Strona 59 z 156 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Specjalnie nie zachwyca
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar krzyo88
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy, bo niedlugo planuje kupic 14-54, To nie jest portretówka ale czy moża nim zrobic dobre rozmycie?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Na 50mm i przysłonie 3,5 daje dość fajne rozmycie i portrety wychodzą przednio. Czasem jednak kusi obiektyw 50mm z światłem 1,7. Można dostać bardzoe fajny efekt.

Kupiłem w końcu tę przelotkę. Zapiąłem na razie Yashinona 50 f/1.7. I powiem tak - dużo frajdy to daje. Ostrzenie manualne jest proste - jeśli focimy portrety, a więc sceny statyczne, nie ma z tym problemu. Choć z tunelikiem e500 mogłoby być ciężko. Z wizjerem dziadka ostrzy się przyjemnie i ta praca z MF sprawiła mi dużo frajdy. Fotki wrzucę na dniach - jeszcze nie wywołałem rawów, a ostatnio jakoś dużo zajęć.

Polecam każdemu tę przelotkę. Fajna rzecz - na razie nie stać mnie na ZD50 - więc można poeksperymentować z manualami. Myślę, że jest to bardzo dobra alternatywa dla ludzi posiadających jedynie ciemne kity - stosunkowo tanio można kupić dobre optycznie i tanie szkła, które są bardzo jasne. Polecam każdemu. Jeszcze kupię kiedyś dendalion - przydałoby się potwierdzenie ostrości. Ale poczekam, aż stanieje

Pozdrawiam

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
    Heliosy sprawują się znacznie lepiej No chyba że masz jakiś felerny egzemplarz.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez _hawk_
    Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
    Tessar nie jest szkłem do robienia zdjęć banknotom na pełnej dziurze!

Jeśli macie kupować M42 żeby oceniać ostrość na pełnej dziurze w 1:1, to lepiej dajcie sobie z tym spokój.
    Fuji S5 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    E-1 + Helios 44M-6 (wszystko na pełnej dziurze)

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
    Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez _hawk_
    mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
    Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił
    Mój Tessar jest tak samo ostry jak ten Helios.
    W felerny egzemplarz nie wierzę, zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
    Fuji S5 Pro

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
    Jasne, nie trafione z ostroscia. Florian chyba tez sie na ostrosc nie zalapal.
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy
    Zerknij na test popelniony przez vr, masz tam ZD 50 kontra heliosy.

Marcin510
    Gość
    a ja bardzo lubie pentacona 1.8/50
    ma bardzo ladny bokeh, ladniejszy niz takumar czy carl zeiss
    i ma mniejszy kontrast od reszty, wychodza lagodne fotki
    i tanio mozna dostac, okolo 100zl

mam cos takiego pod reka
    nie pamietam na jakiej dziurze robilem, ale raczej na 1.8

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów