to uniemożliwi tai rodzaj zdjęć. Z wielką niecierpliwościa czekam na Waszą odpowiedź bo ten temat nurtuje mnie juz od bardzo dawna...
    E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Gdzie można kupić adapter aby podpiąć do Olympusa obiektyw M39?? Bo nie potrafie nigdzie takiego znaleźć. Konkretnie chodzi mi o Jupitera 9 bo przez moje niedopatrzenie i brak informacji od sprzedawcy kupiłem z takim mocowaniem.
    Zobacz tu http://www.forum.stock-photo.pl/ . Pytaj o pierścień M39/M42.

I co sądzicie o odwrotnym zamocowaniu jupitera 9 do takumara 1.8 podpiętego do e-510?? Czy to ma jakieś znaczenie jeżeli zrobie to odwrotnie?? Pytam bo jeszcze nie kupiłem pierscienia i zastanawiam się nad tym ponieważ mam tylko przejściówke m42 do takumara a te mocowanie Jupitera w przeciwieństwie do Takumara jest bardzo głębokie i wydaje mi się że skutecznie to uniemożliwi tai rodzaj zdjęć. Z wielką niecierpliwościa czekam na Waszą odpowiedź bo ten temat nurtuje mnie juz od bardzo dawna...
    Handlarz na giełdzie tłumaczył mi, że Jupiter 9 na M39 w połączeniu z cyfrowym olkiem nie ostrzy na +oo. Nie podpinałem do body, ale może tak być, więc jupek pozostanie Ci do makro i może do portretu.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

rocco
    Gość
    Chyba nie było u nas na Allegro takiego adaptera. Przynajmniej ja nie widzialem.
    Moze na e-bayu?
    Można za to kupic adaptery z M39 na M42 ale nie wiem, czy podłączenie przez dwa adaptery się sprawdzi.
    Musialoby to być tak: obiektyw M39-> adapter M39/M42-> adapter M42/4/3-> korpus.
    Moze ktos będzie wiedział czy tak w ogole się da?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z tego co gdzieś pisało (o ile coś nie pomieszałem) to jest ryzyko z podpięciem obiektywu M39 ponieważ przy ostrzeniu może za głęboko wchodzić w korpus i lustro może o niego uderzyć.

rocco
    Gość
    Jakby podpiąc przez dwa adaptery to chyba byłby dalej?
    Nie wiem, tzreba by to wypróbowac w praktyce.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Gdzie można kupić adapter aby podpiąć do Olympusa obiektyw M39?? Bo nie potrafie nigdzie takiego znaleźć.
    np:TUTAJ albo

Tu tez

a z 42 na e system to se poradzisz

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów