Strona 71 z 156 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1558

Wątek: Esystem M42.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia
    posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.
    Napisz może do Dobasa, on się przymierzał do kupna, ale nie jestem pewna czy nabył?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy przypadkiem zamiast potwierdzenia ostrości nie wystarczy właściwa matówka?
    hmm ... od wczoraj mam pierwszy manual a od dziś przejściówkę na M42.
    Byłem ciekawy jak to jest i chciałem w tańszej wersji popróbować dużej dziury (Takumar 50 1,4).
    Jak na razie to ostrość wypada całkiem inaczej niż ja to widzę. Lamerstwo i ślepota
    Pozostaje wspomaganie sprzętowe, ale matówka jest jedna a dandeliony muszą być w każdym adapterze (M42, OM, etc). Pytanie czy matówka załatwia w sposób wygodny i skuteczny ostrzenie?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Czy przypadkiem zamiast potwierdzenia ostrości nie wystarczy właściwa matówka?
    hmm ... od wczoraj mam pierwszy manual a od dziś przejściówkę na M42.
    Byłem ciekawy jak to jest i chciałem w tańszej wersji popróbować dużej dziury (Takumar 50 1,4).
    Jak na razie to ostrość wypada całkiem inaczej niż ja to widzę. Lamerstwo i ślepota
    Pozostaje wspomaganie sprzętowe, ale matówka jest jedna a dandeliony muszą być w każdym adapterze (M42, OM, etc). Pytanie czy matówka załatwia w sposób wygodny i skuteczny ostrzenie?
    Ja tam od dość dawna szaleję na moim Takumarze i nie widzę żadnego problemu - no może po za f1.4 - ostrość jest ale nie dość dużo. Uważam, że kwestia wprawy. 90% wszystkich zdjęć robię właśnie nim.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia
    próbował już ktoś wykonać tego dandeliona samemu??
    owszem, ale z opinii na forum wyszło mi, że jest front focus albo inne paskudztwo, a w ogóle to obiektyw do niczego .

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Uważam, że kwestia wprawy. 90% wszystkich zdjęć robię właśnie nim.
    Zgadzam się z Sydem. Myślę, że jeśli masz ten obiektyw raptem 2 dni, to są to normalne efekty ćwicz, ćwicz, ćwicz i na pewno będzie dużo lepiej. i oczywiście pochwal się nam tutaj efektami
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    "Settings the focal lens in menu is invalid when the FourThirds lens is atached! "

AF/IS emulator chip(DANDELION) = FourThirds lens

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Kris-> Trenuj - może na największej dziurze ciężko wyostrzyć, gdyż GO jest minimalna, ale przymknij trochę i będzie ok.

Są też specjalne matówki - z mikrorastrem chyba? Ale to zdaje egzamin tylko wtedy, gdy w kadrze masz jakieś linie. (poprawcie gdy się mylę)

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok, jak juz przyznałem się do lamerstwa i ślepoty to mogę zadać parę głupich pytań:
    1. Po zrobieniu zdjęcia na pewno przeglądacie na monitorku aparatu jak to wyszło. Ponieważ to ostrzenie manualne, najlepiej obraz powiększyć i ocenić. Do jakiego powiększenia dochodzicie przy ocenie? 10x i 14x zawsze mam rozmyte, bez względu na przysłonę (mam na myśli te z którymi przypadkowo udało mi sie trafić z ostrością).

2. Czy drobne paprochy w środku obiektywu, na każdej soczewce mają duży wpływ na zdjęcia? Stare obiektywy mają tego trochę i zastanawiam się czy warto i jak to oczyścić.

3. Czy istnieje jakaś metoda na uzyskanie ostrego zdjęcia na pełnej, dużej dziurze 1:1.4 ?
    Bardzo podoba mi się kolorystyka i plastyka jaką daje ten Takumar w niewielkim świetle zastanym a tak mała przysłona daje pole do popisu przy zabawie z GO. Tylko ta ostrość .... hmm. Trenuję cały czas.

4. GO. Rozmycie nieostrości jest znacznie delikatniejsze niż w obiektywach AF do cyfry, szczególnie te o dłuższych ogniskowych. Nie bokeh, ale obszar w okolicy płaszczyzny ostrości. Niestety wychowany na cyfrowym AF - ten podoba mi się bardziej. Co myślą o tym ci którzy od dawna pracują na manualnych obiektywach?

5. Zamówiłem matówkę. Czy ktoś z posiadaczy może podpowiedzieć - do jakiej przysłony działa ok? Czy funkcjonalność spada bardziej zależnie od przysłony czy światła w wizjerze?

rocco
    Gość
    Wpadł mi w ręce taki obiektyw:

Czy ktoś orientuje się, co to warte i jak sprawuje się w e-sytemie?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów