dla porównania industar-61l/3-MC 50/2,8 contra ZD 14-54.
Bo jakoś nie czuję różnicy...
Maksymalna skala odwzorowania, maksymalna przesłona.
dla porównania industar-61l/3-MC 50/2,8 contra ZD 14-54.
Bo jakoś nie czuję różnicy...
Maksymalna skala odwzorowania, maksymalna przesłona.
swietne kolory, bardzo ciepleZamieszczone przez IwoR
Trudno będzie zobaczyć jakąś szczególną różnicę między szkłami dedykowanymi do 4/3, a starymi klamotami do analogów. Porównań (na własne potrzeby) zrobiłem już kilka i zoomy (14-54 i 40-150) nie ustępowały manualnym stałkom, a w pełni otwarte często je przewyższały. Plusy manuali to niewielkie gabaryty i często duża jasność za małe pieniądze. Efekty jakościowe nawet jeśli będą, to raczej dość subtelne.Zamieszczone przez IwoR
Olympus jakością optyki raczej nie zachęca do szukania świętego gralla w ruskich manualach co często czynią np. canonierzy zdani często na podłej jakości kity.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
liczyłem że stałka jednak lepiej ostrzy...
a jak się ma sprawa między zd50/2 a zd14-54 przy ogniskowej 50? jest różnica?
Iwor: Jest duża różnica ostrości na korzyść ZD-50 oczywiście.
próbował już ktoś wykonać tego dandeliona samemu?? Mam trochę pojęcia o elektronice i programowaniu układów i tak sie zastanawiam czy się do tego nie zabrać.
Fr3dzia: Teraz funkcja ustawiania ogniskowej jest nieaktualna po nowym firmware. Pozostaje zrobić tylko potwierdzenie ostrości -- ciekawe ile byś to wycenił?![]()
no właśnie bardziej mi chodzi o to żeby było potwierdzenie ostrości. Jak bym wycenił? O tym jeszcze nie myślałem to wszystko zależało by od kosztów ale o tym na razie nie myślę, w głowie w tej chwili mam jak do tego podejść i zrobić.
Jeśli wyjdzie tanio to kupię --pozdrawiam![]()