Specjalnie nie zachwyca![]()
właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy, bo niedlugo planuje kupic 14-54, To nie jest portretówka ale czy moża nim zrobic dobre rozmycie?
Na 50mm i przysłonie 3,5 daje dość fajne rozmycie i portrety wychodzą przednio. Czasem jednak kusi obiektyw 50mm z światłem 1,7. Można dostać bardzoe fajny efekt.
Kupiłem w końcu tę przelotkę. Zapiąłem na razie Yashinona 50 f/1.7. I powiem tak - dużo frajdy to daje. Ostrzenie manualne jest proste - jeśli focimy portrety, a więc sceny statyczne, nie ma z tym problemu. Choć z tunelikiem e500 mogłoby być ciężko. Z wizjerem dziadka ostrzy się przyjemnie i ta praca z MF sprawiła mi dużo frajdy. Fotki wrzucę na dniach - jeszcze nie wywołałem rawów, a ostatnio jakoś dużo zajęć.
Polecam każdemu tę przelotkę. Fajna rzecz - na razie nie stać mnie na ZD50 - więc można poeksperymentować z manualami. Myślę, że jest to bardzo dobra alternatywa dla ludzi posiadających jedynie ciemne kity - stosunkowo tanio można kupić dobre optycznie i tanie szkła, które są bardzo jasne. Polecam każdemu. Jeszcze kupię kiedyś dendalion - przydałoby się potwierdzenie ostrości. Ale poczekam, aż stanieje
Pozdrawiam
Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
Heliosy sprawują się znacznie lepiejNo chyba że masz jakiś felerny egzemplarz.
Tessar nie jest szkłem do robienia zdjęć banknotom na pełnej dziurze!Zamieszczone przez _hawk_
Jeśli macie kupować M42 żeby oceniać ostrość na pełnej dziurze w 1:1, to lepiej dajcie sobie z tym spokój.
Fuji S5 Pro
mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił![]()
Mój Tessar jest tak samo ostry jak ten Helios.Zamieszczone przez _hawk_
W felerny egzemplarz nie wierzę, zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
Fuji S5 Pro
Jasne, nie trafione z ostroscia. Florian chyba tez sie na ostrosc nie zalapal.Zamieszczone przez mathu
Zerknij na test popelniony przez vr, masz tam ZD 50 kontra heliosy.Zamieszczone przez mathu
a ja bardzo lubie pentacona 1.8/50
ma bardzo ladny bokeh, ladniejszy niz takumar czy carl zeiss
i ma mniejszy kontrast od reszty, wychodza lagodne fotki
i tanio mozna dostac, okolo 100zl
mam cos takiego pod reka![]()
nie pamietam na jakiej dziurze robilem, ale raczej na 1.8
![]()