krishu: Mam pytanie w czym te wspomniane celowniki są podobne do mojego?![]()
krishu: Mam pytanie w czym te wspomniane celowniki są podobne do mojego?![]()
czesc nie , czesc to produkty DDR' orowskie. chciaz znalazlem taki temat - "celownik do 300D" i na fotkach znajdowalu sie elementy bardzo podobne do tych jakie widac u ciebie , jesli nawet nie takie same.
Witam wszystkich![]()
Swoją przygodę zacząłem od C5050Z więc o M42 nie mam bladego pojęciaSzukam jakiejś portretowej jasnej 50. Z tego co się doczytałem to warto się zastanowić nad Pentacon’em 50/1,8 czy Zenitar’em 50/1,7. Która z wymienionych firm wykonywała najlepsze szkła: Pentacon, Zenitar, Carl Zeiss, domiplan czy Helios? Które znich najlepiej zniosły „próbę czasu”
![]()
![]()
![]()
Co byście wybrali:
a) Pentacon 50 /1,8 MC
b) Zenitar 50/1,7
c) Pancolar 50/1,8
d) Zenitar 50/1,7
e) Petri 50/1,7![]()
![]()
A może lepiej skusić się na OM Olympus 50/1.8 – rozwiązanie droższe, ale czy warte swojej ceny???
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi & opinie.
Pozdr.
E - trójka plus trochę Z - coś tam...
Petri 50/1,7 właśnie kupiłem , jak tylko zdrobie test to zamieszczę fotki. Przez długi czas myślałem, że Petri to jakiś ?..... ? jednak znalazłem dużo materiałów o historii fotografii w Japonii i o firmach produkujących szkła. Wyszło na to, że Petri robiło nawet pierwsze obiektywy do Nikonów (ale to bardzo stare czasy)
Mam parę fotek wykonanych moim E-300 i obiktywem Petri 50mm/1,7 . Mało ambitne, ale myślę, że jakiś pogląd o możliowściach obiketywu Petri (wg. mnie lepszego od Pentacona) oraz współdziałaniu z E-300. Fotki zostały tylko pomniejszone, WB ustawione na auto.
Najważniejszgo nie pamiętam - przesłon. Wiem, że butelka jedna jest na jakieś 1,7 - 2,0 druga na 4,5 - 5,6.
tak się nosze z zamiarem kupna jednego sporego teleobiektywu. No i moje plany zatrzymały się na kupnie obiektywu na m42. Chciałbym jakąs 300-500 w miare jasną ale średnio się na tym znam gdyż nigdy wczesniej się nie stykałem z takimi obiektywami. Prosiłbym o pomoc w wyborze...
Rosyjski teleobiektyw TAIR 4,5/300
pentacon 4/300
Rubinar
TAMRON 5,6/300
Chciałbym wmiare jasny obiektyw, bez lustra czy tam automatyki szkła (średnio wiem o co chodzi ale tak mnie znajomy poinformował...)
mialem przyjemnosci bawic sie TAIR'em - https://forum.olympusclub.pl/forum22...-vt5372,21.htm
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Możesz ściągnąć w PDFie opis chyba wszystkich obiektywów M42. Ciekawa lektura. Plik waży 558 kb.
http://www.marekhlasko.republika.pl/...ektywy_M42.pdf
a który z tych obiektywów jest coś warty do zastosowania z olumpusem?:
INDUSTAR-50-2 3,5/50
Majer - Optik Gorlitz Oreston 1 8/50
HELIOS-44M 2/58
HELIOS-44M-4 58mm1:2 ZENIT M52x0,75
Wiesz co... mam ten obiektyw...
HELIOS-44M 2/58
Dawać daje rade ale do Pentacona którego również mam to ma sie ni jak..
Pentacon 1.8/50 multi coating.
Reszty nie znam