Zdjęcia są wstawione z ich serwera... pewnie coś namieszali.Zamieszczone przez ziemia01
Zdjęcia są wstawione z ich serwera... pewnie coś namieszali.Zamieszczone przez ziemia01
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Prace serwisowe. Pewnie po południu ruszą.Zamieszczone przez grizz
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
helios 58/2 też jest niezły![]()
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
Witam
Kochani oświećcie ignoranta, czy warto inwestować kilkadziesiąt zeta w przejściówkę M42>4/3 i próbować podpinać do olka E500 Rubinara MC 8/500 ? Pewnie tylko na statywie, ale czy z takim światłem w ogóle coś z tego będzie? Będzie coś widać przez wizjer i da się ostrzyć?
Dziękuję za te przykładowe zdjęcia. Przekonują, że warto spróbować zatem niebawem podejmę pierwsze próby![]()
Fajna sprawa, sam się do niego przymierzam.Zamieszczone przez paskud_nick
Niektórzy piszą, że z takim światłem to raczej tylko do astrofotografii.
Ale jak dobrze poszukasz, to dorwiesz jego brata ze światełkiem 5,6, ot np. TUTAJ-klik lub TUTAJ-klik .
I myślę że tym można by już częściej powalczyć, do tego konwerter x2 i...
Tak na szybko w googlach kilka opinii znajdziesz np. TUTAJ-klik lub TUTAJ-klik , jakieś fotki TUTAJ-klik lub TUTAJ-klik .
Pozdrówka.
PS. z tego co widzę, to ze zdjęć powyżej tylko jedno jest zrobione tymże rubinarem i to właśnie ze światełkiem 5,6. Reszta to chyba nie ta lufa![]()
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
dziobolek, ale i tak bardzo przybliżyłeś mi temat. Teraz z większym zaangażowaniem poszperam w sieci, aby uzupełnić wiedzęBo widzisz w moim przypadku zaistniała trochę nielogiczna sytuacja, mianowicie wcześniej uzyskałem dostęp do sprzętu, który aktualnie posiadam (ten rubinar, a i konwerter 2x też jest
) niż opanowałem umiejętności niezbędne, by się tym wszystkim sensownie i z jako takim efektem posłużyć
No cóż, takie sytuacje też się zdarzają
W każdym razie serdeczne dzięki za info i linki. Pozdrawiam
Moje pytanie brzmi odnośnie ogniskowych. Z różnicy wielkości matrycy i małego obrazka wynika ze ogniskową w esystemie mnożymy razy 2 żeby mieć ekwiwalent malego obrazka.
Więc jeśli kupię obiektyw na m42 np. taki pentacor 1.8 50mm - to jaką ogniskową uzyskam? taką jak bym podpiął 40-150 i ustawił 50? Proszę o jasną odpowiedź bo myśląc o tym tak sie zamotałem że już nic nie wiem.