Strona 50 z 156 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1558

Wątek: Esystem M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    gdzie to wyświetla ? Chyba w EXIF, bo w samym aparacie nie powinien nic wyświetlać, przecież nie ma pojęcia jaką włączyłeś przysłonę. Aparat nie oblicza parametrów ekspozycji na podstawie przysłony, a na podstawie światła docierającego do matrycy.
    W moim E300 przy manualnym szkle zawsze mam kreski przy przysłonie (czyli nic nie wyświetla), a w EXIF napisane jest że f=1

Mój Chinon Tomioka 55/1.4 jest też powalająco ostry, niestety trochę mydli przy pełnej dziurze pod światło.

| OlyJedi Awatar Sagarmatha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    gdzie to wyświetla ? Chyba w EXIF, bo w samym aparacie nie powinien nic wyświetlać, przecież nie ma pojęcia jaką włączyłeś przysłonę. Aparat nie oblicza parametrów ekspozycji na podstawie przysłony, a na podstawie światła docierającego do matrycy.
    W moim E300 przy manualnym szkle zawsze mam kreski przy przysłonie (czyli nic nie wyświetla), a w EXIF napisane jest że f=1

Mój Chinon Tomioka 55/1.4 jest też powalająco ostry, niestety trochę mydli przy pełnej dziurze pod światło.
    Witaj dzemski
    Przecież napisałem, że Olympus Master wyświetla czyli w EXIFie. Czy jak robisz zdjęcia w trybie A z f/1.4 to nie ma tendencji do niedoświetlania?
    A tak przy okazji przejściówek. Mowa jest o przejściówce z blokadą kółka i bez. Do czego ta blokada służy?
    Jak kupiłem swojego OM z założoną na stałe przejściówką (na jakieś śróbki)
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    pomiar światła działa idealnie, choć czasem ma tendencję do prześwietlania (nigdy mi nie niedoświetlił). Ja za to pracuję i tak w trybie manualnego ustawienie ekspozycji i to ja mam tendencję do delikatnego niedoświetlenia (0.3 - 0.7 EV)

Przelotka z blokadą sprawdza się w "budżetowych" obiektywach M42. które nie miały przełącznika A/M. Jeśli obiektyw ma przełącznik A/M to można mieć przelotkę bez blokady.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jeżeli chodzi o optykę Pentacon. Trafiały się niezłe egzemplarze, ale ogólnie to jakość nie jest wybitna. Mam Pentacona 29/2.8 i tylko 2 razy miałem go na korpusie. Raz do testów i raz do zdjęć. Zachwytu nie ma, ostrośc taka sobie. Od roku siedzi w pokrowcu w szafie. Teraz kiedy mam Sigmę 30/1.4 to zapewne go nawet nie będę używał.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

My sister will be on next week in Warsaw ! who want buy dandelion ?

AF confirm work with all lens and all adapters !

IS effective work if dandelion programme on focal lenth your objective (available 29/35/50/85/100/135/180мм) !

I can transfer with her...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    What is the price of this dandelion?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dandelion (pack) - $40

M42-4/3 adapter with dandelion - $60

Oleryk
    Gość
    Rozumiem, że dandelion wspólpracuje poprawnie z ogniskową 50-55mm?
    Suchar, jeśli Ty, lub ktoś z Warszawy byłby uprzejmy kupić to ustrojstwo dal mnie i wysłać pocztą to moja wdzięczność byłaby ogromna
    Natychmiast przelałbym pieniądze na konto, wystarczy napisac na PW.
    Trzeba tylko zaczekać, aż oferent poda cenę bo jeśli za drogo to nie warto.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    If I have my own adapter I need dandelion (40$)? Am I right? It looks like the dandelion has to be sticked to the adapter.

Oh, and another question: does this dandelion work with lenses with focal length such as 58mm, 55mm?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów