Strona 8 z 156 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a w jakich trybach fotografowania najlepiej używać te obiektywy?
    -w trybie A - ustawienia przesłony, robie mi zdjecie ale migawka jakby glugo byla otwarta i wyswietla napis w ceowniku BUSY
    - w innych trybach jest juz normalnie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maryo
    a w jakich trybach fotografowania najlepiej używać te obiektywy?
    -w trybie A - ustawienia przesłony, robie mi zdjecie ale migawka jakby glugo byla otwarta i wyswietla napis w ceowniku BUSY
    - w innych trybach jest juz normalnie
    Z M42 foci się w priorytecie przysłony. Czas dopasowuję się automatycznie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Możesz ściągnąć w PDFie opis chyba wszystkich obiektywów M42. Ciekawa lektura. Plik waży 558 kb.

http://www.marekhlasko.republika.pl/...ektywy_M42.pdf
    Fajne zestawienie. Generalnie zgadzam się z opiniami na temat Takumarów i Porstów które są zaprezentowane w tym zestawieniu. Jedyną nieścisłością jaką spotkałem są "żółte powłoki" Takumara SMC 1.4/50 - nie są to żółte powłoki, a zazółcenie po latach używania/nieużywania obiektywu spowodowane dodaniem do szkła pierwiastków promieniotwórczych (toru). Podobno obiektyw można wyleczyć "opalaniem na słońcu" tzn. trzeba go wystawić na kilka godzin na działanie słońca, wtedy zażółcenie znika i znika też żółta dominanta na zdjęciach.
    Inne promieniotwórcze obiektywy to:
    Takumary 50/1,4, 35/2, 105/2,4, SMC Macro, Yashinon DS
    50/1,7, seria Kodaków Ektanarów, Canon FL 58/1,2, Industar 61 i pewnie wiele innych.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Mam moje pierwsze M42

Więc go mam. Takumara 105/2.8, podobno legendarne szkło, wcześniej kapitalna portretówka, teraz mi będzie służył do pejzaży i pstrykania kwiatków, a co.

Wpierw trzeba było zamówić przejściówkę. Ściągnąłem ją stąd: http://foto-akcesoria.com.pl/ Na allegro wczaśnie kiedy mnie naszło na zakupy przejściówek nie było. Na razie działa dobrze, nie miałem okazji sprawdzić jej w warunkach polowych, a jedynie w polu.

Obiektyw przyszedł jakiś czas temu, odebrany został dzisiaj. Więc od razu testy. Pierwsze zaskoczenie -- to znaczy wiedziałem, że tak jest, ale nie uświadamiałem sobie, że 1,5 metra to aż tyle. A obiektyw ostrzy właśnie od tej odległości.

Drugie zaskoczenie -- to jest malutkie; niby ogniskowa 105, ale obiektyw jest mikroskopijny, osobliwie w porównaniu z 14-54, ale i z innymi obiektywami, które posiadam.

Warunki były ciężkie, więc wybaczcie jakość. Wychodzi na to, że E-1 nie naświetla zdjęć dłużej niż 2 sekundy, jeśli zamontować do niego inny niż dedykowany obiektyw (na ISO 100, na ISO 200 ten czas wynosi sekundę). Co w sumie nie przeszkadza, sekundę przekraczam sporadycznie. JPG wywoływane z RAW z korektą temperatury. Nic więcej nie robione.

http://grabun.com/tmp/takumar/takumar.html

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Mam moje pierwsze M42

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Wpierw trzeba było zamówić przejściówkę. Ściągnąłem ją stąd: http://foto-akcesoria.com.pl/ Na allegro wczaśnie kiedy mnie naszło na zakupy przejściówek nie było. Na razie działa dobrze, nie miałem okazji sprawdzić jej w warunkach polowych, a jedynie w polu.
    dobra jest, choć nie powiela idealnie ksztaltów bagnetu - wystarczy założyć na nią tylni dekielek olympusa - będzie latał luźno. trochę także wyciera się farba z samej przejsciówki [ale to raczej normalne przy uzytkowaniu...] i mam wrażenie, że troche przybrudzila mi bagnet w e-1 ale może szukam dziury w całym. ogólnie jestem zadowolony, u mnie też nie wychodzi ponad 2'' naświetlanie
    .

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jeszcze o bokehu

Te Takumary podobno mają mieć świetny bokeh. W warunkach domowych udało mi się wyprodukować coś takiego. Krem to nie jest, ale być może to wina tego, że odległości niewielkie i nie rozmazało się tak, jak rozmaże się w prawdziwym plenerze.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Test bokeh 2

Tutaj jest test bokeh Takumara 105/2.8 numer 2:

http://grabun.com/tmp/takumar/bokeh

Powiem tak: nie zachwyca. Albo miałem za duże oczekiwania.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Test Takumara 55/1.8 na bokeh i ostrość

http://grabun.com/zdjecia/takumar-55/

Zdjęcia, poza korektą temperatury i w przypadku trzeciego zdjęcia dodania 1EV przy wywoływaniu RAW, nie były modyfikowane.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Test bokeh 2

Nie podszedł ci bokeh czy całościowo szkiełko?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Test bokeh 2

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nie podszedł ci bokeh czy całościowo szkiełko?
    Pochopnie oceniłem :-( Szkło jest świetne, bokeh też mi bardzo się podoba. To będzie jedno z moich ulubionych, sądzę. Tym szkłem zrobiłem to zdjęcie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów