- pewnie masz adapter z tej serii co większość z nas(?) i nieskończoność jest "tuż przed" nieskończonością.Zamieszczone przez ravee_n
- pewnie masz adapter z tej serii co większość z nas(?) i nieskończoność jest "tuż przed" nieskończonością.Zamieszczone przez ravee_n
poza heliosem, który nie ma przełącznika A/M jest również inne szkiełko które wymaga blokady bolca automatyki przysłony jest to Pentacon [orestor] 2,8/100mm
Pierwotnie przełącznik A/M nie służył do szybkiego domykania przysłony do zadanej wartości tylko pozwalał na poprawna pracę z innymi systemami niż Zenit i inne używające mechanicznego popychacza.
ja domykam przysłonę na ilość klików kulki w pierścieniu przysłony - to pozwala w ostatniej chwili skorygować wartość przysłony - przełączając A/M najpierw musisz ustawić przysłonę co jak dla mnie wydłuża czas nastaw i nie pozwala na korekcję ostatniej chwili jej wartości.
Ale to kwestia osobistych preferencji i upodobań.
Czyli którą przejściówkę lepiej kupić?
Dokładnie tak!!!Zamieszczone przez Syd Barrett
![]()
E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...
Gdzie można kupić adapter aby podpiąć do Olympusa obiektyw M39?? Bo nie potrafie nigdzie takiego znaleźć. Konkretnie chodzi mi o Jupitera 9 bo przez moje niedopatrzenie i brak informacji od sprzedawcy kupiłem z takim mocowaniem. Aha, i jak sprawdzić jakie obiektyw ma mocowanie? Próbowałem mierzyć linijką ale to jakoś nie wychodzi 39mm ale z drugiej strony na moim Takumarze 42 mm też nie wychodzą... I co sądzicie o odwrotnym zamocowaniu jupitera 9 do takumara 1.8 podpiętego do e-510?? Czy to ma jakieś znaczenie jeżeli zrobie to odwrotnie?? Pytam bo jeszcze nie kupiłem pierscienia i zastanawiam się nad tym ponieważ mam tylko przejściówke m42 do takumara a te mocowanie Jupitera w przeciwieństwie do Takumara jest bardzo głębokie i wydaje mi się że skutecznie to uniemożliwi tai rodzaj zdjęć. Z wielką niecierpliwościa czekam na Waszą odpowiedź bo ten temat nurtuje mnie juz od bardzo dawna...
E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...
Zobacz tu http://www.forum.stock-photo.pl/ . Pytaj o pierścień M39/M42.Zamieszczone przez ravee_n
Handlarz na giełdzie tłumaczył mi, że Jupiter 9 na M39 w połączeniu z cyfrowym olkiem nie ostrzy na +oo. Nie podpinałem do body, ale może tak być, więc jupek pozostanie Ci do makro i może do portretu.I co sądzicie o odwrotnym zamocowaniu jupitera 9 do takumara 1.8 podpiętego do e-510?? Czy to ma jakieś znaczenie jeżeli zrobie to odwrotnie?? Pytam bo jeszcze nie kupiłem pierscienia i zastanawiam się nad tym ponieważ mam tylko przejściówke m42 do takumara a te mocowanie Jupitera w przeciwieństwie do Takumara jest bardzo głębokie i wydaje mi się że skutecznie to uniemożliwi tai rodzaj zdjęć. Z wielką niecierpliwościa czekam na Waszą odpowiedź bo ten temat nurtuje mnie juz od bardzo dawna...
E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.
Chyba nie było u nas na Allegro takiego adaptera. Przynajmniej ja nie widzialem.
Moze na e-bayu?
Można za to kupic adaptery z M39 na M42 ale nie wiem, czy podłączenie przez dwa adaptery się sprawdzi.
Musialoby to być tak: obiektyw M39-> adapter M39/M42-> adapter M42/4/3-> korpus.
Moze ktos będzie wiedział czy tak w ogole się da?
Z tego co gdzieś pisało (o ile coś nie pomieszałem) to jest ryzyko z podpięciem obiektywu M39 ponieważ przy ostrzeniu może za głęboko wchodzić w korpus i lustro może o niego uderzyć.
Jakby podpiąc przez dwa adaptery to chyba byłby dalej?
Nie wiem, tzreba by to wypróbowac w praktyce.