Strona 83 z 156 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ale mi nie musisz tego tłumaczyć, lekcje z podstaw optyki odrobiłem już dawno.
    dla mnie [tzn mi styka] f8 czy f11 jest spokojnie użyteczne od wiosny do wczesnej jesieni przy prawie bezchmurnym niebie, lub z użyciem sensownego statywu

a dla tych co potrzebują więcej światła jest np taka sigma-bigma z własnym zasilaniem i światełkiem f2,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Powiedzcie mi prosze, czy w przypadku M42 zawsze stosujemy mnoznik x2 w przypadku podpięcia któregos z aparatu e-systemu?? Czy mnozymy ogniskowe także w przypadku uzycia obiektywów ZD. Czyli np 40-150 ma 80-300?? A jak to jest z Sigma 50-500?? Mnozymy razy dwa??
    PS. Zdaje sobie sprawe że pytanie jest pewnie trywialne, ale ja juz mam metlik w głowie na ten temat.

rocco
    Gość
    Tak, zawsze mnożymy razy dwa
    Ogniskowa jest jedna, mnożnik zależy tylko od wielkości matrycy.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja tutaj tak zapytam jeszcze.. Wiadomo o zasadzie, że minimalny czas aby nie poruszyć zdjęcia równy jest odwrotności ogniskowej.
    Mając przypięty obiektyw 50mm - mam po cropie 100mm - wedle reguły powinienem miec czas 1/50 czy 1/100?

pozdrawiam

rocco
    Gość
    1/100.
    Na mniejszej matrycy poruszenie będzie bardziej wyraźne niż na większej.
    To liczymy już po cropie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki bardzo za odpowiedź Teraz dopiero zaczynam rozumieć wiele spraw

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkich forumowiczów.
    To mój pierwszy post na tym forum - jestem posiadaczem Olka - 510 z dwoma kitami od zaledwie dwóch tygodni - przesiadłem się na niego z wysłużonego (ponad 30 tys. zdjęć) Fuji'ego s5550.

Jednakże ad rem - od samego początku posiadania tego aparatu postanowiłem dokupić przejściówkę na 'starsze' obiektywy - czyli tak dokładnie omawianą w tym temacie przejściówkę 4/3 -> M42.
    Przeczytałem już praktycznie cały temat i już się dowiedziałem, że najlepiej kupować przejściówkę od 'pana z Lublina" - jedno tylko mnie zaniepokoiło - mathu około 36 strony napisał;
    Nie popełniaj tego samego błędu co ja i nie kupuj z blokadą!
    Czy to znaczy, że lepiej jest kupować tą tańszą przsejściówkę - bez blokady? Od razu mówię, że najpierw mam zamiar dokupić przejściówkę, a później zacząć polować na ciekawe słoiki które będą do owej przejściówki pasowały.

Z góry dziękuję za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Lepiej bez blokady bo i tak większość obiektywów ma przełącznik A/M, dzięki czemu można ostrzyć na maksymalnym ootworze, a potem domknąć przyciskiem do wybranej przysłony. Przejściówka z blokadą to uniemożliwia.
    Więc jeśli masz zamiar używać czegoś więcej niż starego Heliosa, to kup lepiej bez blokady.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Lepiej bez blokady bo i tak większość obiektywów ma przełącznik A/M, dzięki czemu można ostrzyć na maksymalnym ootworze, a potem domknąć przyciskiem do wybranej przysłony. Przejściówka z blokadą to uniemożliwia.
    Więc jeśli masz zamiar używać czegoś więcej niż starego Heliosa, to kup lepiej bez blokady.
    Wybacz ale nie rozumiem. Jak działa taki przełącznik i jak go uzywać w aparatach cyfrowych?? Mam takumara 1.8 i tam tez coś takiego jest. Niestety przejsciówke mam z blokadą ale najwyżej zastanowie sie czy nie kupic też bez. W olympusach da sie ostrzyć obiektywami m42 na nieskończoność?? Bo gdzies przeczytałem ze sie nie da I umnie faktycznie sie nie da
    E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wybacz ale nie rozumiem. Jak działa taki przełącznik i jak go uzywać w aparatach cyfrowych??
    W trybie A obiektyw domyka przysłonę dopiero po dociśnięciu wypustki z tyłu. Zwykle robi to aparat po wciśnięciu spustu do połowy (oczywiście nie działa to w 4/3).
    W trybie M przysłona domykana jest od razu.

Ostrzyć można na A, bo wtedy najlepiej widać płaszczyznę ostrości, a przed zrobieniem zdjęcia szybko domknąć przełączając na M. Nie działa to tak jak sterowanie spustem, ale da się wykorzystać.

W olympusach da sie ostrzyć obiektywami m42 na nieskończoność??
    Oczywiście. 4/3 jest pod tym względem najbardziej tolerancyjne ze wszystkich systemów cyfrowych.

Bo gdzies przeczytałem ze sie nie da :|
    To kłamstwo.

I umnie faktycznie sie nie da :cry:\
    Może masz jakiś przerobiony obiektyw?
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów